Knihovnička

4. dubna 2017

Lang: cs

Pokud jde o četbu knih, často je k četbě žák tlačen. Školním systém, tak vybuduje v první řadě odpor k četbě. Člověk pak často objeví potenciál zábavné, umělecké a odborné literatury teprve až dostuduje. Následně se pak může vrátit i k literatuře z dob studia, které se záměrně léta vyhýbal. Knihy dneska nahrazuje Internet! Ale i přesto je zbytečné knihy předčasně zatracovat. V dnešní době je hlavní výhoda papírových knih už jen v tom, že díky tomu, že její vydání je finančně náročnější, tak průměrná kvalita není tak nízká jako v případě článků na Internetu, kde publikuje každý a bohužel i často cíleně, aby bylo publikováno. Ať už se jedná o jakýkoli typ média a účel publikace, vždy by to mělo konzumentovi něco dát. I komiks má vzdělávací hodnotu, pokud se čtenář nad dílem zamyslí. Knihy jsou hromadným informačním mediem, které mají člověka posunout směrem k lepšímu a zabránit tak stagnaci nebo dokonce nechat ze sebe udělat pouze loutku.

Ovšem jako každá věc jde kniha použít i jako zbraň. Proto je potřeba pečlivě vybírat, co bude tvarovat osobnost čtenáře, a neztrácet čas čtením podřadných nebo dokonce zavádějících publikací.

A jelikož najít kvalitní a zajímavou knihu je nejjednodušší na doporučení, tak jsem vytvořil seznam několika kousků, které mám doma nebo mně prošly rukama. Protože jsem multi-potenciální člověk - zabývám se mnoha obory a mám ještě více koníčků, proto jsem i četl knihy zabývající se mnoha různými tématy. Převážně se jedná o sportovní, technické, životopisné, filozofické a sebepoznávací knihy.

Moje knihy

I já jsem autorem několika knih tzv. ebooků. Moje knihy v elektronické formě najdete na adrese https://ebook.josefjebavy.cz.

Životopisné knihy

Nikola Tesla

Autor: Marc J. Seifer

Kniha vypráví příběh vynálezce Nikoly Tesly. Popisuje jeho úspěchy i neúspěchy od mládí až do konce jeho tvorby. Podrobný článek o knize Nikola Tesla
nikola tesla

Elon Musk

Autor: Ashlee Vance

Kniha popisuje život Elona Muska, hlavně jeho podnikatelské období. Kniha je psána s odstupem a občas zaběhne i do techničtějších detailů. Ideální četba pro aktivní lidi s láskou k technice, obzvláště té, která má pomoci lidstvu.
kniha elon musk

Sportovní literatura

Cyklistika průvodce tréningem

Autor: Jiří Sekera, Ondřej Vojtěchovský

Knížka od autorů Sekera a Vojtěchovský. Vojtěchovský je jeden z mých nejoblíbenějších autorů, díky odborným a dobře psaným textům. Jeho publikace jsou založeny na znalostech, které vycházejí z kombinace teoretických znalostí, lékařské praxe a provozování sportů.
Knížka je tenká, obsahuje však téměř všechno. Odbornost autorů a tedy i kvalitu publikace dokazuje to , že si uvědomují, že je potřeba vzít v úvahu i individuální potřeby a možnosti sportovce. Možností, jak pojmout vztah k cyklistice je mnoho...
Knížka je primárně určená pro cyklisty rekreační a pracující závodníky. Obsahuje však všeobecný základ o stravování, posilování, tréningu a všeobecně o zdravém způsobu života. Hodně z ní tak můžou těžit nejen sportovci, ale i například programátoři, administrátoři linuxových serverů nebo jiné kancelářské profese, které jsou sedavé a psychicky náročné.
Jedná se o ideální pomůcku pro nezávislé cyklisty programátory, pro udržení zdravého těla.
Cyklistika průvodce tréningem Cyklistika průvodce tréningem

Tvarování těla pro muže a ženy

Autor: Petr Tlapák

Výborná knížka, která seznamuje čtenáře s posilováním a celkově fungováním těla od základů a snaží se na nic nezapomenout.

Cyklistika anatomie

Autor:Shannon Sovndal

Knížka Cyklistika anatomie se zabývá anatomií člověka ve spojitosti s cyklistikou. Popisuje používání svalů, cviky, kterými se daná svalová partie posílí, a jak zamezit svalové disbalanci.
Knížka je už značně pokročilá a bez znalostí častí těla a jak tělo funguje obzvláště na kole, může být zpracování informací zní náročné.
cyklistika anatomie

Jak zvládnout horské kolo

Autor: Florian Haymann, Ulrich Stanciu

Knížka čtenáře seznamuje se základními i pokročilejšími způsoby, jak správně jezdit na horském kole a v terénu.
jak-zvladnout-horske-kolo

Plavání

Autor: Laughlin Terry

Když jsem byl malý kluk, patřil jsem k těm, kteří měli problém se naučit plavat. Později jsem se naučil plavat sám a patřil jsem k nejlepším plavcům a účastnil se i závodů. Další větší pokrok však nikdy nepřišel. Jak jsem však trénoval cyklistiku, docházelo mně, že i plavecký tréning má logiku a musí být řízený. Navíc jsem se chtěl naučit i ostatní plavecké styly a hlavně se učit efektivitě. Proto jsem si pořídil knížku plavání. Kniha podrobně popisuje techniku plavání a jak plavání trénovat. Pro začínajícího plavce je to nezbytná knížka a pro zkušeného také.
Plavání Plavání

Závod míru

Průvodce Závodu míru pro rok 1953.
kniha Závod míru kniha Závod míru
kniha Závod míru

Lance Armstrong: Cesta k vítězství

Autoři: Chris Carmichael; Lance Armstrong

Technické knihy

Umění klamu

Autor: Kevin Mitnick, William L. Simon

Knížka Umění klamu se zabývá počítačovou bezpečností. Nejedná se však o oblast black hackingu, ale o sociální inženýrství. Kniha je vhodná pro každého, komu počítačová bezpečnost není šumafuk. Pro informatiky se jedná o povinnou četbu. Bezpečnostní odborník by měl znát obsah notoricky.
Umění klamu

PC velký průvodce hardwarem

Autor: Mark Minasi

Jedná se o knihu z konce 20. století. Mohlo by se říct, že kniha je již zastaralá. Ale nenechte se zmýlit! V knize jsou popsány i nejzákladnější principy fungování počítače a počítačových komponent, které jsou stále platné. Jen v dnešní době fungují automaticky bez přičinění operátora, a tak je bereme za samozřejmost. Skuteční odborníci na počítačový hardware v této knize zřejmě nenajdou nic nového. Koho však zajímají nižší vrstvy nebo s jakými problémy se uživatel setkal dříve, mohu jim tuto knihu jen doporučit. Přečtení této téměř historické knihy Vás výrazně posune v odbornosti počítačového hardwaru.
PC velký průvodce hardwarem

Programovací techniky

Tato kniha psaná ještě za totality na psacím stroji je už historický kousek. V knize se setkáte s jazyky Fortran a Pascal, který je uváděn jako novinka. Kniha je sice velmi stará, ale s tematikou, kterou se zabývá, se setkáte i dneska na vysoké škole na oboru informatiky. Například kniha popisuje řadící algoritmy, které jsou standardní látkou a i já jsem se je učil při studiu na ČVUT.
Programovací techniky

Velký průvodce protokoly TCP/IP Bezpečnost

Autor: Libor Dostálek a kolektiv

Kniha podrobně popisuje protokol TCP/IP a fungování sítě Internet se zaměřením na bezpečnost. Pro síťaře se dá považovat za povinnou četbu.
Velký průvodce TCP/IP protokoly bezpečnost Velký průvodce TCP/IP protokoly bezpečnost-

UNIX V - příručka správce systému, Unix V - programování v systému

Autor: Jiří Hnát ; Milan Jelen

Jedná se opět o již staré knihy. Obecné věci okolo fungování UNIX systému jsou stále platné, neboť geniální návrh systému, kdy všechno je soubor, se do dnešní doby používá v nejmodernějších systémech, jako je například GNU/Linux.
UNIX V příručka správce systému Unix V programování v systému

Učebnice jazyka Java

Autor: Pavel Herout

Moje první učebnice o programování. Původně jsem se k ní dostal ještě na střední škole a četl jsem ji jen zběžně. Ale když jsem nastoupil na České Vysoké Učení Technické v Praze, knihu jsem oprášil. A protože jsem se oproti plánu rozhodl studovat informatiku a pomáhat tak svým bližním, mnohokrát jsem obrátil všechny její listy a často se k ní i později vracel.
Učebnice jazyka Java Učebnice jazyka Java

Po této knize následovala kniha Java grafické uživatelské prostředí a čeština.
Java grafické uživatelské prostředí a čeština Java grafické uživatelské prostředí a čeština

Linux - Kompletní příručka administrátora

Kniha Linux - Kompletní příručka administrátora, tuto knihu jsem přečetl až na vysoké škole. Kniha je perfektní souhrn základních a podrobněji seznámí uživatele Linuxu s operačním systémem GNU/Linux včetně konkrétních věcí, kterýma se liší od obecného Unixu. Je vhodná i pro začínající linuxové administrátory.

Pevné disky od A do Z

Autor:Mark Minasi

Již stará kniha, která popisuje do podrobnosti i vnitřní stavbu disků.
Pévné disky od A do Z

Další naučné a odborné knihy

Mariáš od A do Z

Autor: Petr Labohý

Mariáš je jedna z nejnáročnějších karetních her, složitostí předčí i poker. Ideální hra pro programátory a matfyzáky. Mariáš je tradiční česká karetní hra, která se hrála obzvláště v hospůdkách. Bohužel hráčů ubývá, a tak je malá šance se ji někde naučit. Knížka Mariáš od A do Z vznikla, aby se zájemce o hru ji mohl naučit.
Mariáš od A do Z

Encyklopedie moderních vojenských letadel

Kniha obsahuje téměř kompletní výčet moderních vojenských letadel a vrtulníků. Od každého typu jsou uváděny i podtypy s podrobným popisem vlastností a výpisem parametrů. Ideální knížka pro letecké modeláře a všechny, kteří si chtějí udělat přehled v letadlech.

Encyklopedie moderních vojenských letadel

Borelióza

Autor: Stephen Harrod Buhner

Knížka se snaží popsat známá i méně známá zákoutí o nemoci Lymská Borelióza. A popisuje různé způspby, jak je možné se snažit vést podpůrnou léčbu.
borelioza

Filozofické a sociální knihy

Ukradený potenciál

Autor: Claudio Depeyrac

Kniha se zabývá lidskými možnostmi, společenským systémem a jak systém potlačuje lidský potenciál a někdy až ničí lidské bytosti. Poskytuje náhled mimo každodennost a návrhy, jak problémy řešit.
ukradeny-potencial ukradeny-potencial

Brevíř moderního člověka

Autor: Dobromil Ječný

Knížka je sice stará, ale společenské zvyky jsou stále stejné. V knížce se čtenář dozví mnoho praktických rad, hlavně jak se pohybovat v jiném společenském prostředí.
breviar-moderniho-cloveka

Mnich, který prodal své Ferrari

Autor Robin S. Sharma

Lídři jedí poslední

Autor:Simon Sinek

Kniha se zabývá kooperací lidí. Popisuje chyby při spolupráci a vedení firem, která je typická i pro drancující ekonomiky ať už jakéhokoli typu. Kniha je sice zaměřena na fungování firem, ale informace se dají aplikovat v jakékoli sociální skupině a při kontaktu různých skupin. Autor nabádá a popisuje jak by měla společnost fungovat, aby vše probíhalo dobře a hladce.

Kniha mě výrazně utvrdila v tom, že přestože má aktuální systém má pro lidi velký přínos je to jen zdání a jedná se o spatný přístup, Zásadní problémy jsou:

  • přínos je pouze materiální
  • přínos nebude dlouhodobý
  • rizika se přenáší na slabé
  • jedná se o neudržitelný přístup

kniha lidri jedi posledni

Bůh chodí po světě vždycky inkognito

Autor: Laurent Gounelle

Kniha na příběhu jednoho člověka popisuje možnosti toho jak uchopit život do svých rukou a mít tak šťastný život a to i v osobní a pracovní rovině.
Bůh chodí po světě vždycky inkognito

Promrhané dny

Autor: Tomáš Kosačík


Promrhané dny

Jedna

Autor: Zuzana Filipová Kosačík

Autorkou knihy Jedna je žena, která popisuje mezi lidské vztahy v dnešní mladé moderní a uspěchané společnosti. Snaží se vysvětlit na základě generačních rozdílu příčiny a poradit jak s rozdílnou situací naložit.

kniha jedna

Knihy pro podnikání

Na volné noze

Autor:Robert Vlach

Kniha Na volné noze byla vydána v roce 2017 a obsahuje velké množství informací, které jsou stále velmi aktuální. Popisuje možnosti jak podnikat jako nezávislý specialista a to na základě zkušeností mnoha různých lidí. Pro mě osobně to byla možnost si ujasnit a utvrdit zkušenosti, které jsem nabyl a základě vlastních chyb a pomohla mě si vytvořit vizi jak pokračovat dále.

kniha na nolne noze
kniha na nolne noze

Prodávat je lidské

Autor: Daneil H. Pink

Kniha mě přesvědčila v tom, že introvert a odborník má cenu teprve tehdy dokáže li se prodat. Ano někdy se dělá prodej bez odborného základu a s cílem jen vydělat. Ale podkus se prodej dělá dobře a s upřímnou snahou druhé straně pomoci, pro všechny to má pouze výhody. Kniha vysvětluje jak prodej probíhal dříve a jak se situace v prodeji měnila a mění. Knížka i popisuje jak se má kvalitní a ohleduplný prodej dělat. Kniha obsahuje obzvláště nutné informace, které jsou nutné úspěšné fungovaní ve společnostech, které trpí postkomunistickou výchovou.
Prodávat je lidské

Ukaž co děláš

Kniha popisuje jak je dobré říkat a ukazovat lidem co děláte.
kniha ukaž co deláš

Antifragilita

Autor: Nassis Nicholas Talebk

Kniha Antifragilita mě ujasnila proč dnešní společnost má takové problémy s řízením a regulací čehokoli, což navíc ještě udržuje zkostnatělá společnost. Ale pro akčního člověka nebo podnikatele je to vlastně příležitost. Kniha se popisuje proměnné systémy a zaměřuje se to co je okrajové a tak to ani není popsané. Kniha mě tak umožnila si doplnit chybějící místa v mozaice, které popisují děje pouze z lidsky omezeného pohledu.
Antifragilita

Příroda

Akvárium

Autor: Dick Mills

Základní příručka pro akvaristy.
Akvárium Akvárium

Vaše akvárium

Autor: Dick Mills

Obsáhlejší příručka pro sladkovodní akvaristy. Okrajově se zabývá i mořskou akvaristikou. Podrobně popisuje, jak začít s akvaristikou. Jak založit akvárium a jak pěstovat rostliny a chovat ryby. Obsahuje i výčet mnoha běžně chovaných akvarijních ryb.
Vaše akvárium Vaše akvárium

Mořská akvaristika

Autor: Hynek Dařbuján

Tato kniha se zabývá čistě mořskou akvaristikou. Mořská akvaristika je o tolik náročnější než sladkovodní, že jen základní informace obsažené v této knížce mohou výrazně pomoci při provozu sladkovodních akvárií.
Mořská akvaristika Mořská akvaristika

Beletrie

Veselé povídky

Autor: Jaroslav Hašek

Veselé povídky - Jaroslav Hašek Veselé povídky - Jaroslav Hašek

Dva roky spolu

Autor: Alex Hrouzková Doležalová. Jiři X. Doležal

Vtipně psaná kniha o reálném vztahu muže a ženy. Situace je vždy vyložena z pohledu obou dvou.
Dva roky spolu

Oranžový růže

Autor: Richard Vondruška

Kniha je sbírkou básní mladého českého básníka.
Oranžový růže

Různé knihovní fičůry

Zde je můj video návod: Jak udělat ekologický obal na knížku:

Články na podobné téma

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+