Rozborka zastřihovače vlasů WAHL StylePro 09639-016

23. srpna 2014

Lang: cs

Spotřební doba mě do rukou přivála další zastřihovač vlasů. Tentokrát se jedná o strojek značky WAHL model StylePro 09639-016. Cena strojku cca 1000kč (r. 2014). Už první pohled na holící strojek vypovídá o větší kvalitě a to na základe robustnější stříhací hlavice a při potěžkání je znát větší váha oproti zastřihovačům vlasů Philips model 5000 series a QC 5040. Pro dokonalé zhodnocení stavu a kvality strojku je však potřeba zastřihovač vlasů WAHL StylePro nejdříve rozebrat.

Zastřihovač vlasů WAHL StylePro 09639-016

Jak rozebrat zastřihovač vlasů

Dnešní výrobky se dají špatně rozebrat, pokud vůbec jdou otevřít bez poškození. Proto mě chodí emaily jak to či ono rozebrat. Jak tedy rozebrat zastřihovač vlasů WAHL StylePro 09639-016?
Ve spodní straně zastřihovače vlasů je potřeba odšroubovat dva vruty. Šikovně oddělat/vyrvat stříbrnou část krytu zároveň s vypínačem. Oddělit je možno i nejdříve vypínač a až pak stříbrný kryt okolo vypínače, ale není to nejlepší postup. Pod tímto krytem jsou další dva vruty, které je třeba vyšroubovat. Pak už jde docela lehce oddělit horní a spodní část zastřihovače vlasů.

rozborka zastřihovače vlasů WAHL StylePro

Popis vnitřku zastřihovače vlasů

Uvnitř strojku je motorek, který je větší a tak má i větší výkon, než mnou vyzkoušené modely od Philipsu 5000 series a QC 5040, které měly problém stříhat vlasy! Paradoxně tak byly dobře použitelné jen na stříhaní vousů, pro což ale primárně nebyly určeny. Zastřihovače vlasů WAHL StylePro 09639-01, tak díky lepšímu motorku už skutečně stříhá dobře i vlasy. Mezi dvěma půlkami krytu strojku je dokonce i malá těsnící gumička. Stojek obsahuje dvě baterie Ni-MH, kvůli tomu má i jeho zdroj větší napájecí napětí. Díky většímu napětí motorek podává i větší výkon. Elektronika ve strojku však není v podstatě žádná a tak stejně jako u bateriového modelu Philips QC 5040 nabíjení baterie není nijak ošetřeno tudíž se baterie přebíjí a problém s podbíjením také není nikterak řešen. Proto se dá čekat, že i po krátké době používání bude strojek fungovat hůře než na začátku. V takovém případě zručný člověk vymění baterku a tento problém tak vyřeší. Ostatní však strojek, který je v podstatě v pořádku, vyhodí. V dnešní materialistické době orientované na velkou spotřebu se tak zastřihovač vlasů stává jen další ekologickou přítěží.

rozborka zastřihovače vlasů WAHL StylePro
Vnitřek zastřihovače vlasů po vyndání baterie:
rozborka zastřihovače vlasů WAHL StylePro
Hlavice zastřihovače vlasů:
zastřihovač vlasů WAHL StylePro hlavice

Zkušenosti z použití

Na základě praktického použití zastřihovače vlasů mohu potvrdit úsudek vytvořený při odborné prohlídce elektroniky strojku. Strojek funguje obstojně i na baterii. Obstojně stříhá nejen vousy, ale i vlasy.

Hřebeny pro různou výšku střihu:


Zdroj s anglickou koncovkou:

Vylepšení

Bezdrátový zastřihovač vlasů není špatný nápad, ale realizace takového zařízení silně pokulhává. Uvažuji, že bych nahradil původní baterii za Li-Pol/Ion. Vyhodil to málo součástek uvnitř a udělal si vlastní nabíječku nebo bych pro nabíjení použít profesionální modelářskou nabíječku. Takto vylepšený strojek by pak měl výhodu kvalitního silného bateriového zdroje energie, díky skutečné nabíječce by baterie nebyla ničena. Výsledkem by tak byla bezproblémová funkčnost na baterii. Možná, že takto i fungují nové holící strojky s moderními bateriemi , které se nyní prodávají za cenou větší než 3000Kč.

Výsledkem je opět další úspěšná a zkutečně ekologická "likvidace"

Schopný technik může sám provést upgrade zastřihovače vousů a vlasů WAHL StylePro 09639-016

Články na podobné téma

Recenze bezdrátových sluchátek QCY T1C a O2 pods
Akční kamera Eken H9R
Upgrade zastřihovače vousů a vlasů WAHL StylePro 09639
How disassemble camera Nikon Coolpix S3300
Univerzální přistroj pro měření součástek
Zesilovač LUXMAN L-410
Spottester/cyklocomputer Polar cs 200
Rozborka holícího strojku Philips QC 5040
Rozborka holícího strojku Philips 5000 series
Zdroj do auta pro Neo FreeRunner
Speciální USB redukce pro FreeRunner
Zesilovač
elektronky

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+