Shrnutí roku 2022

1. února 2023

Lang: cs en de es

Nastal nový rok a tak je potřeba přistoupit k rituálu zhodnocení roku předchozího, protože díky tomu se dá lépe naplánovat rok následující. Jaký byl můj rok 2022, v čem jsem na sobě zapracoval, kde jsem cestoval a co jsem zažil?

Rok 2022 jsem zahájil na Kanárských ostrovech ve městě Las Palmas, jak si můžete přečíst v článku o Las Palmas. Z článku je zřejmé, že jsem rok zahájil hrozným bydlením, takže když jsem to vyřešil, tak od té doby už rok musel být jen lepší a lepší.
Pobyt v Las Palmas byla pro mě zásadní zkušenost. Protože to byl můj první samostatný dlouhodobý pobyt v cizině. Do té doby na pobyty v cizině nebyl čas, protože jsem byl školně a později pracovně nebo tréninkově natolik vytížen. Zároveň nebyl nikdo v mém okolí, kdo by mě nějak k cestování motivoval, ať už jen inspirací nebo že bych se já přidal k jinému cestovateli. Pouze jednou jsem byl v Portugalsku s komunitou PHP programátorů. A jednou na Balkáně viz videozáznamy z cestování na Slovinsku a Černé hoře. (Cestování po Slovensku neberu jako cizinu.)
Abych se však neopakoval, moje zážitky a zkušenosti s pobytem v Las Palmas, tyto informace si můžete přečíst v článku Nomádění v Las Palmas

Informace o předchozím roce najdete v článku: Shrnutí roku 2021

Cíle roku 2022

  • Sport a zdraví.
  • Zvyšovat hodnotu mojí práce.
  • Zlepšit skill balení žen a aktivně si najít slečnu.
  • Cestování: po republice, na Slovensko a do ciziny.
  • Naučit se něco nového pro osobní potřebu i pro práci.
  • Poznat nové zajímavé lidi.

Zdraví

Pravidelně se otužuji. Je to totiž jednoduchý způsob, jak mít lepší imunitu a vyšší produkci testosteronu. Osobně mě otužovaní pomáhá uvolňovat i stres. Typicky to řeším studenou sprchou ráno případně večer a vždy po sportu.

Již delší dobu jsem chtěl vyzkoušet otužování v zimním období v přírodě. Aniž bych to nějak plánoval, nakonec jsem se otužoval v listopadu Praze ve Vltavě. Kde jsem i prvně osobně potkal silnou osobnost Daniela Landu.

Cestování

Oproti roku 2021, kdy jsem cestoval po přírodě a často se přesouval, jsem se rozhodl více být na jednom místě a někde ve městě, protože tam jsou lidi a děvčata. Díky městu a výrazně menšímu počtu přesunů jsem mohl dobře poznávat nové místo a zároveň žít společenský život. Rozhodl jsem se tedy, že cca po měsíci zkusím různá velká i zahraniční města.

Začátek roku, jak jsem již zmínil, jsem byl v Las Palmas a při návratu zpět i chvíli ve Vídni.

Protože jsem letos měl cestovat na větší vzdálenosti a často do Prahy, tak jsem si pořídil dálniční známku. Díky elektronické verzi známky pořízení bylo jednoduché.

Wroclaw léto

Když jsem přijel domů rozhodl jsem se narychlo, že pojedu do Vratislavy (polsky Wroclaw), protože to bylo zahraniční město, které je blízko z Krkonoš a je velké, ale ne přerostlé jako Praha. Zpětně můžu říci, že to byla excelentní volba. Město splňovalo moje požadavky a navíc je moc pěkné a výborné pro cyklisty! Více se můžete dočíst v článku Balení a nomádění ve Wroclawi.

GPS logy tras Wroclaw

Praha léto

Další etapa měla být Brno, ale tam se mně v malém předstihu nepodařilo nic sehnat k bydlení. Takže jsem zvolil Prahu. Praha není moje oblíbené město, ale výsledek mě velmi překvapil a pobyt tam jsem si užil od prvního do posledního dne.

V Praze jsem intenzivně pracoval, jezdil na na kole a balil děvčata. Podrobněji to shrnu asi v nějakých vzpomínkách :).

V létě je v Praze horko, ale měl jsem bydlení v přízemí, kde i za veder byl až moc příjemný chládek. Konkrétně jsem bydlel v Braníku. Odtud jsem to měl kousek do zeleně okolo řeky Vltavy. Ráno jsem se chodil s jogamatkou protahovat na dětské hřiště. Na kole jsem mohl podél řeky pohodlně a rychle jezdit do centra města a dostat se tak do místa společenského ruchu. Měl jsem měsíční jízdenku na MHD, ale tu jsem nakonec moc nevyužil , protože jsem všude jezdil na kole a děvčata jezdila za mnou až do Braníku.

GPS logy tras Praha 2022

Plzeňsko

Následně jsem měl naplánovanou dovolenou, kdy jsem pracoval minimálně a věnoval se cyklistice nebo kamarádům.

Po pobytu v Praze jsem měl dovolenou a jel jsem ke kamarádovi k Plzni.

Na Plzeňsku jsem byl u přehrady Vranov, kde jsem jezdil na kole, plaval a navštívil i město Plzeň.

Na cyklistiku je toto místo super, protože tu je spousta pěkných cest, příroda a né příliš kopců

Ve městě Stříbro jsem byl na prohlídce bývalých stříbrných dolů, který zajišťuje hornický spolek Stříbro.


Vysočina

Následně jsem jel po dálnici přes Prahu na Vysočinu k dalšímu kamarádovi.

Tam jsem byl v obci Želiv a bydlel ve stanu v místním campu: Tábořiště Želiv. Zatímco předchozí týden byl hic nyní se ochladilo a to je tábořiště u potoka :(

GPS logy tras 2022 Vysočina Plzeňsko a další...

Slovensko - Bratislava

Po dálnici přes Brno jsem následně jel do Bratislavy. Vyrazil jsem brzo ráno, tak doprava byla celkem plynulá. Na Slovensku jsem z dálnice sjel, protože jsem neměl místní dálniční známku. A díky tomu jsem za hranicemi narazil na mnoho pěkných pískových rybníku a v jednom jsem si i vykoupal a následně si tam uvařil v ešusu i jídlo.

V Bratislavě jsem bydlel na sídlišti Petržalka a velmi se mně bydlení i sídliště líbilo. Uprostřed sídliště Petržalka je pískový rybník Dražďiak, takže pěšky nebo za 10 minut na kole jsem mohl každý den být na rybníku a plavat.

V této kuchyni jsem si připravoval stravu:

Nedaleko je obec Rusovce a Čuňovo. Zde jsem navštívil k krásné čisté Velké Čuňovo jezero. A hezký, ale zchátralý zámeček Rusovský kaštieľ, který je v obci Rusovce.

Více viz video Kaštieľ v RUSOVCIACH

V Bratislavě jsem navštívil park u sídla prezidenta:
A rád se pohyboval, typicky na kole, podél břehů řeky Dunaje, kde je mnoho k vidění a například i socha Štefánika:

Na Slovensku jsem si udělal výlet do obce Děvín, kde je hrad Děvín, který, nebýt napoleonského vojska, který hrad bezdůvodně vyhodil do vzduchu, mohl stát dodnes. A jednalo se o velký hrad! Zajímavá byla i historii, obzvláště proto, že Slovenská historie se v ČR příliš nevyučuje ani jinde nezmiňuje.
Hrad Děvím je na soutoku řeky Moravy a Dunaje. Fotky trosek hradu Děvín:


Moje nomádské pracoviště na Slovensku:

GPS logy tras v Bratislavě

Vídeň

Když jsem jel ze Slovenska, vzal jsem to nejdříve na otočku do Vídně, kde jsem se projel na kole a pak jsem jel do Brna ke kamarádovi odkud jsem pak jel na WarpCamp. Takže již podruhé v jednom roce jsem navštívil Vídeň.

WarpCamp

WarpCamp je setkání informatiků. A já ho mám rád proto, že je v přírodě a vícedenní. Je to tak výborná příležitost se setkat s odborníky a přáteli, společně podiskutovat, zahrát si stolní hry a vyzkoušet nové technologie.

Intenzivně jsem zkoušel virtuální realitu v brýlích Oculus.

Zde jsem měl možnost se projet v elektromobilu. Již jsem vyzkoušel několik elektromobilů Tesla a jeden Citroen. Tentokrát byla opět Tesla a to model Model 3 Long Range:

Wroclaw podzim

Začátek podzimu jsem strávil ve Wroclavi, ale jak už nebylo počasí jak v létě, už to nebylo ono. Bylo chladněji, den byl kratší a po posunu času se stmívalo velmi brzy. Na kole se tak sice dalo ještě jezdil, ale jen kolem poledne.




V článku letní nomádský pobyt ve Wroclavi jsou podrobnosti.

Praha podzim

Podzim,konkrétně listopad, jsem strávil v Praze. Zde jsem měl příležitost se opět setkat s kamarády. A vzhledem k tomu, že Praha je velkoměsto je tu příležitost provozovat i různé městské aktivity.
Počasí však už bylo ošklivé, takže na kole jsem za celý měsíc byl všeho všudy asi třikrát.
Zato jsem byl v posilovně. Vyzkoušel bojové umění krav maga. Otužoval se ve Vltavě, čímž jsem splnil zimní otužování venku. A osobně zde i potkal s významnou osobnost Daniela Landu.
Samozřejmostí bylo účast na několika meetupech.

Jedna z podzimních cyklistických projížděk v Praze:

LasPalmas

Na závěr roku jsem vyrazil za teplem do Las Palmas. Plán byl vyrazit dříve než v loňském roce a klidně už i na začátku října, ale vytíženost děvčaty mě donutila upravit dynamicky plány a nakonec jsem do Las Palmas vyrazil dokonce později než předchozí rok.
Díky teplu a možnosti dělat rozličné sporty se mně totiž lépe pracuje. Z Las Palmas i píši tento článek.

Shrnutí pobytů

V Krkonoších jsem tak byl chvíli na jaře a na konci léta, případně přespal jednu či dvě noci. Jinak jsem celý rok byl jinde. Tím se tedy ze mě stal skutečný digitální nomád.

Sport

Sportu jsem moc nedal. Aspoň pocitově to tak cítím, protože jsem neměl žádný systematický sportovní trénink. Když se ale nad tím zamyslím, vlastně jsem sportem strávil hodně času, protože za dobrého počasí, tedy v zimě na Kanárech a v létě v centru Evropy, jsem sportovním aktivitám věnoval hodně času. A věnoval jsem se nejen kolu, ale i plavání a posilování. Pořídil jsem si nově jóga-matku. A tak jsem se opět začal pravidelně věnovat strečinku. Typicky každé ráno po úsvitu.
Sport a strečink mě totiž umožňuje udržet si dobré zdraví a náladu a díky tomu se pak věnovat ostatním aktivitám hlavně i práci.

Podnikání

Práce byla náročná a složitá. Výzvy přijímám a jsem pracovitý, takže příjem byl dobrý. Nakonec jsem se stal plátcem DPH. Do jisté chvíle pro mně hranice k plátcovství DPH fungovala jako přibrzďování práce, ale časem jsem tuto hranici stejně překročil a nezbylo mně než řešit pro mně novou a další byrokracii. Vzhledem k tomu, že mám příjem i výdaj ze zahraničí, tak jsem řešení DPH a kontrolního hlášení přenechal účetní. Protože software, který používám Fakturoid, tyto komplikované situace neumí podchytit. Jednou za měsíc tak podávám dvě lejstra elektronicky a podepisuji to datovou schránkou, která mně již delší dobu umožňuje se nezatěžovat docházením na ouřad.

Drobné projekty a úkoly již pro mě nejsou zajímavé. A primárně investuji čas do takových potenciálních spoluprací, kde vím, že je tam potenciál dlouhodobé spolupráce. A kde mají zkušenosti s tím, co reálně mohou očekávat. Typicky tedy přebírám existující projekty, kde potřebují odborníka a profesionální přístup. PS: Základ profesionálního přístupu je komunikace.

Práce je více a více a kvalitnější a kvalitnější projekty a schopní zákazníci. Protože spolupráce je dlouhodobá, začal jsem uvažovat nejen o příležitostném delegování práce, ale i o založení firmy a výkonu IT činnosti v týmu pod hlavičkou firmy. Vidím to jako plán do budoucna, protože bych se do toho nechtěl bezhlavě vrhnout. Ale zase na druhou stranu chci věnovat primárně svojí odbornosti a ne se stát obchoďákem a manažerem..

Stále řeším ergonomii pracoviště. Na jednu stranu při cestách to moc řešit nejde na druhou stranu o to víc je potřeba se o to pokoušet. Na cesty jsem začal vozit dvoudílnou klávesnici. Jako malá externí klávesnice se dobře hodí i k práci s notebookem.

Nejen při práci se mně osvědčilo používat bezdrátová sluchátka. Zde je recenze na sluchát O2 pods. Sluchátka používám s mobilem i notebookem. Pro poslouchání podcastu, muziky, video cally i při vaření.

Z fotky i vidíte, že jsem si pořídil jsem nový noťas. Jedná se o model TUXEDO Pulse 15 - Gen2, který je dodáván rovnou s OS GNU/Linux. Počítač je můj hlavní nástroj, takže když jsem objevil model, který plně splňuje moje požadavky, tak jsem neváhal a koupil ho. Díky parametrům a výkonu tak nahradí i můj desktop.

Přidám zde ještě několik fotek mého pracoviště při nomádění.
Pracoviště v Praze:

Domácí pracoviště na velkém polohovacím stole s dvěma monitory:

Pracoviště ve Wroclawi:

Pracoviště venku na balkóně ve Wroclawi:

Pracoviště venku:

Setkání

Při cestách jsem se opět setkal s mými kamarády. Ale zároveň potkat a poznal nové lidi. S dvěma lidmi, které jsem potkal v LasPalmas udržuji kontakt.
V Praze jsem se setkal s novým kamarádem, kterého také živí informatika, má rád sport a řeší vztahovou dynamiku.
A v Bratislavě se setkal s Monikou z YT kanálu Pandořina skříňka.

Youtube

Mému Youtube kanálu jsem se příliš nevěnoval. I přesto počet odběratelů stoupal. Ale nepřesáhl zatím 1tis odběratelů. Vice jsem se věnoval platformě TikTok, kde jsem mohl bez větší práce vkládat krátká videa. Celkově jsem videa tvořil náhodně, když jsem měl čas nebo zrovna intenzivně řešil nějaké téma, ať už pracovně nebo diskuzí. Videa mně tak umožňují si dané danou myšlenku nebo informaci odložit a následně na tuto myšlenku nebo návod mohou odkazovat a sám se i vracet. Ostatním to tak pomáhá a mně to šetří čas.

Články

Dle plánu každý měsíc jsem vydal cca jeden článek. A tyto odborné články mně umožňují se propagovat, budovat brand, a mnohokrát se mně stalo, že se k nim vracím jako k výbornému návodu. Průběžně je proto i aktualizuji, když mně tam něco chybí. Stále články držím krátké, protože já osobně chci číst podstatnou informaci a né beletrii okolo.

Ženy

Doposud jsem byl v oblasti žen pasivní, protože to nikdy nebyla moje priorita. Ale místo toho abych čekal jaká žena sbalí mě, jsem se rozhodl i v tomto směru vzít osud do svých rukou.
Zimu, jaro a léto jsem věnoval tréninku balení žen a trénovaní vztahové dynamiky. Za ty měsíce jsem se výrazně posunul. Tak že jsem překonal kamarády, kteří se považovali za zkušené. V dalším vzdělávání a trénovaní plánuji pokračovat... Rozhodl jsem se najít si nějakou vhodnou milenku a díky mojí usilovné a systematické práci se tak i stalo.

Na Youtube je mnoho kanálů na téma vztahy mezi muži a ženami. Některé jsou vyloženě feministické, některé bez zásadních informací a předávané myšlenky a některé jsou jen reklamní kecy. Narazil jsem však na dva kanály, které podávají pravdivou informaci bez servítek a keců okolo a jsou i dobře poslouchatelné:

Co jsem vyzkoušel a naučil

  • Vyzkoušel jsem bojové(obranné) umění kravmaga.
  • Naučil jsem se základy surfování a bodyboardu.
  • Naučil jsem se jezdit na skateboardu přesně řečeno na longboardu.
  • Balit efektivně ženy.
  • Chodil jsem na hodiny latinského tance Bachata.
  • Opět jsem zkoušel programovací jazyk Rust.
  • Poznal jsem další města, země a lidi.
  • Naučil jsem se pár polských a německých slov.
  • V létě jsem se každý den učil základy španělštiny pomocí aplikace Duolingo.
  • Díky práci jsem měl další šanci se více seznámit s PHP frameworkem Symfony.
  • Opět jsem měl příležitost instalovat proxmox na několik fyzických serverů.

Objevují se jenom úspěchy?

V průběhu roku přicházely různé nové problémy a častěji, které jsem musel rychle a kreativně řešit. Logicky čím víc toho děláte tím víc se objevuje problémů. Dost to člověku narušuje plány a sráží náladu. Kdo nechce mít problémy, neměl by dělat nic. Jediným řešením je tedy s přicházejícími problémy počítat a plánovat tak, aby byly rezervy. Ovšem časem se člověk naučí problémy řešit lépe a i jim předcházet. Takže příště ve stejné situaci se již problém neobjeví nebo ho budete považovat za malicherný.

Další fotky například viz můj Instagram.

Články na podobné téma

Shrnutí roku 2023
Shrnutí roku 2021
Shrnutí roku 2020
Shrnutí roku 2019

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+