Jakou myš k počítači vybrat?

27. prosince 2023

Lang: cs en de es

V poslední době mě přestaly fungovat moje staré dobré myši. Navíc jsem potřeboval i nějakou vhodnou bezdrátovou myš na cestování. Zároveň zkouším různé alternativní periférie. Nyní mě několikrát vyleženě zklamala firma Logitech a její výrovky. Jakou novou myš v roce 2023 a 2024 vybrat? řeknu vám co nekupovat, dám pár typu a asi jsem našel nového vítěze pokud jde o klasickou myš a vertikální myš.

K dispozici je mnoho rozličných myší. I jeden výrobce vyrábí několik typů. Některé jsou velmi podobné jen se liší v detailech. Je proto si dobré promyslet co vlastně chcete, aby jste nekupovali něco co už dopředu víte, že vám nebude vyhovovat. Já jsem takto například koupil jednou myš a teď druhou myš, která má tichý chod tlačítek. U takové myši nevím jestli jsem tlačítko zmáčknut a proto jsou takové myší pro mě nepoužitelné. Na druhou stranu například pro online-stream taková myš může být výhodou, protože nebude rušit její cvakání.

Problémy s výrobky Logitech

Proč vybírám novou myš? Historicky jsem používal myši Logitech. Myši od firmy Logitech byly kvalitní s dobrou ergonomií. Ovšem nedávno jsem pořídil dvě myši Logitech Corded Mouse M500 a po roce jedna se rozbila. Proměřil jsem drát ten byl OK. Tak jsem ji poslal na reklamaci. Z reklamace mě ji poslali zpět s tím, že já vystudovaný elektrotechnik myš neodborně otevřel. Po roce jsem jim dal zase šanci, ale koupil jsem myš Logitech Corded M500s. Tato myš Logitech Corded M500s byla křivá. Rovno jsem ji reklamovou a dostal stejně křivou myš. Křivost myši vidíte na následujícím videu. Není to moc, ale s nestabilitní myší se nedá pořádně pracovat natož dlouhé dny. Firma Logitech místo toho aby vyráběla osvědčený výrobek, vytváří nové a nové modely, které jsou dokonce nepoužitelné. :-(

Jaké mám požadavky na myš

  • Tlačítka musí cvakat - zvuk i pocit zmáčknutí.
  • Myš musí být velká.
  • Dobrá ergonomie myši.
  • Trvanlivost.
  • Domu mě stačí s drátem.
  • Na cesty chci bezdrátovou myš.
  • Vertikální myš musí být bezdrátová, protože kabel mě za jakékoli situace překáží.

Velká bezdrátová myš se shání hůře. Možná proto, že bezdrátové myši se historicky považují jako mobilní a tak typicky malé.

Je potřeba vzít v potaz jak je myš napájena. Pokud je myš napájena z baterie typy AA je to velká výhoda. Baterie AA se shání jednodušeji než typ AAA. Rizikem může být integrovaná dobíjecí baterie. U takové myši je potřeba počítat, že jakmile baterie bude opotřebena i funkční myš budete muset zahodit. Jedině, že by jste měli dovednosti na to zařízení rozebrat a baterii vyměnit.

Proč vertikální myš?

Protože žádná myš vás nezachrání od problémů se zápěstím a každá změna je dobrá. Jiná myš vám tak zajistí zdravější pracovní podmínky. Lépe řečeno méně nezdravé.

Seznam myší

Mám již zkušenosti s různými myšmi. Mám jich nakoupeno víc. A když narazím na nějakou zajímavou periférii tak ji koupím. Nyní jsem nakoupil ještě další nové myši, abych si mohl vybrat tu nejlepší co se dá koupit.
computer-mouse

Logitech MX400 Precision Laser Mouse

Počítačovou myš Logitech MX400 jsme vybrali v mém posledním zaměstnání než jsem se stal IT freelancerem. A stejnou myš jsem si pořídil domu. Myš je velká má dobrou ergonomii a vydržela léta. Myš byla drahá, ale investice to byla dobrá.
Cena v roce 2006 byla 934kč ~ 39 EUR.

Logitech Corded Mouse M500

Logitech Corded Mouse M500 je dobrá myš. Ale brzo se záhadně robila a neuznali mě reklamaci, protože jsem ji otevřel, abych proměřil kabel. Otevření označili jako neodbornou manipulaci. Přitom mám vystudovanou vysokou školu elektrotechnickou a opravuji věci, které specializovaný servis řeší výměnou.
Cena 2016 728kč ~ 30EUR.

Logitech Corded M500s

Logitech Corded M500s na pohled vypadá úplně stejně jako předchozí myš. Nevím jestli má Logitech neschopné návrháře, výrobky netestují nebo prostě nemají kvalitu kontroly ve výrobě. Ale koupená myš i náhradní, kterou jsem dostal po reklamaci houpala. Pro práci je taková myš nepoužitelná. Dá se to nešikovně vyřešit jedině tím, že body určené k dotyku s podkladem podlepíte, aby myš byla výš. Problém je totiž ve středu, kde je optika - toto místo vyčnívá nad ostatní.
Cena 919Kč ~ 38EUR.

Logitech-Corded-M500s-top Logitech-Corded-M500s-bottom

Trust Ravan

Myš Trust Ravan není velká, tlačítka cvakají, napájená je dvěma bateriemi typu AAA. Cena 319Kč ~ 13 EUR

Trust-Ravan-top Trust-Ravan-bottom

Speedlink AXON Desktop Mouse

Myš Speedlink AXON Desktop Mouse USB myš na drát. Velikost je ok, ale jinak nic moc. Mám z ní dojem levného plastového výrobku. Cena 629Kč ~ 26 EUR

Trust Kuza Wireless Mouse

Myš Trust Kuza Wireless Mouse bezdrátová myš napájená dvěma bateriemi typu AAA. Její tlačítka necvakají. Cena 280Kč ~ 12 EUR
Pokud někomu nevadí, že tlačítka myši necvakají, tak se jedná o ergonomicky dobou velkou bezdrátovou myš.

Trust-Kuza-Wireless-Mouse-top Trust-Kuza-Wireless-Mouse-bottom

C-TECH Ergo WM-05

Myš C-TECH Ergo WM-05 je průměrná myš a je velmi levná.
Cena 105 ~ 4 EUR

C-TECH-Ergo-WM-05-top C-TECH-Ergo-WM-05-bottom

Trust Fyda ECO

Myš Trust Fyda ECO se vyrábí jak ve verzi s USB kabelem tak jako bezdrátová.
Verze s USB kabelem - 369Kč ~ 12 EUR
Bezdrátová verze myši Trust Fyda ECO má dobíjecí baterii, která je integrovaná. Nabíjí se přes USB micro konektor. Při nabíjení myš nepracuje.
Cena 499Kč ~ 21 EUR

Trust-Fyda-ECO-wireless-top Trust-Fyda-ECO-wireless-bottom

Hama MW-900

Myš Hama MW-900 je ergonomicky dobře navržená. Kolečko jde dost ztěžka Je na standardní jednu tužkovou baterii typu AA a což je mnohem praktičtější než typ AAA. Ukazuje stav baterie. Má přepínaní DPI (to mají dneska asi všechny myši) Optický snímač je laser. Tlačítka nevydávají zvuk ani cvaknuti není cítit - pro mě nepoužitelné.
Cena 569Kč ~ 24 EUR

Hama-MW-900-top Hama-MW-900-bottom

Vertikální myši

Vertikální myši používám proto, abych měl ruku v mírně jiné poloze. Změna polohy je dobrá pro zdraví. Vertikální myš nemám položenou napravo od klávesnice, ale mám ji před sebou mezi tělem a klávesnicí. A právě v důsledku tohoto umístění, by mě překážel kabel, proto používám jen bezdrátové modely vertikálních myší.

Connect IT for health Verti Wireless

Connect IT for health Verti Wirelesss je dobrá vertikální myš
Cena 419Kč ~ 18 EUR

Connect-IT-for-health-Verti-Wireless-top Connect-IT-for-health-Verti-Wireless-bottom

Trust Verro

Trust Verro je velká (vysoká a dlouhá) vertikální myš. Napájená je jednu baterií standardní velikosti - typ AA.
Cena 699Kč ~ 29 EUR

Trust-Verro-top-1 Trust-Verro-bottom

Trust Verto

Trust Verto - dobrá vertikální myš mám drátovou i bezdrátovou verzi. Ovsem drát mě překáží, takže používám pouze bezdrátovou verzi.
Cena 599Kč ~ 25 EUR

Trust-Verto-bottom

Obě vertikální myši značky Trust jsou vyšší než ConnectIT.

Vítěz

Kvalita myší Logitech šla strmě dolu: rozbíjí se, poslední model má chyby v návrhu nebo je špatně vyráběn. Přitom cena 900kč ~ 38EUR je nejvyšší. Dražší už jsou jen speciální myši vyráběné v malých sériích nebo myší herní, kde se platí za pocit statusu.

Aktuálně za jedničku na trhu považuji firmy Trust, respektive její výrobky jsou jedničkou. Myši od firmy Trust model Verto a Verro je to s čím jsem spokojen pro každodenní použití.

Články na podobné téma

Průmyslový počítač IPO ODYSSEE 18WT
Monitor Samsung S24H850
TUXEDO Pulse 15 - Gen2
Jak propojit počítač s mobilní telefonem, na kterém je Android
Zálohování dat
Embedded World 2016
Banana Pi R1 case
Počítač s deskou MSI B85-G43 a procesorem Intel Xeon E3 1226
Jednodeskový ARM počítač Banana PI R1
Jak použit SSD disk a TRIM
VDSL internet a modem Comtrend VR-3026e
Použití TouchBooku v praxi
Compal FL90 a GNU/Linux
Moje počítače
ThinkPad 600 a GNU/Linuxem
Výměna chladiče na čipsetu
Počítačová bedna Thermaltake Matrix VD2000BNS
Rozebraný počítačový disk
WIFI
Digitální fotoaparát HP photosmart 735

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+