Shrnutí roku 2023

10. ledna 2024

Lang: cs en de es

Další rok uběhl. A je potřeba se ohlédnout za rokem 2023. Zhodnotit co jsem zažil a kam jsem se posunul, abych zase mohl efektivně plánovat pro rok následující. Jak probíhal můj rok 2023, například jak jsem rozvážel pizzu se dozvíte v tomto článku.

Stejně jako loni i rok 2023 jsem zahájil na Kanárských ostrovech ve městě Las Palmas. A musím říct, že trávit zimu a zimní svátky v teple a místě, kde je mnohem delší den než v České republice, je jeden z nelepšících nápadů. Ideálně by bylo tam letět už na začátku listopadu nebo v říjnu.
Jak jsem tam trávil prvně zimu si přečtete v článku Las Palmas.

Do Las Palmas jsem dorazil již předchozí rok. Informace jak jsem zakončil předchozím rok najdete v článku Shrnutí roku 2022.

Cíle roku 2023

  • Sport a zdraví.
  • Zvyšovat hodnotu mojí práce.
  • Pokusit se najít nějakou vhodnou slečnu na dlouhodobý vztah.
  • Cestování omezit, abych měl čas na jiné aktivity a neměnil neustále místo.
  • Celé léto strávit v nějakém velkém česky mluvícím městě (např Brno nebo Praha). Ideálně pronajmout byt na rok.
  • Naučit se něco nového pro osobní potřebu i pro práci.
  • Poznat nové zajímavé lidi.
  • Věnovat se cyklistice.
  • Začít trénovat bojové umění.
  • Absolvovat masérsky kurz
  • Navštívit kamarády v rámci České republiky
  • Jelikož jsem plátce DPH, tak se přiblížit nové hranici pro plátcovství DPH.

Zdraví

Na prvním místě mám zdraví, takže pravidelně sportuji a zdravě jím a pokud to je možné, tak se snažím mít dostatek kvalitního spánku. V tomto směru je největší problém okolí a ženy, protože dneska je běžné v noci nespat.
Doba je krutá a tak je potřeba odmítat cokoli co dobrému zdraví odporuje, což znamená neustále něco odmítat. Nekouřit a nebýt v kuřáckém prostřední je naštěstí už dneska možné. Ale požívat neustále alkohol a jíst nekvalitní jídlo či nemít čas na jídlo se stále bohužel bere jako standard.

Cestování

Oproti roku 2022, kdy jsem hodně cestoval jsem se rozhodl více být na jednom místě. Takže krom výletů po České republice (vždy jen několik dní), Las Palmas a Vídně jsem nebyl nikde v cizině. Cestování je zajímavé ale velmi náročné. Hlavní výhodu vidím v tom, že je to velmi intenzivní životní podnět. Ale časem cestování člověka omrzí.

Las Palmas

Zima 2021/2022 strávená v Las Palmas byla jako návrat domů, protože za poslední tři roky je to místo, kde jsem strávil nejvíce času, znám to tam jak svoje boty a mám tam spoustu přátel. Místní teplé počasí mě umožňuje se pravidelně věnovat různým sportovním aktivitám a díky tomu se udržovat ve formě a díku tomu mám i chuť k práci. Celkově jsem tam zůstal, kratší dobu než předchozí rok, protože jsem tam nestihl vyrazit dříve a dříve jsem se chtěl i vrátit.

Pěší a cyklistické trasy ze zimy 2022/2023 v Las Palmas:
2023-gps-trasy-laspalmas

Vídeň

Vídeň je moje oblíbené město hlavně díky infrastruktuře, která je dělaná pro lidi. Zde jsou moje trasy 2023 z města Vídně:
2023-gps-trasy-viden

Rozhodně bych doporučil navštívit vídeňské zoo v Schonbrunn. Toto zoo je pěkně zařízené a má zajímavá zvířata. flamingo

Praha

Cestování je zábavné, zajímavé, poučné a člověk si rozšíří obzory. Ovšem po jisté době , koor když cestujete pořád, tak vás cestování přestane bavit až nudit.
Proto jsem se rozhodl víc být na jednom místě. Na nějakém místě, kde to žije, byť na úkor pěkného prostředí. Například Hradec Králové či Brno je hezké velké město kde to žije. Vídeň či Bratislava je také velmi pěkné město. Ale nakonec jsem pragmaticky zvolil největší české město - Prahu.
V Praze jsem si pronajal byt a uvidím co bude.

Jak jsem Prahu projezdil na kole v roce 2023 můžete vidět na následující mapce:
2023-gps-trasy-praha

Česká republika

Na výlety jsem vyrážel po České republice, hlavně při různých cestách nebo za kamarády či příbuznými. Na následující mapce vidíte, kde všude jsem byl na kole: 2023-gps-trasy-ceskarepublika

Sport

Měl jsem v plánu se pravidelně věnovat nějakému bojovému sportu, Ale díky pracovní vytíženosti a protože se mě nechce plýtvat čas přesunem po městě a navíc typicky být v uzavřené tělocvičně, jsem to odpískal. Radši si zajdu zacvičit ven na čerství vzduch, takže dle situace a počasí chodím cvičit na workoutové hřiště.

Podnikání

Od roku 2024 se posunula hranice pro registraci k DPH, takže se snažím tuto novou hranici atakovat. Protože když už jsem se musel stát plátcem ať to má důvod i dále.

Nabyl jsem novou zkušenost: předání projektu. Směřoval jsem dál k náročnějším projektům a klient v rámci optimalizace pokoukával po úsporách. Takže jsem jeden projekt hladce předal a můžu se tak soustředit na nové výzvy. Z pohledu růstu i ekonomie to bylo pro mě jedině dobré.

V roce 2022 jsem si koupil telefon Xiaomi Redmi Note 10 5G. Ten se stal po aktualizaci pomalý. Přitom předchozí model Xiaomi Redmi Note 8, fungoval stejně dobře dál. Takže byl rychlejší. Ale u něj mam rozbitý objektiv. Ani po čase s dalšími aktualizacemi se funkčnost Xiaomi Redmi Note 10 nezlepšila. Telefon je pro mě důležitý pracovní nástroj! Proto jsem se rozhodl koupit něco nového a s čistým Androidem Pořídil jsem Motorola Edge 30 a jsem spokojen. Zásadně kupuji dual SIM telefon, abych mohl používat dvě SIM karty! SmartPhone Motorola Edge 30 již nemá Jack konektor na sluchátka. Ale co, stejně už používám s telefonem výhradně bezdrátová sluchátka.
Bohužel jsem nenašel jiná praktická sluchátka než O2 pods.

Koupil jsem si nový super monitor Samsung S24H850. Je výborný. Připojit se dá pomocí USB-C jen je potřeba vhodný kabel! Zároveň tak slouží jako USB hub. Zásadní z pohledu ergonomie je, že displej na notebooku již nemá větší rozlišení než externí monitor. Jinak by mě to nutilo preferovat displej notebooku. Takto preferuji externí monitor.

Rozhodl jsem se pořídit novou myš protože ergonomie práce je důležitá. Podrobnosti se dozvíte v článku jak jsem vybíral novou počítačovou myš.
Na můj polohovací stůl jsem pořídil robustní stojan na notebook a držák na monitory, takže mám teď všechny tři displeje pěkně vysoko a spousta místa na stole.

Pořídil jsem nová sluchátka k PC JLab Studio Pro a jsem s těmito sluchátky spokojen.

Protože jsem chtěl rameno k mikrofonu, tak jsem v závěru roku pořídil mikrofon Mikrofon Trust GXT 252 + Emita Plus s ramenem.

Jelikož jsem v roce 2023 koupil nový počítač TUXEDO Pulse 15. A už vůbec nepoužívám můj původní desktop MSI B85-G43 a procesorem Intel Xeon E3 1226, tak jsem z desktopu udělal server. Zde se osvědčila investice do počítačové bedny, v které jsem měl už několik desktopů a domácích serverů. Jen jsem dokoupil RAM, abych mohl dobře provozovat virtuální servery za pomoci nástroje Proxmox. Díky Proxmoxu můžu pro svoje nebo jen testovací účely provozovat několik různých serverů na jednom PC.

Setkání

Převážně jsem chodil na odborné srazy v Praze. Byl jsem i v Hradci Králové nebo v Liberci.

WarpCamp

WarpCamp je moje nejoblíbenější akce, která je technologická, několikadenní a v přírodě.

Hackaton

Byl jsem na hackatonu jako řadový účastník. Byl zajímavý zážitek. Jelikož na hackatony chodí typicky týmy, tak jako jednotlivec jsem nemohl sestavit tým. Ale naopak se to ukázalo jako výhoda, protože udělat rychle nějaký MVP (minimum viable product), je mnohem jednodušší, protože odpadají časové náklady na komunikaci a řízení projektu.
Realizoval jsem AI projekt v oblasti zdravotnictví: Automatické generování srozumitelných lékařských zpráv

Přednášky

Jelikož jsem byl na podzim v České republice, opět tradičně jsem přednášel na konferenci OpenAlt. Také jsem měl přednášku na meetupu Phpkari .

Youtube

Chtěl jsem konečně dosáhnout 1 tisíce odběratelů na mém Youtube kanálu, proto jsem při osobních diskuzí, těm co mají zájem na sobě pracovat a dozvědět se něco o technice a obzvlášť IT, říkal, ať mě dají na Youtube odběr. Díky tomu se mě podařilo dosáhnout a překročit kýžené číslo 1 tisíc odběratelů. Ovšem jak jsem záhy zjistil pro zapnutí monetizace má Youtube je potřeba ještě splnit limit na 4 tis sledovaných hodin. Já mám zatím bohužel jen něco přes půlku.
Docela jsem si oblíbil natočit video s nějakou krátkou myšlenkou a dát to můj TikTok, tam to bez problémů dosáhne většinou okolo 800 shlédnutí. Což je mnohem více než video na Youtube, které mě dá i více práce. A ni shorts videa na Youtube nemají nějaká podobná čísla sledování. Nepozoruji však, že by TikTok měl nějaký business potenciál/výsledky pro můj obor podnikání .

Články

Držel jsem se plánu jeden článek na měsíc. Témat je dost, ovšem času je málo a jelikož nejsem spisovatel a mám rád kvalitu, tak vytvoření článku je pro mě hrozně časově náročné. I přes tuto náročnost články píši, protože minimálně ty technické slouží i mě jako dokumentace a návody.

Tento blog jsem předělal tak, aby měl jazykové verze. Pomocí AI jsem tak schopen anglicky i tento článek automaticky přeložit do angličtiny, španělštiny a němčiny.

Co jsem vyzkoušel a naučil

Kdysi v Krkonoších, když děvčata v pizzerii zjistili, že umím výborně vařit, mě lákaly abych jim vypomáhal.....
Tentokrát kamarád sháněl lidi do pizzerie. Já měl čas, tak jsem přijal výzvu něco nového vyzkoušet. V zásadě se jednalo o práci pro firmu typu fast-food řetězec. Převážně jsem stál u kasy nebo na elektro-motorce rozvážel pizzu. A vyzkoušel jsem si pizzu i připravovat.
Pro někoho možná blbá práce, ale pro mě to byl odpočinek, který byl placený. Ano, ekonomicky to pro mě byl vlastně ušlý zisk. Ale vyzkoušel jsem si a poznal něco nového. A protože se jednalo o nově otevřenou pobočku, tak nejzajímavější bylo pozorovat zabíhaní korporátních procesů.

  • U nástroje GitLab jsem začal aktivně konfigurovat CI/CD. Zefektivňuje mě to práce a poskytuji to nově i klientům.
  • Učil jsem se španělsky přes Duolingo a Memrise. Také jsem si zaplatil měsíční kurz se Španělkou.
  • Kite surf je sport, kdy máte surf a to co vám dodává energii k pohybu je drak.
  • Upgrade proxmoxu.
  • Začal jsem aktivně k zálohování používat Proxmox backup server.
  • Vyzkoušel jsem generování obrázků a textů pomocí AI.
  • Používal jsem API ChatGPT.
  • Na jednom projektu jsem se musel naučit používat JS/UX knihovnu Stimulus.
  • Vyzkoušel jsem provozovat Microsoft SQL Server na Linuxu. Nakonec jsme to migrovali na MariaDB.
  • Vyzkoušel jsem LibreOffice Impress pro vytvoření prezentace.
  • Poznal jsem další lidi hlavně v Praze, protože jsem tam byl nejdéle.

Shrnutí

Tento rok šel docela dobře, protože jsem se úspěšně vyhýbal neschopným lidem. Hodně lidi se diví, že jsem tolik necestoval, ale měl jsem jiné priority.

Mnoho fotek, které mapují nejen rok 2023, najdete mém Instagramu.

Články na podobné téma

Shrnutí roku 2022
Shrnutí roku 2021
Shrnutí roku 2020
Shrnutí roku 2019

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+