Počítač s deskou MSI B85-G43 a procesorem Intel Xeon E3 1226

5. května 2015

Lang: cs en de es

Příprava

V roce 2013 jsem stále používal svůj notebook Compal FL90 jako hlavní počítač a to i přesto, že jsem mobilitu nepotřeboval. Notebook sice i přes řešení různých drobných závad stále pořád dobře sloužil a upgrade na 4GB RAM byl také prospěšný. Ale i tak byl vývoj softwaru, díky větším nárokům nových programů, stále častěji deprimující. Vzhledem k potřebě mít vhodné pracovní podmínky jsem se proto rozhodl pořídit nový počítač a vrátit se tak i k desktopu, který je pro každodenní práci mnohem vhodnější. Oproti notebooku je totiž vše nastavitelné, a tak pokud se optimalizuje pracovní místo, předejde se zdravotním problémům, které postihují lidi se sedavým povoláním.
Proto jsem se rozhodl sestavit si konečně (světe div se) svůj skutečně první počítač.

počítač B85-G43 Intel Xeon E3

První, co však bylo potřeba udělat, je připravit si pracoviště. Rozhodl jsem se tedy přikročit k dávnému plánu a reprobedny použít jako základ velkého stolu. Provedl jsem tedy částečné vyklizení místnosti, zrušil malá akvária, odstěhoval skříňky a dva nedokonalé stoly.
Desku z jednoho stolu jsem použil jako prozatímní desku nového stolu, jehož nohy jsou reprobedny.
A jeden stůl jsem poladil pilou do použitelného stavu. psaci-stul-seriznut-pilou

Požadavky na počítač

Jako vždy při výběru důležité věci jsem si nejdříve sepsal všechny požadavky:
  • DDR3 (DDR4 byly teprve očekávanou novinkou až Intel uvede platformu X99)
  • 4 sloty pro RAM podpora minimálně 32GB lepší 64GB
  • SSD disk - 120GB bude stačit, další data ukládám stejně na server, podpora TRIM
  • klidně slot jen pro jednu grafiku, PCI sloty min 2x, PCI-express příliš nepotřebuji
  • sériový a paralelní port se hodí, ale nejsou nutností
  • DVI výstup
  • IDE/PATA - abych mohl připojit staré disky a hlavně CD-romce by se hodil
  • USB3 - do budoucna se bude hodit
  • Grafika - na výkon preferuji čipy nVidia, s kterými mám dobré zkušenosti v Linuxu, ale na vývoj softwaru, který není graficky náročný, mně bude stačit integrovaná v CPU, takže buď Intel nebo ATI. Podpora minimálně OpenGL 2. Upřednostňuji otevřené ovladače.
  • CPU - nechci být ošizen o nějaké dobré funkce. Například při koupi Compalu FL90 jsem si musel pohlídat, aby procesor Intel podporoval virtualizaci. Minimálně 4 jádra (vzhledem k integrované GPU je to ideální počet). Dostatek cache, minimálně 4MB, lépe by bylo 8MB

Rozvaha nad počítačovými technologiemi a komponentami

Možnosti tedy byly Intel CPU s paticí 1150 a integrovanou grafikou Intel nebo AMD FM2 s integrovanou grafikou ATI nebo AMD s paticí AM3+ bez integrované grafiky. Čipset pro Intel socket 1155 má v sobe i PCI, kdežto 1150 ne! A PCI je řešené extra čipem. Intel čipset b85 má 4x SATA 6gbps a 2x SATA 3gbps. Čipset h87 a z87 vše SATA 6gbps. Ty čipsety, kterým označení končí na 7, mají 6x SATA 6gbps. Ty, kterým končí na 5, mají 4x SATA 6gbp + 2x SATA 3gbps). Intel čipset H81 nechci, má jen dva sloty na RAM.
Podporu IDE/PATA jsem vzdal, protože nové desky to neobsahují a tak nutně IDE/PATA nepotřebuji. S novou deskou zase budu mít USB3, které se do budoucna určitě využije
pěkný přehled v parametrů procesorů Intel v tabulce

Koupený hardware

Rozhodl jsem se nakonec pro PC založené na komponentech Intelu, protože pro běžnou práci využiji spíše vyšší výkon na jedno jádro než lepší výkon při paralelizmu, v takovém případě bych volil spíše CPU AMD. Ale hlavně jsem se rozhodl zvolit Intel grafiku! Výkon Intel grafiky mě bude dostačovat a s ovladači Intel grafik obvykle nebývá problém. Naopak pokud grafika není novinkou, fungují ovladače v Linuxu výborně a i lepe než ve Windows.

Požadavkům například dobře vyhovuje základní deska MSI MSI B85-G43, protože kromě základních parametrů má i sériový a paralelní port a také DVI a 3xPCI.
základní deska MSIB85-G43

Základní koupené komponenty:

  • Intel Xeon E3-1226 v3 - serverový procesor, socket 1150, 3.3GHz, Turbo Boost až 3.7GHz, cache 8MB L3, quad core, Haswell, grafické jádro Intel HD P4600, TDP 84W,
  • Kingston 8GB 1600MHz CL11 - operační paměť DDR3, frekvence 1600 MHz, časování CL11, 1.5V
  • MSI B85-G43 - základní deska, MB, ATX, socket 1150, Intel B85, Haswell, 2x PCIe x16, PCIe x1, 3x PCI, 4x DDR3, 2x SATA 3Gb/s, 4x SATA 6Gb/s, Gb LAN, D-Sub, DVI, HDMI, 6x USB 2.0, 2x USB 3.0, 6x audio Jack
  • SSD disk Kingston SSDNow V300 120GB

Složený počítač jsem zatím provozoval bez počítačové skříně: počítac: MSI B85-G43 Intel Xeon E3 1226

PC skříň, zdroj

Podstatnou komponentou je i PC skříň a zdroj, ale ty už se dají vybírat bez závislosti na CPU a desce. Dočasně jsem zvolil opravený domácí zdroj. Později jsem koupil obyčejnou PC skříň z druhé ruky včetně SATA mechaniky a zdroje.
počítač B85-G43 Intel Xeon E3



Na zdroji jsem ale musel upravit napájení ventilátoru, protože hrozně hučel.
počítačový zdroj ventilátor zdroje

Pokud jde o PC bednu, hlavní je pro mě funkčnost a vzhled požaduji střídmý. Dobré by bylo, aby měla 2x USB3 header, ale takových na trhu moc není....
Pro tuto sestavu dostačuje zdroj výkonu 350W. Při dlouhodobém provozu se vyplatí i investovat do zdroje s velkou účinností, například s certifikací 80+gold.
Po zprovoznění počítače Banana Pi R1 se uvolnila moje starší výborná počítačová skříň Thermaltake Matrix VD2000BNS s 350W zdrojem s certifikací 80+ gold. A v této skříni také počítač skončil.

Požadavky na příslušenství

Monitor, klávesnice, myš, stůl, židle jsou velmi důležité příslušenství, takže i to je třeba pečlivě vybrat!

Jaký monitor?

Jaké rozhraní monitoru? HDMI vs display port vs DVI? Rozhodně by měl mít DVI! Velikost monitoru jsem chtěl minimálně 21" nebo víc. Uvažoval jsem do budoucna i o koupi dvou monitorů. Vzhledem k tomu, že jsou na trhu spíše širokoúhlé, tak jsem se rozhodl koupit jeden širokoúhlý monitor, který bude na programovaní lepší než jeden 4:3. Velikost u širokoúhlého jsem zvolil 24" a rozlišení 1920 x 1200 (WUXGA), které není tak šíleně širokoúhlé, takže na výšku má pořad hodně pixelů, a tak je vhodný na vážnou práci.

Další podmínkou zaručení dobré kvality byla LED technologie a panel typu IPS. Nikoli NT, které mají velmi nekvalitní barvy, jak je vidět u notebooků, kde kvůli snižování ceny se dávají ty nejlevnější a nejhorší displeje.

    Jako kandidáti v kategorii 24" 1920 x 1200 LED monitorů tak vyšly:
  • 24" DELL UltraSharp U2412M - regulace jasu pomocí PWM -> problikává.
  • BenQ BL2411PT, 24" IPS - bez PWM ->nebliká, dá se i výškově polohovat i otočit, na rozdíl od ostatních nemá USB HUB.
  • AOC i2460Pxqu, má také PWM regulaci podsvícení.
Zajímavý a levní kandidáti byly i 24" AOC p2460Pxqu – pozor, ten je PLS nikoli IPS! Další kandidát splňující podmínky a který si uživatelé pochvalují, je HP Z24i ZR2440W, ale ten už je cenově mnohem výše.
monitor BenQ BL2411PT
Vítězem se stal BenQ BL2411PT, který nemá PWM podsvícení a jako bonus je navíc polohovatelný ve 3 osách: výškově, do stran a dá se otočit na výšku.
Zajímavým vylepšením monitoruje je i senzor přítomnosti uživatele, podle kterého se monitor umí vypínat. Monitor obsahuje integrované reproduktory, ale samozřejmě, že kvalitativně nedosahují reprodukci špičkových repro-beden, a také bych uvítal vetší maximální hlasitost reprodukce.
Ovládání menu monitoru je na dotyk, což mě osobně poprvé překvapilo.

Zprovoznění

První, co je potřeba udělat po koupi hardwaru, je upgradovat firmware, v tomto případě BIOS a případně i firmware disku. BIOS jsem zaktualizoval. Koupený SSD disk měl firmware aktuální.
Původně jsem uvažoval, že přesunu dosavadní systém pracovního počítače, ale nakonec jsem se rozhodl nainstalovat čistý sytém a zkopírovat "jen" uživatele. Problémem však byl boot instalačního systému bez DVD mechaniky. Mám sice kupy mechanik, ale jen s PATA rozhraním. Navíc jsem narazil na problém, že síťová instalace magei 4 64bit si nerozuměla se síťovkou. Zajímavé bylo, že 32bit verze neměla problém. Proto jsem systém instalovat trošku složitěji, což jsem popsal v článku Jak nainstalovat systém bez DVD mechaniky.

Jediný zásadní technologický rozdíl oproti původnímu PC bylo použití SSD disku. SSD disk je rozdílný oproti původním rotačním diskům, a tak jsem musel rozmyslet jeho nejlepší použití. V článku Jak použít SSD disk, jaký zvolit filesystém a jak používat TRIM jsem vše shrnul.

Po instalaci linuxu je už jen otázka chvilky nainstalovat potřebné programy. Následujícím příkazem se dá získat seznam nainstalovaných balíčků v systému:

rpm -qa>rpmlist.txt
Vytvořený soubor stačí setřídit a odstranit duplicitní řádky. Například jednoduše v textovém editoru VIMu příkazem:
:%sort u
Pak stačí pomocí programu diff porovnat soubory z obou počítačů a vybrat programy, které chcete doinstalovat.

Jako poslední krok je potřeba překopírovat vybrané systémové konfigurační soubory. Například pro CUPS,Apache atd.
Jako úplně poslední krok je vytvoření uživatelů a zkopírování adresáře /home, který obsahuje uživatelské adresáře s jejich daty.

Takto jednoduše lze provést instalaci optimalizovanou pro nový počítač a zároveň rychle provést takovou instalaci, že bude k nerozeznání od původního počítače.

počítačové pracoviště

První zkušenosti

Oproti původnímu již staršímu notebooku Compal FL90 jsou samozřejmě patrné následující rozdíly:

  • více výkonu
  • více paměti
  • rychlejší sběrnice
  • rychlejší čtení z SSD disku
To vše dělá zásadní rozdíl, který je znát při běžném použití PC, ale hlavně při vývoji softwaru.


Podrobné informace o hardwaru

Výpis hardwaru počítače s deskou MSI B85-G43 a procesorem Intel Xeon E3 1226
Výpis hardwaru:
lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3 Processor DRAM Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3 Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #2 (rev d5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev d5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation B85 Express LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
03:00.0 PCI bridge: ASMedia Technology Inc. ASM1083/1085 PCIe to PCI Bridge (rev 03)

Boot

UEFI Mageia umí bootovat z CD za pomoci UEFI, ale aby naběhl nainstalovaný systém, je potřeba ručně zprovoznit a nainstalovat UEFI boot a použít UEFI zavaděč. Ale zatím to vypadá, že UEFI žádné zásadní výhody nepřináší a hlavní důvod, proč je UEFI tlačen na trh, je secureboot, který ale často nejde vypnout, a tak UEFI spolu se securebootem je způsob, jak uživatelům vnutit předinstalovaný systém v podobě MS Windows.

SSD disk

Test výkonu disku. Je vidět, že oproti rotačním diskům je výkon úplně jiný.

# hdparm  -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads:   29038 MB in  2.00 seconds = 14534.89 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1108 MB in  3.01 seconds = 368.68 MB/sec

CPU

Výpis informací o procesoru. Má čtyři jádra, takže informace uvedené ve výpise se čtyřikrát opakují:
cat /proc/cpuinfo 
processor       : 3
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 60
model name      : Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1226 v3 @ 3.30GHz
stepping        : 3
microcode       : 0x19
cpu MHz         : 3692.906
cache size      : 8192 KB
physical id     : 0
siblings        : 4
core id         : 3
cpu cores       : 4
apicid          : 6
initial apicid  : 6
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 13
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush
dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx pdpe1gb rdtscp lm constant_tsc arch_perfmon
pebs bts rep_good nopl xtopology nonstop_tsc aperfmperf eagerfpu pni pclmulqdq dtes64 monitor
ds_cpl vmx smx est tm2 ssse3 fma cx16 xtpr pdcm pcid sse4_1 sse4_2 x2apic movbe popcnt
tsc_deadline_timer aes xsave avx f16c rdrand lahf_lm abm ida arat xsaveopt pln pts dtherm
tpr_shadow vnmi flexpriority ept vpid fsgsbase tsc_adjust bmi1 hle avx2 smep bmi2 erms invpcid rtm

bogomips        : 6599.80
clflush size    : 64
cache_alignment : 64
address sizes   : 39 bits physical, 48 bits virtual
power management:

Počítačové pracoviště

Aktuálně je moje pracoviště vytvořeno následovně: Desku stolu mám přes reprobedny, ale mám to jako pracovní stůl. Jako počítačový stůl jsem zvolil původní psací stůl, který jsem upravil pilou. A stále ho používám, protože jako počítačový stůl je jeho výška vhodná.
Do budoucna plánuji ještě další velké změny, ale nyní jsem dosáhl základního standardu kvality pracoviště. Tedy dostatek vyhrazeného prostoru, který je potřebný nejen pro moje počítačové aktivity.

počítačové pracoviště

Dlouhodobé zkušenosti

Hardware počítače zatím hodnotím, co se zprovoznění a provozu týče, jako bezproblémový.

Články na podobné téma

Průmyslový počítač IPO ODYSSEE 18WT
Jakou myš k počítači vybrat?
Monitor Samsung S24H850
TUXEDO Pulse 15 - Gen2
Jak propojit počítač s mobilní telefonem, na kterém je Android
Zálohování dat
Embedded World 2016
Banana Pi R1 case
Jednodeskový ARM počítač Banana PI R1
Jak použit SSD disk a TRIM
VDSL internet a modem Comtrend VR-3026e
Použití TouchBooku v praxi
Compal FL90 a GNU/Linux
Moje počítače
ThinkPad 600 a GNU/Linuxem
Výměna chladiče na čipsetu
Počítačová bedna Thermaltake Matrix VD2000BNS
Rozebraný počítačový disk
WIFI
Digitální fotoaparát HP photosmart 735

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+