Akvaristika

22. září 2008

Lang: cs

Akvaristikou jsem se začal zabývat už v dětství. Jednoho dne jsem v akvaristice uviděl krásné rybky, byly to závojnatky, a rozhodl jsem se je koupit. Doma jsem je dal do třílitrové sklenice a kochal jsem se jejich nádherou. Od strejdy (bývalý akvarista) jsem dostal akvárium a filtr. Závojnatky jsou velmi žravé, takže jsem je krmil i těmi největšími komáry. Pak jsem si koupil paví očka a ty jsem měl dlouhou dobu, ale vadilo mě, že žijí krátkou dobu a jsou malá. Samovolným křížením jsem docílil pěkných barev a protože za mých začátků měly tvrdé podmínky, byly velmi odolné. Choval jsem parmy čtyřpruhé, ale ty se mně nepodařilo rozmnožit. Choval jsem i pancéřníčky zelené. Měl jsem i ancistruse, dobře čistil sklo, ale ten mi vlezl do filtru, který byl poháněn vrtulkou, a na následky pošel. Opatření, kdy na výpust filtru jsem nalepil síťku, už jsem nevyužil.

Měl jsem taky částečné úspěchy s rozmnožováním Akary Zelené.

O prázdninách se mě podařilo rozmnožit Akaru Zelenou, ale pak mě uhynula. Dále se snažil rozmnožit Razboru Klínoskvrnou, ale prodaly mě jen jednoho samečka a ten byl nějak neschopný. Úspěch jsem měl s Platou červenoocasou. Akorát jsem musel dokoupit samice,neboť mě prodaly, i přes mé upozorňování, samé samce (že by obchodní finta).

O prázdninách roku 2005 jsem od kamaráda dostal plůdek Kančíka zelenookého, protože on neměl zájem je odchovávat a ve společenském akváriu mu nikdy nepřežil. Mě se podařilo zázrakem několik kousku odchovat a již další prázdniny roku 2006 jsem se pokoušel o jejich odchov.

V současné době chovám již zmíněné Kančíka zelenookého a Čichavce zlaté a oboje se mě daří odchovat. Dále mám tři Ancistruse a plánuji pokusit se je též odchovat. Pořídil jsem si i Pancéřníčky Schulze.
Po různých pokusech s různými druhy filtrů, jsem se nakonec vrátil k používání molitanových vzduchem poháněných filtrů, které si vyrábím sám a abych dosáhl lepšího využití výkonu kompresoru a abych měl filtry přesně takové jaké požaduji.

Mám tyto akvária:

  • 330l
  • 140l
  • 180l
  • 2x50l
  • 2x25l

V akváriích pěstuji tyto rostliny:

Nabízím k prodeji z mých akváriích všechny druhy rostlin Také prodám Kančíky zelenooké a Čichavce zlaté z vlastního odchovu.

okrasné akvárko1
okrasné akvárko1

okrasné akvárko1
okrasné akvárko1

okrasné akvárko2
okrasné akvárko2

Postupně jsem po různých pokusech a testech vyřadil kanystrové filtry, které mají malý objem filtrační hmotu a kde proud vody vytváří vrtulka. A všude používám pěnové filtry poháněné vzduchem.

čichavci na okurce
čichavci na okurce

čichavci naprodej
čichavci na prodej

čichavec zlatý samec
čichavec zlatý samec

kančík zelenooký potěr
kančík zelenooký potěr

kančík zelenooký potěr
kančík zelenooký potěr

kančík zelenooký naprodej
kančík zelenooký na prodej

kančík zelenooký samice
kančík zelenooký samice

kančík zelenooký snůška
kančík zelenooký snůška

malí kančíci zeleooký
malí kančíci zelenooký

malý kančík zeleooký
malý kančík zelenooký

Kančík zelenooký - Cryptoheros sajica
Kančík zelenooký - Cryptoheros sajica dospělý samec

Cryptocoryne affinis - Kryptokoryna červená
Cryptocoryne affinis - Kryptokoryna červená

Hnědovka Křidlatá - Microsorium pteropus
Hnědovku křídlatou - Microsorium pteropus

Kryptokoryna Kadeřavá - Cryptocoryne Crispatula
Kryptokoryna Kadeřavá - Cryptocoryne Crispatula"

V roce 2013 jsem pořídil nové ještě větší akvárium 330L v kterém jsem vytvořil zabudovaný pěnový vzduchem poháněný filtr.
akvárium s rostlinami
Akvárium má délku 110cm šířku 60 cm a s výškou 60cm je výborné pro pěstovaní velkých akvarijních rostlin jako je Kryptokoryna kalatkolistá - Cryptocoryne aponogetifolia.

Články na podobné téma

Jak pěstovat akvarijní rostliny
Akvaristický vzduchovací motorek
Vnitřní vzduchem poháněný pěnový filtr do akvária
Akvarijní osvětlení
Anubis zakrslý
Čichavec Zlatý
Hnědovka Křidlatá
Jávský mech
Jeskyňka do akvária
Kančík Zelenooký
Karas Zlatý
Kryptokoryna červená
Kryptokoryna Kalatkolistá
Růžkatec ponořený

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+