Shrnutí roku 2020

22. ledna 2021

Lang: cs en de es

Rok 2020 byl nejen o Covid-19 a tak je potřeba ho shrnout. Jaký byl můj rok 2020? Kde jsem byl, co jsem dělal a co nového jsem se naučil? Jak jsem splnil cíle? Vše to je potřeba shrnout, aby se mohly udělat závěry. A následně mohly navrhnout realistické vize na další rok. To vše se dozvíte v tomto článku a může vám to sloužit jako inspirace.

Rok 2020 musel být pro každého unikátní, nebudu však předbíhat, rok 2020 začal v klidu jako většina roků. Moje hlavní cíle, osobní i profesní, pro rok 2020 byly následující

  • cestovat po Republice občas i do zahraničí
  • sportovat
  • poznat nové lidi
  • získat nové zákazníky
  • s novými projekty přibrat do portfolia nové technologie
Pokud vás zajímá jak jsem shrnul minulý rok koukněte se na článek shrnutí roku 2019.

Konference

Konferenční etapa začala a skončila konferencí InstallFest, kde jsem měl přednášku na téma mějte hesla uložena bezpečně a pohodlně správci hesel Bitwarden.

Záznam přednášky o správci hesel Bitwarden z konference Installfest je dostupný na Youtube:

Přišel Covid-19

Po konferenci se oficiálně v ČR objevil Covid19, zde jsou aktuální grafy vývoje onemocní a úmrtí spojené s koronavirem
Právě v době konference InstallFest, ještě než se objevila korona-politika, jsem udělal moji nehorší investici v roce 2020, ale v tu dobu nemohl nikdo vědět, že následně korona politika, zruší všechny akce pro daný rok.
V březnu roku 2020 jsem totiž koupil roční jízdenky pro pražskou MHD.

jizdenka mhd praha

Do Prahy typicky jezdím jednou za dva měsíce na více dní, takže roční MHD se už vyplatí. Hlavní důvod však je, že s roční jízdenkou nemusím řešit jakou jízdenku koupit, jestli 24-hodinová nebo tří-denní atd., a kdy končí platnost jízdenky. Roční jízdenku jsem koupil na začátku roku a pak přišel covid, takže všechny akce v Praze skončily. V létě jsem cestoval po ČR, jednou (v záři) jsem se tak zastavil v Praze a pak přišel podzim. S podzimem přichází podzimní akce, ale místo toho politika vrátila korona-nařízení.
Takže všeho všudy jsem jízdenku využil dvakrát :-O ;-( .

Cestování a Covid-19

Plán byl cestovat, v případě cestování do ciziny tak i trénovat cizí jazyk (angličtinu). Řešit v situaci okolo cestování do zahraničí a sám v době korona nařízení, tak nad tím se mě nechtěl ztrácet čas. Čili podzimní a zimní cestování do ciziny jsem vyškrtl. Cestování jsem tak omezil pouze na ČR, po které jsem cestoval hodně a to hlavně v létě kdy to bylo vlastně v pohodě.
Od začátku léta jsem každý víkend někde byl. Typicky jsem si víkend udělal prodloužený o pátek případně pondělí. Následně jsem v létě absolvoval po ČR na 4 týdny etapový pobyt po kempech s kolem v autě - místa obdobná jako minulý rok s tím, že jsem vždy něco ještě přidal.

Kde všude jsem byl na kole v roce 2020 znázorňuje tento obrázek, kde je vizualizace v mapě mnou absolvovaných cyklistických tras v roce 2020:
cyklisticke-trasy-2020 Zde je možno si prohlédnou podrobně cyklistické trasy za rok 2020. Také se můžete kouknout na absolvované túry v roku 2020.

Nově jsem pobyl několik dní v Hradci Králové a Pardubicích, kde jsem i ve městě a okolí pojezdil na kole. Krom vlastních měst jsem tak byl například na kole opět na hradě Kunětická hora a nebo jsem na kole byl ve městě Lázně Bohdaneč. Na kole jsem byl až v Polsku ve městě Kudowa Zdrój.

Navštívil jsem mnoho míst, hrady, muzea atd. Tam kde jsem byl poprvé a měli otevřeno jsem šel i dovnitř. Jak má člověk čas a příjmy, tak byla radost podpořit kvalitní kulturní projekt:
vtupenky

Pří túrách jsem letos mohl využít turistické horské hole, které se osvědčily. Hole na chůzi jsem letos hone využil obzvlášť v kopcích a kamenitém terénu.
Při kempování jsem využil skládací stoličku, díky ní vařit a jíst v kempu nebo v lese bez dalšího vybavení bylo najednou mnohem pohodlnější.

Seznam města, které jsem navštívil:

  • Hradec Králové
  • Poděbrady
  • Pardubice
  • Kolín
  • Mělník
  • Nymburk
  • Želiv
  • Lázně Bohdaneč
  • Boskovice
  • Žamberk
  • Lanškroun
  • Letohrad
  • Zábřeh
  • Česká Skalice
  • Červený Kostelec
  • Adršpach
  • Teplice Nad Metují
  • Dobrovice
  • Benátky nad Jizerou
  • Braníškov
  • Kokořín
  • Lázně Bohdaneč
  • Kuks
  • Veverská Bítýška
  • Boskovice
  • Blansko
  • Letovice
  • Telč
  • Jindřichův Hradec
  • Kamenice nad Lipou
  • Kudowa Zdrój
Jedná se vyloženě o ty města kde jsem pobyl.
Foto velmi zajímavého historického města Telč:
mesto-telc

Památník bitvy u Kolína: Památník bitvy u Kolína

Cyklistické foto z trailů u Trutnova:
cyklisticke traily adrspach trutnov

Teplice nad Metují a kemp, kde jsem byl přes víkend a okolo jezdil s kamarádem na kole:
kemp Teplice nad Metují

Youtube

Na mém youtube kanále jsem pravidelně pracoval - zveřejňoval videa. Na konci roku 2020 mám na YouTube 371 odběratelů. To je skoro zdvojnásobení počtu odběratelů. Ale chtělo by to rychlejší nárůst. Pokud čtete tento článek nezapomeňte na můj YouTube kouknout a jistě vás něco zaujme, tak prosím klikněte na odebírat - tím podpoříte moji tvorbu.
Všiml jsem si, že hodně lidí sleduje moje videa, ale nejsou zvyklí dávat like nebo odběr a pak při osobním kontaktu videa chválí, lepší je rovnou dát like a pochvalný komentář napsat pod video! Malá část negativních lidí a zpátečníků, kteří říkali například "ty už na ten Youtube nic netoč", dokonce přiznali, že se mýlili a pochválili, že se snažím předávat moje znalosti druhým lidem. Ano i takto se dá dělat prospěšná práce!

Blog

Pravidelně každý měsíc jsem vydával články zde na mém blogu. Články jsou sice stručné, ale nesou velkou odbornou a vzdělávací hodnotu. Zjistil jsem, že krom už známých výhod, se mě takové články hodí k tomu, že na informace, obsažené ve článcích, mohu odkazovat zákazníky a kolegy juniory, které mentoruji. Což mě i druhé straně šetří čas a díky tomu jsou obě strany efektivnější při práci, junioři tak mají výborný způsob jak odborně růst.

Blog i YouTube jsou zároveň dobrá propagace a novým potenciálním zákazníkům to rovnou ukazuje, s čím mám zkušenost. Nemusím tak svoje zaměření a znalosti zdlouhavě vysvětlovat, protože už od začátku mají jasno, s jakou specializací, se na mě jako odborníka, mohou obrátit.

Nové technologie

Technologie, které mě zajímají si poznamenám a ideálně pak hledám takové projekty, které dané technologie používají, budou pro projket potřeba nebo by se je hodily do projektu začlenit. Když je volná chvíle a venku je ošklivo, tak pak se na takovou technologii kouknu v rámci svého, tedy neplaceného, času. Vzdělávání je totiž nutnost.

Do ruky se mně dostalo i nové Raspberry PI - verze 4. Opět jsem měl příležitost vyvíjet pro embedded zařízení a programovat v programovacím jazyce Python. raspberry-pi-4.jpg

Seznam technologie, se kterými jsem se nově naučil:

Vyzkoušel jsem si Bike packing, což je způsob cestování spojené s cyklistikou, kdy se pohybujete výhradně pomocí kola a vše co potřebujete máte sebou přidělané na kole. Tento způsob cestování se stává více a více populární. Je to o minimalismu, nezávislosti a možnosti být stále na kole.

Založil jsem si datovou schránku s ID 887kyhs, od čehož si slibuji skončení potřeby chodit na úřad. A budu tak moci v klidu a více nezávisle cestovat. V důsledku covidu se našly důvody jak ji častěji začít používat.

Projekty

Občas jsou motivace se věnovat něčemu novému, co vidím, že je potřeba řešit. Je to tak často možnost se vyjádřit k něčemu co nikdo neřeší a nebo si i v klidu vyzkoušet něco nového. A tak vnikají různé boční, ale zajímavé projekty.

Covid grafy

Situace okolo Covidu a médii mě přimělo si sám zpracovat data o Covidu. Konkrétně statistická čísla nakažených a úmrtí spojovaná s kovidem a tak vznikla webová aplikace Covid grafy, aplikace je dokonce multijazyčná!
Díky těmto grafům vím, že čeští hlavní politici a média vždy vytahují ty data, která se jim hodí, aby mohli strašit lidi nebo se chválit, vždy dle situace, která se hodí. Nejzajímavější bylo, když jsem přidal funkci na porovnání případů jednotlivých státu s přepočtem na milion obyvatel daného státu. Výborná funkce, po keeré volali lidi znalý v matematice nebo doktor Ondřej Vojtěchovský, bylo zobrazení grafů pomocí logaritmu, protože vizualizace exponenciálních dat není pro lidi lehce pochopitelná.
V konečném důsledku je potřeba však říct, že je to jen statistika a nikdo ani nemá komplexní přehled o správnosti získávání dat.

Fitness Poradce

Jelikož se aktivně zabývám zdravím udělal jsem si malý portál na propagaci zdraví a propagaci lidí, kteří druhým pomáhají, a už v oblasti jídla, pohybu nebo rehabilitace/regenerace. Portál fitness-poradce.cz je určen pro prezentaci fitness trenérů, maserů, výživových poradců a fyzioterapeutů. Dobré a objektivní informace tam pak najdou běžní lidé (čtenáři), kteří se chtějí zdravě stravovat, přibrat svaly nebo shodit tuk. Tento portál jsem dělal v době prvního korona lock-downu, to byl čas, ale od té doby více času nebylo.
Bylo by totiž potřeba dodat obsah, po-řešit propagaci a oslovit lidi, kterým by portál umožnil se na Internetu dobře propagovat. Zatím projekt spí. Ale pokud by měl někdo zájem se něco naučit, něco vyzkoušet a pomoci dobré věci , nechť se ozve.

Ebook kuchařka

Dostal jsem se ke korektuře mojí kuchařky a tak jsem mohl zveřejnit ebook Kuchařka, která je nyní ke stažení.

Práce freelancera

Jak je mým zvykem, abych pořád nebyl na jedno místě, tak s prací cestuji. Člověk tak může spojit příjemné s užitečný a na práci i cestování se pak najednou mnohem víc těší. Letos jsem však, když jsem cestoval, tak jsem se tomu věnoval naplno. A práci řešil v jiné dny Ostatně ani nebylo tolik důvodů a možností cestovat s prací nebo za prací. Po prvním lock-downu, si hodně firem uvědomilo, že se měli naučit fungovat remote, takže veškeré schůzky se řešili automaticky online. Byly i výjimky, ale firmy, které se nedokáží přizpůsobit trhu, ty odmítám.

freelancer-nomade-pc.jpg

Ze začátku, kdy jsem se dal na cestu nezávislého profesionála (freelancera), práce byla proměnlivá a nárazová. Letos však už byly spolupráce velké a dlouhodobé - tedy pravidelné. Práci jsem tak musel plánovat a nárazové věci jsem rozkládal v čase, tak aby se dalo pracovat v klidu.

Trochu jsem doplnil detaily k informacím jak zahájit spolupráci a jak funguji. A tento soupis pravidel je mě oporou. Odkaz na tyto informace rovnou posílám lidem, kteří poptávají moje služby.

Je však opět nutné připomenout, hlavní zásady:

  • Požadavky v neznámé oblasti řeším placenou analýzou.
  • Zálohy!

Co bude v následujícím roce (2021) je otázka. Hlavně záleží co politici kvůli koroně vymyslí. IT sice není takovou politikou postiženo, ale to jen nepřímo, nakonec to zasáhne každý obor, ovšem freelancer je ten kdo může a dokáže na změny reagovat.
Jak přišel první lock-down, věděl jsem, že na mého hlavního zákazníka, to bude mít vliv a tak to bude nějak řešit. A tak se i stalo. Během lock downu jsem jen dodělal a doladil dílčí projekt a ostatní práce se odložila.

Delegování

Co člověk neumí nechce dělat nebo je pro něj již triviální měl by delegovat. A tak jsem začal dílčí drobnou práci delegovat.

Deleguji jen práci, kterou řeším pro sebe. Jak je bohužel běžné většina lidí slíbí a pak nic. Ale i to je pro mě zkušenost. Je to pro mě zajímavá informace, například o to víc si uvědomuji svoje schopnosti ať už odborné, komunikační nebo spolehlivost.

Nábor

Pomáhal jsem i s náborem lidí, zde jsem si ověřil, že to není náročný obor jen je problém s nulovou odborností HR slečen.
Pokud vy potřebujete pomoci s náborem pracovníků nebo řešíte jak hledat a najít dobrou práci, ozvěte. Již předtím jsem v této oblasti zaměstnancům pomáhal konzultovat změnu práce a jak funguje pracovní trh. A pokud přejde schopný člověk k lepší firmě, lépe využije svoje schopnosti a tím je víc prospěšný pro celou společnost.
Pokud chcete navázat spoluprací se mnou ať už na mém projektu nebo společně pracovat na projektu zákazníka, také se neváhejte ozvat. Jak jsem výše zmínil příležitostně deleguji nějakou práce na nějakého začátečníka a on se odměně může hodně přiučit a získat správné návyky.

Naceňování

Již jsem se naučil celkem naceňovat a vybírat dobré zakázky. Zákaznicí jsou vděční, že pro ně pracuji a já jsem rád, že pracuji s nimi a na jejich projektech.

Změna vs jistota

Covidová krize ukázala, že být zaměstnancem není jistota. A ti co nebyli vyhozeni, žijí ve strachu nebo je ve firmě blbá nálada ať už v týmu nebo cíleně vytvářená vedením. (Svěřilo se mně nespočet zaměstnanců jak byli bez mrknutí oka vyhozeni.) Štěstí mají ti co před krizí udělali změnu a našli si schopného zaměstnavatele, ti budou ti kteří jsou v ČR čestnou výjimkou.
Mě může zákazník dát v podstatě sbohem kdykoli. Nežiji tedy v bludu jistoty. Podstatné však je, vědět jak se zákazníkovy daří a že bude potřeba dále pracovat na projektu. Pokud mu pomáháte zajistit běh služeb, zefektivňovat provoz a umožňujete růst, to je ta pravá jistota práce. Krize tak je pro schopného člověka vlastně prověření a potvrzení schopností.

Mám to štěstí, že již jak jsem se stal volnonožcem, odmítal jsem švarc a špatné projekty, protože z takových projektů není nic dobrého jen špatné věci.
Typicky špatné projekty produkují:

  • stres a problémy
  • žádné reference v horším případě špatné reference
  • jsou bez dlouhodobé spolupráce
  • projekt může být klidně škodlivý pro společnost (sázkové věci atd)

Kdežto dobré projekty mají ten bonus, že:
  • dobře se pracuje
  • problémy jsou vždy, ale je jich málo a je vůle je řešit
  • dobré reference
  • pravidelná dlouhodobá spolupráce
  • jsou přínosné pro společnost

Zdraví

Zdraví je na prvním místě, možná to došlo i lidem díky covidu.

Zdraví je důležité pro spokojenost, možnost věnovat se koníčkům i práci. Je tedy nejen ve vašem zájmu, ale i zaměstnavatele a zákazníka, aby jste o své zdraví dbali.

Zdraví jsem měl vždy na prvním místě a staral se o sebe, ale okolí často funguje naopak a dělá nátlaky. Typickým příkladem je alkohol....
Takže nakonec, stanovil jasnou hranici a abych podpořil své zdraví a pracovní výkonnost, stal se ze mě abstinent. Smysl ztrácet čas v hospodě nadáváním, mě už létě nedávalo smysl, radši jsem se zaměřil na osobní růst a zdraví. A nakonec se ukázalo, že alkoholová abstinence je u schopných lidí běžná. Ostatně jak to dopadá s alkoholiky ví každý....

Články na podobné téma

Shrnutí roku 2023
Shrnutí roku 2022
Shrnutí roku 2021
Shrnutí roku 2019

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+