Jak vytvořit zdravý pracovní prostor

18. srpna 2023

Lang: cs en de es

Zatímco spousta lidí přemýšlí jak se dostat do IT. Tak lidi co jsou v IT přemýšlí jak z IT odejít nebo aspoň jak se v IT udržet. IT je totiž náročná nejen po odborné a psychické stránce, ale i po stránce zdravotní. Sezení u počítače není pro člověka přirozené. Dlouhodobé a špatné sezení před monitorem, tedy má na IT specialisty neblahé následky, které pokud se neřeší, tak to nejen zhoršuje jejich výkonnost, ale může jim to i znemožnit pracovat. I tady je prevence základ a tak vám v tomto článku popíši, jak si správně vytvořit pracoviště, tak aby jste předešly zdravotním problémů z práce u počítače.

Prací dneska člověk tráví cca 8 hodin denně. Což je 1/3 dne. To je velmi mnoho času. Proto by si člověk měl pracoviště optimalizovat tak, aby se cítil dobře a neměl z práce zdravotní problémy.
Toto všechno můžete ovlivnit výbavou pracoviště, konkrétně ergonomií pracoviště.

Stůl

Když jsem byl žák neměl jsem vlastní stůl. Pak jsem dostal stůl, který byl určen na vyhození. Ani jako studen na ČVUT, když jsem byl na kolejích Strahov, nebyl stůl dle zákonných standardů, ale jen stoleček o rozmarech cca 40x40cm.
Stůl je však to první co musíte na pracovišti dobře zajistit.

Stůl pro práci na PC by měl splňoval několik úplně základních standardů: Měl by být dostatečně široký a dlouhý. Délka je obzvlášť důležitá pokud používáte více monitorů. Šířka byla zásadní v době, kdy byly ještě CRT monitory, ale dneska se vám LCD monitor vejde na stůl a bez problému vám tam zbude místo na klávesnici.

Zhodnotit prostory je potřeba i pro nohy, pokud má stůl integrované skříňky a šuplíky, tak vám zůstane málo místa pro nohy. Stejně tak může být problém zadní deska/stěna stolu. Běžně je také vidět u různých stolů tyč, která spojuje pravou a levou desek na bozích stolu, které tvoří nohy - asi je účel zvýšení pevnosti. Ale taková tyč překáží když si chcete dát pod stůl nohy.

Jaky stůl pořídit? Vyberte co nejjednodušší stůl. Například obyčejný kuchyňský tomu může klidně vyhovovat, pokud je pevný. Na trhu je i dostatek stolů označených jako kancelářské stoly.

Osobně jsem si pořídil polohovací stůl od firmy IKEA, u kterého se nastavení výšky mění pomocí kličky. Protože neobsahuje žalný motor ani elektroniku nemůže se v něm nic rozbít co by pak nešlo opravit. Zároveň jeho cena je relativně nízká. Konkrétně stůl IKEA Trotten s rozměrem desky 160x80cm stojí v roce 2023: 7990 Kč včetně DPH (cca 333EUR)

S polohovacím stolem si pak můžete zpestřit prací a pracovat ve stoje. Je to nejen změna, ale místo strnulé pohyby se můžete víc hýbat.
A pří videocallech tak dobře poznáte, že daná schůze je opravdu dlouhá. Případně si danou schůzi můžete zpestřit malým cvičením.

Monitor

Pokud je vaše specializace IT, tak je jisté, že využijete víc jak jeden monitor. Hlavní je, aby monitor byl správně umístěn! Monitor by neměl být umístěn proti zdroji světla. A musí být umístěn dostatečně vysoko, aby jste se nehrbily. Přece nechcete mí počítačový hrb! Ano práce na notebooku v kavárně je přesně ten špatný případ ergonomie. Správná výška monitoru je: horní hrana monitoru by měla být ve výši očí pokud sedíte vzpřímeně.

small-portable-laptop-stand

Pokud vlastníte notebook, je rozumnou volbou notebook postavit na podstavec a připojit k němu externí klávesnici a myš. Displej tak můžete dostat do vyšší a tedy správné úrovně a používat i lepší periferie.

Stojan na notebook od výrobce MAX model MNM1510FD:
laptop-holder-MAX-MNM1510FD.

Klávesnice

Existuje mnoho klávesnic. Vetšinou mají úplně stejnou ergonomii. Dají se koupit klávesnice, které jsou zalomené. To je trošku lepší řešení. Nemusíte pak tak moc nepřirozeně mít ruce ohnuté v zápěstí. Já jsem ovšem spokojen až s klávesnicí rozdělenou na dva kusy. Díky tomu nemusím lokty vysouvat do stran a dopředu, ale držet je blízko trupu a více tak být v přirozené narovnané poloze těla.

Ještě bych rád upozornil na nesymetrické umístění klávesnic a touchpadu na notebooku, mají to notebooky co mají klávesnice včetně numerického bloku. Taková klávesnice a touchpad nejsou umístěny ve středu notebooku a uživatel notebooku se pak nepřirozeně křiví k jedné straně. Právě proto jsem nový notebook TUXEDO Pulse 15 vybíral tak aby neměl numerickou klávesnici.

Dvoudílná klávesnice R-GO split a vertikální myš:
two piece keyboard R-GO split vertical mouse

Myš

Při časté a dlouhodobé práci lidé běžně trpí na karpální tunely. Často si myslí, že to vyřeší nějakou zázračnou a drahou myší. Ale taková neexistuje. Střídejte různé myši a i jiná polohovací zařízení! Já jsem si například oblíbil vertikální bezdrátovou myš. Běžnou myš můžu mít s drátem, ale vertikální myš jedině bezdrátovou, protože jinak mě drát překáží, když mám myš položenou mezi mnou a klávesnicí.
S oblibou si vertikální bezdrátovou myš dávám i do mezery mojí dvoudílné klávesnice viz foto.

Z jiných polohovacích zařízení můžete vyzkoušet například trackball.

Pokud che mít zápěstí v pořádku, tak ho protahujte. Nebo se věnujte nějaké sportovní aktivitě, která zápěstí protáhnete i posílí. Posilovat se dá i za pomoci cviků s činkou.

Židle

Často jsou v módě herní židle. Herní židle nejsou nic speciálního. Jsou to zbytečně vyhozené peníze. Hlavní problém je, že herní židle jsou tvarované a tak odpovídají postavě průměrného člověka, pokud tedy nezapadáte do průměru a to je 50% lidí, tak vám její tvary nebudou vyhovovat.

Jakou židli pořídit? Dobře dostupná a cenově příznivá je běžná kuchyňská židle, taková židle má rovnou a vysokou opěrku a tak přirozeně vede k rovnému posedu a je univerzální pro jakoukoli velikost člověka.

Kuchyňské židle:
kuchynska-zidle-1 kuchynska-zidle-2
Kancelářská židle na kolečkách:
kancelarska-zidle

Jinou možností je koupit profesionální kancelářskou židli. Jak poznáte kvalitní kancelářskou židli? Taková židle má operku ruky na jednom sloupku a tato opěrka je plně nastavitelná. Můžete si nastavit výšku, úhel natočení a určit posunutí směrem k hraně stolu. Někdy je možno i operku posouvat do stran. A v tom je právě ta výhoda skutečně kvalitní kancelářské židle, byť na první pohled vypadá průměrně.

Pokud sedíte shrbeně, ramena máte vystrčena před sebe a hlavu máte ohnutu dolů, tak je to špatně. Na židli by jste měli sedět rovně s lopatkami staženými sobě a koukat dopředu před sebe na monitor.

Pracoviště doma

I když budete pracovat z domu (tzv. homeoffice) je potřeba si na to vyhradit místo. takto vypadá jedno z mých pracovišť, kde je laptop podložen krabicí, jako periferie je dvoudílná klávesnice a vertikální myš. K laptopu jsou připojeny dva externí monitory. Takovéto pracoviště se třemi displeji stoji na polohovacím stole.
Jedno z mých pracovišť se třemi displeji:
workspace-laptop-three-monitors.

Zdraví je základ

Ať už jste zaměstnanci nebo pracujete na sebe jako freelancer, vždy si promyslete ergonomii vašeho pracoviště, protože vaše pracoviště má vliv na vaše zdraví a to pak na vaši duševní sílu. V nejhorším případě si nevhodnou prací můžete způsobit takové problémy, že pak nebudete schopni pracovat vůbec.

Pokud se chcete stát dobrým programátorem nebo linux adminem a věnovat se této profesi dlouhodobě, je primárně na vás si pracoviště správně zařídit, aby jste tuto dlouhou a náročnou cestu zvládli .

Ať už si pracoviště vybavíte sebe lépe, nezapomínejte, že lidské tělo není stavěné pro sezení u počítače. Proto pokud si chcete uchovat dobré zdraví, musíte se pravidelně hýbat, ideálně dělat nějaký nemonotonní sport, posilovat a protahovat tělo. Kdo toto zanedbá tak jednou skončí na rehabilitaci nebo v lázních.

Ano, jak jste si všimly výrobci ani IT firmy nemají zájem řešit zdraví lidi. A pokud to řeší tak se jedná v případě zaměstnavatelů o marketing a případě prodejců periferii o způsob, jak malou úpravou vytáhnout několikanásobně větší částku z kupcovi peněženky.

Články na podobné téma

Sportovní GPS hodinky Xiaomi amazfit GTS
Zlomená noha, následná rehabilitace a pobyt v lázních

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+