Jak pěstovat akvarijní rostliny

14. září 2014

Lang: cs

Začínající akvarista samouk koupí akvarijní rybičky a základní akvarijní vybavení, ale akvarijní rostliny nekoupí. Akvárium s rybičkami ale bez akvarijních rostlin je však prázdné akvárium. Akvarijní rostliny také pomáhají udržovat správné podmínky v akváriu. V akváriu, které je zaplněné rostlinami, se i akvarijní ryby cítí lépe.

akvárium s rostlinami

Jak pěstovat akvarijní rostliny

Akvarijní rostliny v zásadě nepotřebují žádnou speciální péči oproti akvarijním rybám. Jediný zásadní rozdíl je osvětlení. Rosliny potřebují vhodnou intenzitu a dobu svitu. Za tímto účelem je nad každým akváriem s rostlinami akvarijní osvětlení které zajišťuje světlo pro rostliny a ne jen aby byly dobře vidět rybičky. Bez akvarijního osvětlení se akvarijní rostliny neobejdou! Není třeba kupovat drahé akvarijní zářivky, naopak speciální zářivky jsou zbytečné vyhazovaní peněz. Stačí běžně dostupné levné zářivkové trubice. Lepší koupit zářivky s teplým (žlutým) spektrem světla.

Tak jako rybám i rostlinám prospívá konkrétní kyselost a tvrdost vody, tak se může stát, že ve vašem akváriu a některé rosliny porostou hůře než vašemu známému a naopak. I kdyby v akváriu nebyly rybičky, je potřeba zajistit kvalitní filtraci, tedy akvarijní filtr, který zajišťuje odbourávání exkrementů ryb, kdy bakterie na filtru rozkládají složitější látky na láky jednodušší, které pak rosliny použijí pro růst. Ve výsledku pak rostliny zajišťují lepší prostředí i pro ryby.
Některé rostli pro svůj úspěšný růst potřebují být zakořeněné a jiné zase rostou volně. Některé rosliny je potřeba zasadit, ale zároveň je potřeba při sázení dbát na to, aby spojnice mezi kořenem a stonkem (krček) byl nad substrátem akvária. Některé rosliny mají sice kořeny, ale přitom se nesmí sázet do jemného substrátu, protože kořeny musí mít spíše volném, ale pořád kořeny používají k přichycení ke kořenu nebo vetším kamenům.

Jak jsem už zmínil, akvarijní rosliny se často sází do substrátu. Substrát v akváriu, ale až na výjimky není hlína ani písek, ale jedná se o jemný štěrk, kde kamínky mají velikost v rozmezí 5 až 10 milimetrů. Vápencové kameny nebo drtě až na výjimky jsou nevhodné.
Osobně nesázím rostliny do košíčků natož pak do "vatový" minerálního kořenícího materiálu, tak jak se běžně dají koupit v akvarijních obchodech. Ale dávám přednost sázení do různých nádobách od potravin, v kterých je substrát. Obvykle se jedná o plastové kelímky od másla, od zmrzliny nebo cottage. Výhodou tak je, že se akvárium lepe udržuje a i rosliny se dají jednoduše vyndat. Takto se dají výborně submerzně pěstovat akvarijní rostliny a bez problému je rychle a úspěšně přesadit.

Hnědovka Křídlatá

Vhodné rostliny pro začátečníky

Do nově založeného akvária jsou vhodné nenáročné akvarijní rostliny, které nemají kořenový systém Takovou rostlinou je například Jávský mech Vesicularia dubyana. Jávský mech to nenáročná rostlina, která se často používá i pro vytíraní akvarijních ryb.
Růžkatec ponořený
Další nekřenící rostlinou je Růžkatec ponořený Ceratophyllum submersum Růžkatec ponořený je nenáročná rostlina která vzhůru k hladině akvária, pro její ukotvení s oblibou používám vlasec a větší kamínek.
Kořenící rostliny jsou: Kryptokoryna červená - Cryptocoryne affinis, Kryptokoryna kalatkolistá Cryptocoryne aponogetifolia.
Kryptokoryna kalatkolistá je velmi pěkná rostlina, která dorůstá velkých rozměrů, běžně má mateřská rostlina i listy délky 1,5 metru.
Kryptokoryna červená je rostlina schopná růst i emerzně (vynořená z vody), což je její přirozený způsob růstu v době kdy hladina vody ustoupila. Takže u této rostliny se údajně stává, že při koupi emerzně pěstované Kryptokorynu červenou v akvaristice, po přesazení do akvária rostlina nejdříve musí shodit listy a nechat narůst nové a v takovém případě se stane, že se rostlina z přesazení už vzpamatuje a uhyne. Ovšem problém může být způsoben i reakcí na velkou změnu vodního prostředí, také v takovém případě se mohou objevit v listech Kryptokoryny červené díry.
Kryptokoryny se množí oddenky a to je i jeden z důvodů jejich bezproblémového pěstování.
Kryptokoryna kalatkolistá
Hnědovka Microsorium pteropus - je vlastně kapradina. Hnědovku křídlatou je nejlépe pěstovat tak, že ji přichytíte ke kořenu nebo kamenu.
Anubis zakrslý Anubias barteri var. nana je velice pěkná rostlina s přibližně kulatými tlustými listy, proto ji mají s oblibou akvaristé, kterým ryby požírají rostliny. Anubis zakrslý je už náročnější a roste velmi pomalu, takže bych ho doporučil až do zaběhnutých akvárií.

Hnojení akvarijních rostlin

V dobře fungujícím běžném akváriu není potřeba rostliny přihnojovat. Živy do akvária jsou přinášeny v podobě krmení pro ryby a ryby pak rosliny pohnojí.

Akvarijní ryby a rostliny

Někteří akvaristé mají problém s rostlinkami při chovu určitých ryb. Například tvrdí, že jim ancistrusy požírají rostliny, ale problém je způsoben špatným krmením ryb. Ancistrusy se živí převážně rostlinnou potravou a tak při jejich chovu je potřeba je správně dokrmovat.

Články na podobné téma

Akvaristický vzduchovací motorek
Vnitřní vzduchem poháněný pěnový filtr do akvária
Akvarijní osvětlení
Akvaristika
Anubis zakrslý
Čichavec Zlatý
Hnědovka Křidlatá
Jávský mech
Jeskyňka do akvária
Kančík Zelenooký
Karas Zlatý
Kryptokoryna červená
Kryptokoryna Kalatkolistá
Růžkatec ponořený

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+