Instalace Linuxu na dedikovaný server HPE ProLiant DL320e

18. února 2019

Lang: cs en de es

I virtuální server musí nakonec běžet na nějakém fyzickém hardwaru. Proto i na fyzické počítače je potřeba občas instalovat operační systém Linux. Tentokráte se mě do rukou dostaly servery HPE ProLiant DL320e, které jsou oblíbené pro svůj poměr cena vs výkon.

Servery HPE ProLiant DL320e, kupují buď zákazníci do vlastního majetku nebo jsou takovéto servery k dispozici k pronájmu u hostingových firem. Služba pronájmu fyzického serveru se jmenuje pronájem dedikovaný serveru a neobsahuje žádnou další práci ani software.
Samozřejmě systém na server musí někdo nainstalovat a starat se o něj - provádět aktualizace kontroly atd. Proto firmy nabízejí službu management server, pak zákazník má k serveru omezený přistup, ale zase je o server postaráno. Nebo si firmy najmou mě, ja jím server připravím nainstaluji Linux a předám přístupové udaje a dokumentaci instalace. Nad serverem mají tedy plnou kontrolu. Dle potřeby/domluvy i následně poskytuji spolupráci. Ať už máte virtuální nebi fyzický server výhoda je v tom, že výkon není sdílen s jinými zákazníky. (u VPS to dle služby nemusí úplně platit)

Parametry

Typické osazení a parametry serveru jsou:

  • CPU: Intel Xeon 1231v3 (3,4 Ghz) 4 jádra (možno 8vláken), 8MB cache
  • 32 GB DDR3 ECC 1600 MHz
  • Řadiče: Smart Array B120i SATA RAID Controller (RAID 0/1/10)
  • Disky 2x 1000 GB, Serial ATA, 7200 RPM, 3,5", Non-Hot-Plug, celkem čtyři dostupné pozice
  • Síťová karta: Integrovaná HP 330i Ethernet Server Adapter (2x 10/100/1000 Mbps), 2x RJ-45
  • Vzdálená správa: HP Integrated Lights-Out Standard (iLO 4)
  • 1x 5,25" externí SLIM
  • 1x PCI Express 3.0 x16 (x16) (poloviční délka, plná výška)
  • 1x PCI Express 2.0 x8 (x4) (nízký profil)
  • 1x VGA
  • 1x Sériový port
  • 7x USB 2.0 (4 zadní, 2 přední, 1 interní)
  • 1x Slot pro SD kartu

Popis

Je důležité vzít v úvahu, že RAID, který server má je takzvaný FAIK RAID, tedy nejedná se o HW RAID, ale o rozhraní v BIOSu plus je potřeba software v operačním systému. Takový softwarový RAID neposkytuje žádnou výhodu, naopak software pro něj je uzavřený a uložení dat na disku nedokumentované. Softwarový RAID na Linuxu nejlepší. Jedná se standardní otevřenou implementaci v Linuxovém kernelu a jmenuje se mdadm.
SW RAID tedy na tomto HW doporučuji vypnout. Udělá se to přes BIOS o což v případě, že máte server pronajatý u firmy wedos požádejte podporu, která má hesla k BIOSu.
Také pokud HW RAID nevypnete a zároveň nezprovozníte v OS, tak pak RAID v OS neuvidíte, ale stále budete vidět přímo disky, na které bude zapisovat, ale FAIK RAID nebudete schopen nabootovat.

hp proliant dl320e boot

Vzdálená správa

Pro vzdálené připojení a ovládání serveru slouží ILO. Pro vzdálené připojení ke konzoli po přihlášení do web rozhraní ILO si můžete stáhnout Java web start program, který Vám spustí remote konzoli. Mě se tato aplikace na distribuci Mageia6 dobře nespustila, ale například na Debianu program pro remote konzoli fungoval.

hp ILO4

Instalace

Přes ILO remote konzoli jde připojit obraz CD, který máte umístěn na svém PC a z něho pak počítač při nabíhání nabootuje instalační systém. Druhá možnost připojení ISO CD z Internetu mě nefungovala.
Pokud zvolíte distribuci Debian, tak zde můžete stáhnout poslední verzi (r2018) CD pro instalaci z Internetu download ISO netinstall Debian

HTML5 Console

V roce 2021 jsem se setkal s HTML5 konzolí. Jde nějak používat, ale je velmi problémová. Spojení padá klávesnice přestavá fungovat. Takže jejímu použití se pro instalaci systému z ISO vyhněte! Nezbývá než sehnat někoho s Windows nebo Windows nainstalovat do virtuálního PC a tam použít Java Web Start aplikaci.

Instalační ISO by šlo připojit i přes HTTP protokol, ale to by byselo být ISO na lokální síti. V tomto například wedos nijak vstříc zákaníkům nevychází. Takže nezbývá než Windows a Java aplikace.

Pohodlná instalace

Vzhledem k těžkopádnosti nástroje ILO, které HP se serverem dodává se mě osvědčilo nabootovat CD s automatickou instalací a následně po nastavení sítě si systém a i rozložení dísků udělat přes ssh. Vzhledem k tomu, že server má dva disky, tak po instalaci se připraví dryhý disk jak potřebujete (typicky jako degradovaný RAID1) a systém na něj převedete a pak do tohoto připraveného RAIDu vložíte disk první.

ILO je další špatně použitelný nástroj stejně tak se radši vyhýbám VmWare. Pokud plánujete na serveru provozovat virtualizaci doporučuji nástroj Proxmox, který staví na standardních ověřených linuxových technologiích, je dobře přizpůsobitelný a má velice dobře udělané webové ovládací rozhraní.

API

ILO má i API na které se dá programem napojit. Může to zjednodušit/automatizovat práci. Pro zjednodušení komunikace a správy vašeho dedikovaného serveru můžete využít některé API pro HPE iLO.

  • Python-HPIL (Python)
  • Net :: ILO (Perl)
  • ILOrb (Ruby)
  • HP Scripting Tools for Windows PowerShell (Powershell)

Video

Video záznam z instalace linuxu na server HPE Proliant DL320E:

Zdroje

Diskuze Abclinuxu.cz
HPE ProLiant DL320e Gen8 v2 Server - Overview

Zřízení serveru

Takový nebo podobný server můžete provozovat v kanceláři. Nebo si server pronajmout například u firmy Wedos nebo Hetzner.

Články na podobné téma

Změna licencování VMware
Provoz Microsoft SQL serveru na Linuxu
Zálohování: Proxmox backup server
Linux jako router a firewall
Jak náhrát docker image do Docker Registry
Linux: Logical Volume Management
Linuxový softwarový RAID
Provoz webové aplikace za proxy
Migrace mail schránek
Docker multistage build
Zálohování dat zapnutím počítače
Podman
Import Windows do virtualizace Proxmox
Docker a PHP mail
Virtualizace Proxmox
Docker a Cron
Lenovo ThinkPad X1 Carbon: zprovoznění LTE modemu EM7544
Yocto Project: Build vlastního operačního sytému pro embedded zařízení
Příprava linuxového serveru pro běh webové aplikace v jazyce Python
Jak řešit špatný výkon sdílených souborů u Dockeru
Jak začít správně používat Docker
Jak provést zátěžový test webové aplikace
Proč používat filesystém JFS
Jak bootovat z 4TB disku s GTP pomocí UEFI
Jak nainstalovat operační systém Mageia Linux bez DVD mechaniky
Souborový systém Btrfs
Raspberry PI
Jak zprovoznit vzdálené přehrávání přes síť na televizi s DLNA
Upgrade Mandriva Linuxu za běhu
Poznámky ke GNU/Linux
WINE - spouštíme programy pro Windous pod Linuxem
Operační systém GNU/Linux

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+