Jakou platformu zvolit pro eshop? Například Prestashop

1. února 2014

Lang: cs

Moderní technologie přináší nové možnosti jednou z možností je prodej zboží online a na Internetu. K prodeji na Internetu slouží eshop. Jednou z možností je Prestahop, díky kterému můžete rychle založit svůj eshop.

O Prestahopu

Prestashop je opensource webová aplikace na prodej zboží přes internet - tedy eshop. Stejně jako většina eshopů je napsána v jazyce PHP. První vydání bylo v lednu 2008, od té doby vyšlo osm hlavních verzí . Samozřejmě průběžně se vydávají opravné verze. Aktuální hlavní verze je 1.5 . V dubnu 2014 by měla vyjít další hlavní verze tedy 1.6.

Rozdělení eshopů

Eshopů je velké množství. Osobně bych eshopy roztřídil takto:

  • Eshop jako služba - jak název napovídá platí se za službu. Tedy s vývojem eshopu ani s jeho spuštěním není žádná práce. Eshop je připraven ihned k použití, obvykle je ho třeba ještě nakonfigurovat a samozřejmě naplnit zbožím. Zprovoznění je rychlé, ale zákazník nedostane nic víc než přesně to co je nabízeno.
  • Komerční uzavřené eshopy - sem spadá část eshopů na míru. Schopnosti eshopu jsou dle potřeb zákazníka, ale jakékoli úpravy ze strany zákazníka jsou nemožné. Musí je řešit dodavatel, za což se opět platí, byť je to maličkost, kterou by zvládl i zájemce o eshop.
  • Open-source eshopy - hlavní rys je otevřenost projektu - jsou dostupné zdrojové kódy, takže kdokoli ho může upravovat. Samozřejmě ke zprovoznění je potřeba znalost daného eshopu. V první řadě je potřeba eshop nainstalovat a nakonfigurovat, to si člověk může udělat sám. Záleží na chuti učit se pracovat s novou aplikací a ochotě investovat svůj čas. Po volbě vhodného open-source řešení, jsou obvykle potřeba úpravy na míru, protože každý vyžaduje oproti základu různé další funkce navíc. Pro úpravy na míru, už je potřeba větší či menší odborná znalost. Záleží na náročnosti požadavků, ale obvykle se zaplatí odborník, ať už se jedná o zaměstnance nebo externistu. Výhodou open-source eshopu je samozřejmě nezávislost na dodavateli, tedy že úpravy může při potřebných znalostech udělat kdokoli. Typicky pak různé úpravy eshopu, řeší různí odborníci, ostatně rozdělení práce je typické i při vývoji ve velkých firmách.
  • skutečné řešení na míru - dneska už se používá výjimečně, ale i v takovém případě se vyjde z již vytvořené verze nebo jako základ slouží nějaké univerzálně použitelné řešení.

Eshopy spadající do první kategorie jsou zajímavé pro začátek. Základní verze bývá levná, někdy i zdarma aby nalákali nové zákazníky. Eshopy z druhé kategorie mají také své výhody, zajímavé jsou ale jen pro velké firmy s přebytkem peněz. Pokud to člověk myslí s internetovým prodejem vážně, tak je jediná volba třetí kategorie - tedy řešení eshopu ctící open-source zásady. A právě sem spadá i Prestashop.

Výhoda open-source řešení je i v tom, že se dá začít s malým rozpočtem a vytvořit malý jednoduchý eshop. Další potřebné funkce se doplňují jak eshop roste pěkně na míru potřebám prodejce.

Vlasnosti Prestahopu

Sice jsem nevyzkoušel všechny eshopy a větší zkušenosti mám jen s jedním dalším, ale z toho co jsem zkoušel, viděl a na základě informací, které jsem načerpal můžu říct, že Prestashop je nejschopnější, neprogresivnější a rychle použitelná open-source aplikace pro internetový prodej (rok 2014). Což potvrzuje i většina internetové populace, která se o nasazování eshopů věnuje.
Ruku v ruce schopnost takového SW, jde samozřejmě i náročnost na obsluhu a na znalosti a schopnosti programátora, který bude eshop nasazovat a případně upravovat na míru.

Jelikož kritika je to nejdůležitější po pochvale, tak musím zmínit, i pár nedostatků. I Prestahop trpí běžným problém všech PHP projektů a to oddělení obsahu od vzhledu. Ale ne že by se tomu vývojáři nevěnovali, ba naopak používají Model-View-Controller, ale přece jen eshop není obyčejný web ( jako je např redakční systém) a tak je oddělení vzhledu od aplikační logiky mnohem náročnější. K tomuto účelu používá Prestasho šablonoví systém Smarty. S poslední verzí Prestashopu (1.5) je už vskutku oddělení od aplikační logiky vzhledu výrazně lepší.

Pokud se jedná o znalosti, které jsou potřebné k úpravám Prestahopu nebo vývoji vlastních komponent, tak toho není málo. Jako pro většinu větších webových projektů je optimální mít znalosti z mnoha oblastí .
Je potřeba lidí, kteří znalostmi pokryjí na nějaké úrovni tyto technologie: tvorba grafiky, CSS, HTML, JavaScript, XML, PHP, Smarty, SQL (Databáze), Unix/Linux. (Tady si zase každý posteskne, že se ještě nenarodil člověk, který by pokryl na nejvyšší úrovní dva nebo více oborů a všechny technologie s tím spojené.)

Zkušenosti s použitím Prestahopu

Konkrétní parametry a základní funkce jsou k nalezení na oficiálních stránkách a pro získání nejjasnějšího pohledu je nejlepší si Prestashop nainstalovat a vyzkoušet! Proto se budu hlavně zabývat tím co není na první pohled zřejmé.

Velké úsilí musí Prestahopu věnovat nový uživatel. I mě v prvopočátcích odrazovala složitost tohoto eshopu. Ale složitost Prestashopu je dána jeho schopnostmi. A tak je pro začínající uživatele velkou bariérou právě neznalost Prestashopu. Doporučuji klidně eshop spustit v základní funkčnosti a postupně se učit a zprovozňovat jeho další funkce. A teprve později se pustit do rozšiřovaní funkcí, které jsou specifické pro daného provozovatele.
Zásadní je vyplňovat všechny kolonky a využívat veškeré schopnosti dané části Prestahopu. Je přece zbytečné neužít všech možností. Když se správně nevyplní, uživatel se pak diví, že něco nefunguje jak mělo. Výborné je si danou část funkčnosti Prestashopu, vyzkoušet na kopii vytvořené z ostrého eshopu.
Potřeba je si i rozmyslet požadavky a možnosti prodeje a navrhnout jak to aplikovat na Prestashop. Je například zbytečné ba z mnoha důvodů nevhodné nevyužívat funkčnosti jako je: kombinace, slevy, množstevní slevy. Taky je dobré promyslet, jak bude veden sklad.

V Prestashopu se vybírá dopravce a platba zvlášť, což vzhledem k možnosti volby platby předem versus na dobírku, není vždy jednoduché správně nastavit. Obzvláště u České pošty, která má různé druhy a ceny balíků. Platba je v Prestashopu řešena jako modul, takže lze bez zásahu do systému jádra upravovat způsoby plateb. Dopravci nejsou řešeny modulem, což bylo dobré, kdyby budoucnu bylo předěláno. Je tedy možnost použít vlastní moduly pro platby. Pro správnou funkčnost je však třeba implementovat mnoho logiky. Ale na tom není nic zvláštního, když se jedná o významnou komponentu sytému. Sám jsem si však netroufl na víc než úpravy a předělání existujících modulů pro platby. Pravě ze způsobu implementace plyne, že platba a dopravce se vybírají zvlášť,. Což je někdy trochu zvláštní, například když na základě podmínek zákazníkovy zbude na výběr jen jeden dopravce a typ platby. Zároveň tak výběr platby a dopravce na sobě nejsou závislý, ale toto lze řešit dodatečně, tedy svázat volby dopravce a platby.
Prestashop zvládá i 50tis položek zboží. Nutností je však samozřejmě dostatečně dimenzovaný a správně nastavený server! Pro některé funkce hlavně u velkých eshopů bude vhodné zvýšit některé limity pro PHP.
Moje osobní zkušenost je, že vývojáři Prestashopu přistupují k opravám nahlášených chyb aktivně :-).
Pro velký eshop nebude vhodný ani jinak dobrý web hosting wedos

Jak se dá vyčíst i z diskuzí nasazením spuštěním eshopu práce nekončí. Obvykle je dobré funkce eshopu rozšiřovat a vylepšovat, což se týká vývojáře. A co se týká obchodníka tak seznámení s eshopem práce teprve začíná. Je potřeba neustále pracovat na propagaci eshopu a hlavně cíleně lákat lidi k nákupu. Vhodné je použít nějaký způsob rozesílaní novinek (newsletter) a zajímavé možnosti nabízí v Prestashopu nový i modul followup. Výsledné starosti s vyřízením s objednávky, jsou vlastně odměnou za práci.

PS: prosím nerozesílejte nevyžádané emaily (SPAM), sem se řadí i emaily rozesílané na koupené emailové adresy. Obvykle tyto adresy ve skutečnosti sbírají roboti kde se dá.

Články na podobné téma

Python program na ovládání Dockeru pomocí API
Jak použít aplikaci MailCatcher pro testování emailů
Návod: Python OpenAI API
Vytvoření WebSocket webové aplikace a nastavení proxy
Řízení projektů: Agilní vývoj softwaru
Jak provozovat staré PHP aplikace
Co by měl umět dobrý programátor
Programovací jazyk Rust
NodeJS: vývoj, konfigurace serveru
Nette security bug CVE-2020-15227
Jak porovnat dvě stejné databáze?
REST API: API platform
Vlastní web a mail hosting se softwarem ISP Config
Programovní v SQL: PostgreSQL, MySQL/MariaDB
HTTPS: zabezpečený web
NoSQL databáze Mongo DB
Připojení k Microsoft SQL Serveru z Linuxu
Co je pracovní náplň programátora
Lokalizace aplikací v jazyce Python
Jaký mail a web hosting vybrat
How to make wireless low power Arduino
Digispark - Programujte mikrokontrolér Atmel ATtiny pomocí Arduino IDE
Program Roulette
Vývoj pro procesory ARM s Arduino IDE
Wireless low power Arduino
Pyradio - Python program for receive Internet radio with text user inteface
UPS monitor pro Android
Bezdrátový bateriově napájený WiFi teploměr
Jak programovat WiFi procesor ESP8266
Comparison IQRF vs Wireless Arduino
Development kits and gateways for wireless platform IQRF

OpenStreetMap a GPS trasy v mapě na webu
Quickplay
Java program pro přehledné monitorování záložních zdrojů
Čipové kontaktní a bezkontaktní karty Java Card OpenPlatform
Otevřený chytrý telefon s Linuxem - Openmoko Neo FreeRunner
Vývoj pro bezdrátové moduly s procesorem PIC pod GNU/Linux - IQRF
Grafický program pro embeded/mobilní zařízení na vyhledávání dopravního spoje.
O programování a ruzné programy v jazyce Java, Python a dalších
Java program a applet Kalkulačka
Java program na výpočet kvadratické rovnice

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+