Tisk obrázků v Linuxu

5. dubna 2023

Lang: cs en de es

Potřebujete si vytisknout na jednu stránku víc fotek nebo si vytisknout fotku v přesných rozměrech? Pak v tomto návodu se dozvíte jak na to.

I běžní uživatelé operačního systému GNU/Linux potřebují tisknout obrázky. A nejen jeden obrázek,, ale třeba více obrázku na jednu stránku nebo si vytisknout obrázek, tak aby měl přesné rozměry.
V Linuxu k tomu může použít různé nástroje, typicky v rámci daného prohlížeče obrázků.

Několik obrázku na jedné stránce

Pro jednoduchý tisk více obrázků na jednu stránku používám prohlížeč obrázků Geeqie.

Geeqie je svobodný a otevřený grafický prohlížeč obrázků určený pro operační systémy Linux a jiné Unix-like systémy. Jedná se o nástupce programu GQview, který byl vyvíjen jako součást desktopového prostředí Xfce. Geeqie podporuje mnoho formátů obrázků, umožňuje rychlé prohlížení a správu velkého množství fotografií a také nabízí některé pokročilé funkce, jako například správa EXIF metadat, histogramy, anotace a mnoho dalšího.

Vyber více obrázků dejte tisknout a v parametrech tisku můžete nastavit kolik obrázků chcete umístit na jednu stránku. Průvodce tiskem a nastavením parametrů vidíte na sledujícím screenshotu:

Podrobný video návod zde :

Přesné rozměry vytištěného obrázku

Pro tisk obrázku, kdy potřebuji přesné rozměry vytištěného obrázku používám program Gwenview

Gwenview je prohlížeč obrázků pro operační systém Linux, který umožňuje uživatelům zobrazovat a upravovat fotografie a obrázky. Program je součástí desktopového prostředí KDE a poskytuje uživatelsky přívětivé rozhraní, které umožňuje rychle procházet, prohlížet a upravovat fotografie. Mezi funkce programu patří například otáčení obrázků, zmenšování a zvětšování, ořezání, změna velikosti a zobrazení histogramu. Gwenview také umožňuje uživatelům vytvářet prezentace a prohlížet obrázky v režimu celé obrazovky.

Vyberte obrázek, který chcete tisknout, dejte tisk a v parametrech tisku můžete nastavit přesně v jakých rozměry má být obrázek vytištěn. Nebo také můžete obrázek roztáhnout na celou stránku.
Podrobnosti co můžete nastavit vidíte na následujícím screenshotu:

Zde je krok za krokem video návod:

Konzole: více obrázku na jednu stránku

Pro hromadné úpravy obrázků můžete použít nástroje z balíku ImageMagic

ImageMagick je open-source softwarový nástroj pro úpravu a konverzi různých typů obrazových souborů. Umožňuje uživatelům vytvářet, upravovat, konvertovat, zobrazovat a distribuovat digitální obrazová data. ImageMagick podporuje více než 100 formátů obrazových souborů a lze ho použít jak z příkazové řádky, tak pomocí rozhraní API v jazyce C nebo C++. Díky API a napojení ho můžete využít jako knihovnu v mnoha programovacích jazycích včetně například PHP. Mezi jeho funkcemi patří změna velikosti, oříznutí, rotace, konverze barevných prostorů, tvorba náhledů, úpravy jasu a kontrastu a mnoho dalších. ImageMagick je k dispozici pro řadu operačních systémů, včetně Linuxu, macOS a Windows.

Pro spojení více obrázku do jednoho použijte příkaz montage.
Spojení čtyřech fotek do formátu 2x2 použijte následující příkaz:

montage -mode concatenate -tile 2x2 Screenshot_20220417_105436.png  Screenshot_20220423_104859.png Screenshot_20220423_111014.png vysledny_obrazek.jpg
Tento příkaz vezme čtyři obrázky a spojí je do jednoho obrázku/souboru jménem výsledný_obrazek.jpg, který všechny čtyři obrázky bude mít na jedné stránce. Argument "-tile 2x2" nastavuje uspořádání vstupních obrázků do jednoho řádku a argument "-mode concatenate" spojí obrázky bez mezery mezi nimi. Pokud chcete tisknout více než čtyři obrázky na jednu stránku, můžete změnit argument "-tile" na požadovaný počet sloupců a řádků.

Názornou ukázku jak použít příkaz montage to naleznete v tomto videu:

Balík ImageMagic má v sobě ještě další příkazy a výhoda těchto konzolových nástrojů je, že můžete pohodlně dělat hromadné a automatizované změny.

Články na podobné téma

Umělá inteligence: Dalle2, Chat GPT
Návrh aplikací technikou UML za použití nástroje Umbrello
Nextcloud - data a aplikace v cloudu
How to install clubhouse to Android?
GitLab - nástroj na správu, verzování, CI/CD a vedení projektů

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+