Použití TouchBooku v praxi

31. října 2010

Lang: cs en de es

TouchBook je utlra-mobilní zařízení, které se dá používat jako netbook, tablet a nová verze i jako MID (Mobile Internet Device). Jeho výkon a zároveň výbornou mobilitu a hlavně i výdrž na baterii zajišťuje procesor architektury ARM. Procesor obsahuje i koprocesor pro přehrávání videa, což je obrovské plus, protože si na něm dobře přehrajete i video i přes relativně nevýkonný procesor. Z TouchBooku se dá oddělit klávesnice a získat tak tablet u SmartBooku pak můžete ještě z tabletu vyndat MiniBook. S váhou 1,4kg jako celku a váhou tabletu 675g je radost zařízení přenášet a používat.

přesné specifikace TouchBooku v1
přesné specifikace Smart Booku a TouchBooku v2

TouchBook je samozřejmě výborné a inovativní zařízení. A tak jako první a hlavně s plnou dávkou přináší spousty nových možností . A jak se tyto slova přenášejí do reality zde popíši.

Já vlastním TouchBook verze 1 a používám poslední aktuální verzi AI-OS tedy k dnešku verze 2010-09.a . Takže k to mu se vztahuje i text.
Hlavním systémem se dá označit GNU/Linuxová distribuce AI-OS, která je pro TouchBook nejlépe optimalizovaná a která vyhází z openembedded, konkrétně distribuce Ångström. Jinak se dá samozřejmě na zařízení nainstalovat víceméně libovolný otevřený systém. Výrobce oficiálně nabízí GNU/linuxovou distribuci Ubuntu a brzo i Chrome OS, dále pak na Linuxu založený Android.

touchbook magnety

TouchBook se dá používat v mnoha uspořádaní a polohách jako:
  • laptop/netbook
  • samostatný tablet
  • tablet - po obrácení displeje
  • televize/rámeček - kdy je tablet připevněný magnety na kovovém povrchu
  • nastojato ve tvaru písmena A
  • s obráceným displejem klávesnicí položenou na rovném povrchu
Jako desktopové prostředí je použito Gnome, z čehož vychází i programová nabídka.

Web

Zobrazování webu na TouchBooku je bezproblémové. Velký dík na tom má velký displej, který má 8.9 palců, na kterém vše bez problému uvidíte. Zároveň má i vetší rozlišení než má většina dnešních mobilů a to 1024x600, takže i zprzněné weby uvidíte v té podobě ve které je viděl autor a budete si moci přečíst to málo textu co na stránce bývá.

Na TouchBooku jsou předinstalovávány prohlížeče: Midori, Firefox, Chromium a Fennec.
Obzvláště zajímavou volbou je Fennec, který je z dílen Mozilly a je určen primárně pro mobilní zařízení. Ovládání a grafické rozhraní je tak přizpůsobeno na malé displeje a dotykové ovládání. Okno prohlížeče, obsahuje pouze samotnou stránku a v horní části řádek pro zadání URL, které po posunutí stránky také zmizí. Menu programu se dá zobrazit posunutím stránky vlevo a vpravo. Stránka se dá výborně posouvat pomocí prstu a i klikání na odkazy je příjemné.
Při poklikání na text Fennec zazoomuje stránku a to tak šikovně, že daný odstavec je přesně mezi stranami obrazovky, tudíž není třeba stránku horizontálně posouvat kvůli příliš dlouhým řádkám textu.

touchbook web browser

Četba

Pro četbu elektronických knih je určen výborný program FBreader. Zvládá mnoho elektronických formátů a snad i všechny typy kódování znaků. Výborně se dá nastavit vzhled textu včetně fontu a rozestupu řádků. Stránky se pak dají posouvat dotykem.

Prohlížení PDF dokmentů není problém, déle se akorát natahují obří dokumenty a dokumenty se složitou a velkou grafikou se pomaleji vykreslují.

Video

Jak už bylo zmíněno u TouchBooku se počítá s přehráváním videa a tak se pro to i výborně hodí. Jako tablet je zařízení lehké do ruky a jako komplet se dá nastavit do výborných poloh, kdy stojí samostatně a dá se sledovat pohodlně video.

touchbook video

Pro přehrávání videa je určen koprocesor označený jako DSP, který umí dekódovat video ve formátu MPEG2/4 . Aby se dal využít, je potřeba použít co nejaktuálnější verzi systému. Do budoucna by tak mělo být možné přehrát HD video až 720p.

Konkrétně akceleraci videa pomocí DSP zajišťuje,buď DSP Link nebo DSP Bridge, který systém automaticky po startu spouští. Pro přehrávání používám Mplayer, který automaticky používá akceleraci videa, pokud se mu uvede přepínač "-vo omapfb" nebo se mu přidá do konfiguračního souboru ~/.mplayer/input.conf řádek:
vo=omapfb
 

touchbook video

Pro lepší ovládání videa, jsem do souboru ~/.mplayer/input.conf přidal konfiguraci, která při dotyku video zastaví a při dvoj dotyku video přepne z/do fullscreenu:
MOUSE_BTN0_DBL vo_fullscreen
MOUSE_BTN0 p
Pro správné zobrazovaní českých titulků, které pochází od uživatelů Windows čili kodování cp1250, neřešeším převedením do správného moderního kódování UTF8, ale dá se vyřešit následovně: Je potřeba doinstalovat balíček glibc-gconv-cp1250, který pro mplayer zajišťuje dynamické překódování. A do výše zmíněného konfiguráku Mplayeru ještě připsat:
subcp=cp1250
 

Při hardwarové akceleraci videa se obraz videa neotáčí, ale to stáčí napravit přidáním správných přepínačů pro mplayer: " -vf flip,mirror" A rovnou si to zapsat jako skript, který se pak přiřadí videům jako jeden z možných spouštěcích programů:

 mplayer -vf flip,mirror $1
Bohužel titulky zůstanou neotočené.

S přehráváním videa jsem nezaznamenal, žádné vážné problémy. Přehrával jsem záznamy z TV, seriály a běžné filmy (velikosti po 700MB).
Co se týče HD filmů, tak jsem zkoušel 720p, ty to zatím bohužel nezvládá. Zkoušel jsem přehrávat i film Big Buck Bunny 480p , konkrétně originální soubor big_buck_bunny_480p_AVC_FW33.mp4 a přehrávání sice fungovalo, ale místy nestíhalo. To samé pro elephants dream soubor elephantsdream-480-h264-st-aac.mov. Pokud jsem tyto videa překódoval v programu Avidemux, kde jsem jako video kodek zvolil "MPEG4-ASP (lavc)", tak se videa přehrála bez problémů včetně zvuku. Volby "MPEG4-AVC(x264)" a "MPEG4-ASP (Xvid)" nebyli tak dobré. Doufejme, že se možnosti přehrávání videa v blízké době co nejvíce zlepší.

Muzika

Na přehrávání hudby je na TouchBoku například program XMMS, který osobně už nemám moc v oblibě.
Já na všech svých zařízeních k přehrávání hudby využívám cloud-computing, konkrétně program Ampache, který se stará o moji hudební sbírku. Na TouchBooku tak používám přehrávač quickplay, který streemuje hudbu ze serveru. TouchBook se tak stává obřím jukeboxem.

touchbook music

Mapy

Díky velkému displeji se TouchBooku dá také použít jako královská gps-navigace, akorát je potřeba nějak připojit GPSku

Na TouchBooku je předinstalován například program TangoGPS, který není přímo navigací, ale dá se označil jako polohovací systém. TangoGPS tak jak je hned po startu funguje.

touchbook tangogps

Pravou navigací je Navit, která je vyvíjena a prodávána i komerčně. Navit je však potřeba nejdříve trochu nastavit. Mapy pro Navit se dají stáhnout z https://www.navit-maps.org/ .
Po uložení do TouchBooku je potřeba Navitu uvést cestu k mapě v souboru /usr/share/navit/maps.xml .
Správná konfigurace pak vypadá např takto:

<mapset enabled="yes">
<map type="binfile" enabled="yes" data="/home/ai/Maps/czech_republic.navit.bin"/>
<mapset>
Pro pohodlné ovládání je potřeba v souboru /usr/share/navit/osd.xml povolit OSD ovládací prvky.
Například takto:
<osd enabled="yes" type="compass"/>
<osd enabled="yes" type="eta"/>
<osd enabled="yes" type="navigation_distance_to_target"/>
<osd enabled="yes" type="navigation"/>
<osd enabled="yes" type="navigation_distance_to_next"/>
<osd enabled="yes" type="navigation_next_turn"/>
<osd enabled="no" type="button" x="0" y="0" command="gui.fullscreen()" 
src="toggle_fullscreen.xpm"/>
<osd enabled="no" type="button" x="-96" y="0" command="gui.menu()" 
src="menu.xpm"/>
<osd enabled="yes" type="button" x="-96" y="-96" command="zoom_in()" 
src="zoom_in.xpm"/>
<osd enabled="yes" type="button" x="-96" y="0" command="zoom_out()" 
src="zoom_out.xpm"/>
Nastavení řeči je v /usr/share/navit/speech.xml, je možno zvolit espeak nebo flite, espeak funguje.
Například použít:
<speech type="cmdline" data="espeak -s 150 -v czech '%s' 	&amp;"/>

touchbook navit

Chat

Na online chat (IM) zle použít předinstalovaný Pidgin, který výborně podporuje XMPP (jabber). A kromě toho i mnoho ostatních vetšinou pochybných protokolů například i ICQ.

touchbook jabber

Kancelář

Pro kancelářskou činnost lze použít OpenOffice, který tu má již dost pomalý start. A jako email klient je předinstalovaný claws-mail.

touchbook email

Závěr

Samozřejmě takovéto svobodné zařízení má další spoustu možností jak ho použití. K TouchBooku se dá připojit libovolné zařízení do USB, jehož výrobce podporuje Linux.
Kromě GPSky, která se pák dá použít i pro geocaching, by se dal dokoupit USB dongle pro internet přes mobilní telefonní síť nebo USB TV karta. Zařízení má dokonce i sériový port, který i přes své staří najde své využití. Pro další možnosti využití, tak stačí mít jen otevřenou mysl.

Články na podobné téma

Průmyslový počítač IPO ODYSSEE 18WT
Jakou myš k počítači vybrat?
Monitor Samsung S24H850
TUXEDO Pulse 15 - Gen2
Jak propojit počítač s mobilní telefonem, na kterém je Android
Zálohování dat
Embedded World 2016
Banana Pi R1 case
Počítač s deskou MSI B85-G43 a procesorem Intel Xeon E3 1226
Jednodeskový ARM počítač Banana PI R1
Jak použit SSD disk a TRIM
VDSL internet a modem Comtrend VR-3026e
Compal FL90 a GNU/Linux
Moje počítače
ThinkPad 600 a GNU/Linuxem
Výměna chladiče na čipsetu
Počítačová bedna Thermaltake Matrix VD2000BNS
Rozebraný počítačový disk
WIFI
Digitální fotoaparát HP photosmart 735

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+