Monitor Samsung S24H850

23. června 2023

Lang: cs en de es

Na notebooku mám vysoké rozlišení 2560x1440, takže pak mít na externím monitoru rozlišení menší je nepohodlné. V takovém případě externí monitor používám, jen jako sekundární. A proto jsem se rozhodl pořídit nový monitor, který by měl stejné rozlišení. A náhodou jsem narazil na model, který mě zaujal, vyhovoval a dokonce má USB-C.....

Monitor je jednou ze základní a zásadní výbavy IT profesionála. Proto vždy hledím na to, abych měl dobrý monitor. Hledal jsem tedy něco co by rozlišením odpovídalo mému novému notebooku Tuxedo Pulse gen 2.

Dosud ani nebyl důvod kupovat nový monitor, protože předchozí notebook ThinkPad X1 Carbon, nezvládal na výstupu víc než full HD rozlišení tedy 1920x1080.

Naposled jsem kupoval monitor v roce 2015 a to model BenQ BL2411PT, který má dobré parametry a nastavitelnou výšku. Vše jsem popsal v článku, když jsem vybíral nový počítač - desktopu. Monitor BenQ BL2411PT má rozlišení 1920x1200 , což je dobré rozlišení, ale menší než má můj současný notebook Tuxedo.

Požadavky

Požadavky na nový monitor byly jasné, tedy obdobné jako při koupi posledního monitoru, ale tentokrát rozlišení 2560x1440. Důležité bylo opět aby monitor neměl řešenu regulaci podsvícení pomocí PWM a tedy neproblikával.

Na Internetu a v technickém popise monitorů se regulace podsvícení bez problikávání označuje termínem "flicker-free" Zde přidávám několik odkazů, kde se to řeší a jsou seznamy monitorů, které to splňují:

Kandidáti na nový monitor

Samozřejmě jakožto sw vývojář a linux admin nejsem grafik a tak nepotřebuji monitor s dokonalým podáním barev. Takže monitory, které jsou určené pro grafiky a mají výrazně vyšší cenu jsem mohl s klidem vyřadit z výběru.

Jako zajímavý kandidáti za přijatelnou cenu, které jsou v roce 2023 na trhu, jsem našel například:

  • Dell P2418D
  • Acer XV252QF
  • ViewSonic
  • 27" ViewSonic VX2758-2KP-MHD Gaming

Samsung S24H850

Když jsem náhodou narazil na monitor Samsung S24H850, tak jsem se rozhodl ho koupit, protože splňoval moje základní požadavky. Navíc byl prodáván za dobrou cenu, protože není drahý a jednalo se o použitý kus. Dokonce má i nastavitelný stojan. Finální cena byla 3390,- s DPH pro mě jakožto plátce DPH tedy 2802,- Kč.
Čili jsem ho objednal a víceméně se nechal překvapit jaké má periferie atd.

Moje pracoviště se dvěma monitory a notebookem. Notebook je na podstavci, který je umístěn na krabici, aby displej notebooku byl výše.
notebook monitory vertikalni myš rozdelena klavesnice

Technické parametry

Technické parametry monitoru Samsung S24H850 jsou:

  • Rozlišení: 2560 x 1440 pixelů
  • Poměr stran: 16:9
  • Připojení: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2 1x IN 1x OUT
  • USB-C, 3 x USB 2.0
  • Flicker-free Technology
  • Pozorovací úhle: 178º horizontal, 178º vertical
  • Úhlopříčka: 24" (60cm)
  • Typ panelu: PLS
  • Doba odezvy 5ms
  • Maximální jas 300cd/m2
  • Frekvence 60Hz
  • Monitor nemá reproduktory. Monitor má Jack konektor - výstup.
  • Hmotnost: 6,4 kg

Monitor má USB-C konektor, přes který je možno napájet notebook. Do monitoru posílat video signál a zvuk. A zároveň monitor slouží jako USB hub. Pozor je potřeba však použít originální kabel nebo jiný vhodný, aby přes něj šel obraz. Pro funkčnost takového kabelu není podstatná co nejvyšší verze USB. Osobně jsem koupil USB-C USB-C verze 3.2 gen1 kabel a nefungoval. Je potřeba vybrat takový kabel, který má vysokou přenosovou rychlost. Pravděpodobně je potřeba kabel s minimální rychlostí 10Gbit.
Pořídil jsem kabel USB-C 3.2, M/M, 20Gbps, dlouhý 2m a přenos obrazu funguje.

Monitor má na sobě sice Jack konektor, ale nemá reproduktory. Tento Jack konektor slouží jako výstup pokud zvuk je posílán do monitoru přes datový kabel. V takovém případě můžete k monitoru připojit sluchátka nebo externí repro-bedny. Pokud máte notebook, tak asi budete pouštět zvuk do integrovávaných reproduktorů v notebooku. Můžete to však využít, ve chvíli, kdy použijete například RaspberryPI jako video přehrávač a video se zvukem posílat skrze datový kabel do monitoru, které kterému již budou připojeny reprobedny.

Monitor má i další zajímavé funkce. Například zobrazení dvou vstupů na jednom rozděleném monitoru. Nebo zobrazení dalšího vstupu jako menší okno nad hlavním vstupem. Jsou to funkce nazývané pip/pbp mode: Picture by Picture, Picture in Picture.
Je možno zvolit verzi display portu, který se má používat, buď verze 1.1 nebo 1.2.

Zdraví

Nezapomeňte, že je důležitá i ergonomie pracoviště! A tady hraje důležitou roli i monitor, protože monitor musí být správně umístěn. Neměl by být umístěn před zdrojem světla jako je například okno. Horní hranu monitoru umístěně ve výšce očí, za předpokladu, že sedíte vzpřímeně. Ano, práce na notebooku tomuto vyloženě odporuje.

Nově jsem pořídil tento vysoký podstavec pro notebook.
Prodával se pod označením: MAX prémiový skládací držák MNM1510FD.
podstavec pro notebook

Více informací v článku Jak vytvořit zdravý pracovní prostor.

Zkušenosti

Velice mě potěšilo propojení monitoru s notebookem pomocí USB-C. Díky tomu můžu k notebooku Tuxedo Pulse gen 2 připojit i monitor přes HDMI výstup. Přes USB-C mě monitor navíc slouží jako USB HUB, takže například myš mohu připojit rovnou k němu a již nepřipojovat k notebooku.

Zhodnocení koupě

Za dané peníze jsem nadmíru spokojen. Sehnat monitor s takovým rozlišením totiž za dobrý peníz je těžké. Barvy a světelnost je dobrá, pozorovací úhle také. Připojení přes USB-C vidím také jako výhodu protože tak můžu použít USB-C konektor ne mém notebooku.
Kdybych neměl výše zmíněný monitor BenQ BL2411PT tak si koupím ještě jeden Samsung S24H850.

Články na podobné téma

Průmyslový počítač IPO ODYSSEE 18WT
Jakou myš k počítači vybrat?
TUXEDO Pulse 15 - Gen2
Jak propojit počítač s mobilní telefonem, na kterém je Android
Zálohování dat
Embedded World 2016
Banana Pi R1 case
Počítač s deskou MSI B85-G43 a procesorem Intel Xeon E3 1226
Jednodeskový ARM počítač Banana PI R1
Jak použit SSD disk a TRIM
VDSL internet a modem Comtrend VR-3026e
Použití TouchBooku v praxi
Compal FL90 a GNU/Linux
Moje počítače
ThinkPad 600 a GNU/Linuxem
Výměna chladiče na čipsetu
Počítačová bedna Thermaltake Matrix VD2000BNS
Rozebraný počítačový disk
WIFI
Digitální fotoaparát HP photosmart 735

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+