Zálohování: Proxmox backup server

29. května 2023

Lang: cs en de es

Pokud používáte virtualizační nástroj Proxmox, tak Proxmox Bakup Server vám příjde velmi vhod, protože díky tomuto nástroji můžete jednoduše a automatizovaně zálohovat virtuální stroje do jiné lokace.

Co je Proxmox Backup Server

Proxmox Backup Server je software, který slouží k zálohování virtuálních strojů a kontejnerů, které jsou provozované v prostředí Proxmox Virtual Environment. Jedná se o kompletní řešení pro zálohování a obnovu dat, které umožňuje uživatelům jednoduše zálohovat a obnovovat virtuální stroje a kontejnery a tedy i aplikace, databáze a další data, která tam jsou uložena a provozována.
Proxmox Backup Server je postaven na open-source technologiích, což znamená, že je k dispozici zdarma a je podporován širokou komunitou. Tento nástroj nabízí vysokou úroveň bezpečnosti a ochrany dat díky šifrování záloh i šifrování během přenosu dat.
Díky svému jednoduchému rozhraní a vysoké spolehlivosti je Proxmox Backup Server ideálním řešením pro IT profesionály, kteří potřebují zabezpečit své data a zálohovat své virtuální prostředí.

Na oficiálním webu Proxmox Backup Server najdete aktuální podrobnosti i odkaz ke stažení.

Jaké jsou výhody Proxmox Backup Serveru?

  • Jednoduché ovládání: Proxmox Backup Server nabízí snadno ovladatelné rozhraní pro zálohování a obnovu dat. To usnadňuje správu dat a minimalizuje chybovost.
  • Šifrování dat: Proxmox Backup Server poskytuje šifrování během přenosu dat šifrování uložených záloh, což zajišťuje vyšší bezpečnost a ochranu dat.
  • Flexibilita: Proxmox Backup Server můžete provozovat na různém hardwaru a používat různá datová úložiště.
  • Open-source: Proxmox Backup Server je open-source software, což znamená, že je k dispozici zdarma a je podporován širokou komunitou. To umožňuje uživatelům využít výhod profesionálního zálohovacího řešení bez nutnosti vynaložit velké finanční prostředky, upravit si řešení na míru a možnost volby mezi zajištěním správy interně nebo externím dodavatelem.
  • Spolehlivost: Proxmox Backup Server je velmi spolehlivý a má vysokou dostupnost. To znamená, že uživatelé se nemusí obávat ztráty dat nebo narušení běhu svých aplikací kvůli problémům s zálohováním a obnovou dat.
  • Hlavni výhoda je jednoduché propojení s virtualizačním řešením Proxmox

Jak Proxmox Backup Server funguje?

Proxmox Backup Server (PBS) funguje jako samostatný zálohovací server pro virtualizovaná prostředí. Je navržen tak, aby snadno zálohoval a obnovoval data, která jsou uložena na virtuálních strojích a kontejnerech.
Proxmox Backup Server umožňuje zálohovat data z různých zdrojů, včetně fyzických serverů, virtuálních strojů, kontejnerů, databází a dalších aplikací. Zálohovaná data jsou uložena na diskovém poli nebo na externím úložišti.
Proxmox Backup Server používá inkrementální zálohování, což znamená, že pouze změny v datech jsou zálohovány a ukládány na server. Tento proces minimalizuje nároky na úložiště a snižuje čas nutný k provedení zálohování. Díky tomu zálohuje rychleji a můžete udržovat zálohy po delší dobu.
PBS také umožňuje uživatelům nastavit plánování zálohování, takže se zálohování provádí automaticky v určeném časovém intervalu.
Při obnově dat lze jednoduše vybrat potřebné soubory nebo celé virtuální stroje a obnovit je na původním nebo novém serveru.

Instalace

Co budete potřebovat?

Pro provoz Proxmox Backup Serveru, budete potřebovat server, na který toto zálohovací řešení nainstalujete. Můžete použít fyzický server nebo server virtuální. Aby to mělo smysl je podstatné, že pokud to bude VPS musí běžet na jiném fyzickém serveru. A také by měl být umístěn v jiné lokalitě, protože jde o to nejen zálohovat, ale i zálohovat na jiné zařízení, které je umístěno někde jinde. Díky tomu mají zálohy distanc od problémů softwarových, hardwarových nebo i přírodních událostí, kter0 jsou v místě běhu provozovaného Proxmoxu.

Ruční instalace

Instalaci PBS můžete provést do již připraveného serveru s linuxovou distribucí Debian, kdy přidáte repositáře Proxmox Backup Serveru a následně toto zálohovací řešení nainstalujete přes příkaz balíčkovací systém. Do souboru /etc/apt/sources.list Přidejte:

deb http://download.proxmox.com/debian/pbs bullseye pbs-no-subscription
Následujícími příkazy provede aktualizaci repositářů a instalaci nástroje Proxmox Backup Server:
apt update
apt install proxmox-backup

Instalace z CD

Nebo si stáhněte instalační ISO, z kterého nabootujete instalačního průvodce, který vás provede instalací operačního systému včetně zálohovacího řešení Proxmox Backup Server. Instalační původce je intuitivní a na konci máte funkční Proxmox Backup Server. Pro méně znalé serverové administrátory bych doporučoval tento server. Jinak volba způsobu bude záležet na konkrétní situaci.

Po instalaci je dostupné webové administrační rozhraní přes šifrovaný protokol HTTPS. Toto rozhraní běží na portu 8007. Dostupné je na IP nebo doméně vašeho nově nainstalovaného Proxmox Backup Serveru například https://10.0.0.12:8007/

Video

Video ukázka Instalace Proxmox Backup Serveru:

Po instalaci

Pokud nepoužíváte komerční support, bude potřeba upravit repositáře, kde jsou aktualizace Proxmox Baxkup Serveru. Konfigurace repositáře je zde: /etc/apt/sources.list.d/pbs-enterprise.list Pro použití veřejného repozitáře současnou konfiguraci nahraďte tímto řádkem:

deb http://download.proxmox.com/debian/pbs bullseye pbs-no-subscription

Použití

  1. Na PBS musíte vytvořit datastore, na který se busou ukládat zálohy. Může to byl lokální adresář, lokální disk, nebo sítové úložiště.
  2. Je vhodné vytvořit nové uživatele s omezenými pravý, který bude mít pravo k danému datastoru.
  3. Ve vašem Proxmoxu připojité datastore typu Proxmox Backup Server-
  4. Následně můžete ve vašem Proxmoxu uvidíte dostupné toto nové úložiště a můžete nastavit zálohování na něj.
  5. V PBS pak uvidíte jednotlivé vytvořené zálohy.
  6. Nastavte se v PBS pravidla jak se mají zálohy promazávat. Můžete nastavit ponechání několika posledních záloh, jednu týdenní jednu měsíční atd

Vytvoření datastore na Proxmox Backup Serveru:
proxmox backup server create datastore

Přidaní datastoru z Proxmox Backup Serveru do virtualizačního prostředí Proxmox: add proxmox backup server

Odkazy

How to install Proxmox Backup Server on Debian 11
PBS backup client

Články na podobné téma

Změna licencování VMware
Provoz Microsoft SQL serveru na Linuxu
Linux jako router a firewall
Jak náhrát docker image do Docker Registry
Linux: Logical Volume Management
Linuxový softwarový RAID
Provoz webové aplikace za proxy
Migrace mail schránek
Docker multistage build
Zálohování dat zapnutím počítače
Podman
Import Windows do virtualizace Proxmox
Docker a PHP mail
Virtualizace Proxmox
Docker a Cron
Lenovo ThinkPad X1 Carbon: zprovoznění LTE modemu EM7544
Yocto Project: Build vlastního operačního sytému pro embedded zařízení
Příprava linuxového serveru pro běh webové aplikace v jazyce Python
Jak řešit špatný výkon sdílených souborů u Dockeru
Jak začít správně používat Docker
Instalace Linuxu na dedikovaný server HPE ProLiant DL320e
Jak provést zátěžový test webové aplikace
Proč používat filesystém JFS
Jak bootovat z 4TB disku s GTP pomocí UEFI
Jak nainstalovat operační systém Mageia Linux bez DVD mechaniky
Souborový systém Btrfs
Raspberry PI
Jak zprovoznit vzdálené přehrávání přes síť na televizi s DLNA
Upgrade Mandriva Linuxu za běhu
Poznámky ke GNU/Linux
WINE - spouštíme programy pro Windous pod Linuxem
Operační systém GNU/Linux

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+