VDSL internet a modem Comtrend VR-3026e

31. května 2011

Lang: cs

Už jsem si myslel, že zrychlení internetu na pevné telefonní lince není možné. Ale jak se ukázalo, není tomu tak. Objednal jsem tedy nový tarif s novým modem Comtrend VR-3026e a úpisem na další rok.

Když modem rozbalíte, tak vás překvapí jak je to úplně lehoučká krabička. Modem má sice design, aby se líbil, ale naštěstí se autor držel a neupadal do žádné extravagance, takže modem neruší kýčem a má naštěstí víceméně tvar kvádru.
Co na první pohled překvapí, je že modem nemá WIFI anténu, skutečnost je taková že modem má WIFI, ale anténa je uvnitř modemu.
Je smutné, že každý modem od Telefoniky O2 má pokaždé menší WIFI anténku. Když jsme přešli na ADSL připojení, tak jsme dostali modem Zyxel, který měl anténu nadstandardně vetší než se dává k WIFI kartám, což mě mile překvapilo. Následující modem měl běžně velkou anténu a nyní je anténa jen kus plošného spoje zadělaného v krabičce modemu. WIFI u Zyxelu měla proto výborný dosah a s dalším modemem už bylo špatné pokrytí signálem i ve vedlejší místnosti. WIFI je tak teď dobrá akorát tak pro lidi, co jsou líní zasunout UTP kabel do počítače, přestože sedí kousek od modemu. Pohybovat se po bytě s notebookem se sice ještě dá, ale vetší pohyb s mobilem nebo i Touchbookem již očekávat nemohu, přitom bych chtěl mít WIFI i v jiných patrech a přál bych si mít pokrytí i na zahradě.

Fotka malé WIFI antény:
VDSL modem Comtrend VR-3026e - wifi antena

Zařízení se rozdělává nejen dost těžko, ale i velmi zvláštně. Nejdříve je potřeba odšroubovat dva šroubky v předních nohách, "vylomit" bočnice, pak se dají boční zoubky co drží obal pohromadě povolit a následně zase jedině "vylomit" vršek krabice. Krabice je prostě udělaná tak, že se nepředpokládá její rozdělávání. Dneska se prostě nic neopravuje, ale rovnou vyhazuje.

Při pohledu na WIFI anténu a desku plošného spoje, kutila ihned napadne myšlenka připojení jiného kabelu s konektorem pro připojení pořádné WIFI antény. Kabel se dá dokonce vyvést bokem bez potřeby dělat díru do krabice modemu.

Jak je vidět na následující fotce, tak na plošném spoji kromě hlavních součástek není v podstatě nic:
VDSL modem Comtrend VR-3026e - deska zezhora
plné rozlišení desky vdsl modemu comtrend vr 3026e

Pod chladičem se nachází procesor a dva moduly, předpokládám že RAM. Detail pohledu pod chladič:
VDSL modem Comtrend VR-3026e - procesor

Na druhé straně plošného spoje je proti WIFI čipu ještě jeden čip, mohu jen hádat, že je to vyrovnávací paměti pro WIFI.
VDSL modem Comtrend VR-3026e - deska zespoda

Modem má oproti starším krabičkám více možností nastavení, co se týče sítového provozu. Ale když se to shrne je to pořád stejné jako dřív. Není možné nastavit všechno, tak jak by člověk chtěl a vše je omezeno na několik položek. Přitom potenciál hardwaru a hlavně sytému je větší. Nastavení je tedy i nelogické pro zběhlého síťaře (to je asi způsobeno zjednodušením pro laiky). Nejjednodušší je proto prostě použít DMZ a nic víc radši neřešit :D.
Modem dokonce podporuje IPv6, ale jak dobře toť otázka a Telefonika O2 zatím (tedy květen 2011) IPv6 nepodporuje. Super by bylo, kdyby modem uměl vytvořit IP6to4 tunel a za modem by IPv6 běželo již nativně.
Modem dokonce podporuje přístup přes SSH, očekávat však nemůžete žádnou pořádnou příkazovou řádku, ale jen pouze pár jednoduchých příkazů, které nastavují úplně to samé co se dá přes webové rozhraní, ale nic víc.

V příručce dodávané s modem je dokonce přímo zmínka o GPL licenci, takže by snad neměl být problém se žádostí o zdrojové kódy systému a následně pak s hackováním modemu. A pak do něj a nahrát nějaký systém, který je příjemný na použití pro linuxáka.

Výsledek upgradu

Byla mě slíbena rychlost 16Mb/s a v reálu prý dvojnásobné zrychlení. Jedná se o download, uplout se sice také zrychlí, ale je to pořád bída. Čili proti mým současným 6Mb/s by to mělo jít 12Mb/s. Modem sice dorazil za pomoci pošty domu velice rychle. S přepojení na VDSL však Telefonika O2 zapomněla. Po urgencích pak nakonec došlo k nápravě.
Nynější rychlost tak je pro download 16Mb/s a pro upload 1Mb/s. Download se tak zrychlil 2x a upload dokonce 3x, což odpovídá i tomu co jsem z nich dostal jako reálné číslo.
VDSL by mělo umět údajně i symetrický provoz, to by se pak upload mohl zvýšit na úkor downloadu, což by mě velmi zajímalo, ale to Telefonica O2 asi neumožnění.
Ale i tak jsem až na WIFI s upgradem spokojen.

update Září 2011 - dlouhodobé zkušenosti a trable

Po dlouhodobějším používání nejsem nakonec spokojen s upgradem, jak s modemem tak poskytovanou službou.
Protože ADSL modem má různá různá omezení, ostatně jako většina těchto krabiček, tak jsem na něm vypnul většinu služeb, které poskytuje (DHCP, DNS, ...) a zprovoznil je a nastavil na vlastním serveru, který mám stejně v síti. Má to jen tu nevýhodu, že je teď síť závislá na serveru. Hold jsou tydle modemy jen černé krabičky, které se pokouší nějak připojit uživatele k Internetu, ale kvalitní služby nenabízí. A tady mě opět přichází na mysl IPv6.
Také jsem vypnul WIFI, protože mě s tímto modemem nefungovalo mobilní zařízení. Jako WIFI jsem použil starý ADSL modem, ke kterému jsem připojil vyhozenou profi anténu. Ve výsledku mám tak doma asi i lepší pokrytí.

Po prvních bezproblémových měsících, však přišly problémy s funkčností Internetu. Nejdříve Kyslík někde něco přenastavil tak šikovně, že jsme byli několik dní úplně bez internetu. Po mnoha urgencích a krátkodobé opravě, sice internet pak zase šel, ale od té doby spojení zlobí. Internet vykazuje velmi časné výpadky v řádů i minut. Po opětovných kontrolách včetně kontrole linky technikem, mě bylo řečeno, že zbývá jedině ta možnost, že je problém v modemu a tím řešení Kyslíku skončilo. Když jsem to pak řešil dále, tak mě poslali modem reklamovat na špatnou prodejnu. Pak jsem si radši vykorespondoval sám s jinou prodejnou jestli dělají reklamace a zapůjčují náhradní modemy, ale tam stejně žádný nemají. Navíc je vtipné, že přestože prodejny Kyslíku jsou všude možně, tak reklamace a zapůjčení modemu dělají prodejny jen výjimečně a tak jsem jel i úplně zbytečně až do jiného kraje.
Takže zatím ani nevím, jestli je problém v modemu nebo to je jinde, ale moc se mě to nezdá. Navrhoval jsem i přepnutí linky na ADSL2 a že použiji starý modem, ale to se mě vysmáli. Takže mě zatím asi nezbývá nic jiného než to vydržet a možná i pomalu hledat jiného poskytovatele a snad i lepšího.

Vyhodnocení trablů

Díky tomu, že známý si pořídil taky VDSL, tak jsem si mohl doma vyzkoušet jiný modem. Takže i přes nezájem Telefoniky O2 se mě podařilo provést testy a zjistit více. Bohužel se ukázalo, že jsem se nemýlil a problém i s jiným modemem přetrvává a je někde u Telefoniky. Ze smutku jsem si napsal i kontrolní skript. Z výsledku bylo vidět, že modem netuhne, ale spojení se přerušuje dál, konkrétně v síti Telefoniky. Závěr je tedy ten, že se potvrdil můj předpoklad, že chyba není "na mém přijímači".
Služba internetu, kterou Telefonika O2 poskytuje za použiti technologie VDSL, je v jejich podání problémová, což vlastně není novinka a na Internetu se dá o tom vesele počíst :-D :-( . Pro většinu lidi, kteří jen koukají na web, to sice v podstatě nevadí, ale pro pokročilejší uživatele, využívající internet naplno to problém je! (asi to musí být problém i pro hráče)
Mezitím si jsem vyhlédl jiného poskytovatele Internetu a to s IPv6, což je motivace k přechodu. Ale změna znamená i zásah a investici to mojí sítové infrastruktury, což se člověku nechce.
Za poslední dva týdny Internet, zlobí méně. Že by Telefonika zjistila, že to VDSL nasadila blbě a teď to dává dohromady? Tak třeba to zase bude OK a já to nechám být......

Články na podobné téma

Průmyslový počítač IPO ODYSSEE 18WT
Jakou myš k počítači vybrat?
Monitor Samsung S24H850
TUXEDO Pulse 15 - Gen2
Jak propojit počítač s mobilní telefonem, na kterém je Android
Zálohování dat
Embedded World 2016
Banana Pi R1 case
Počítač s deskou MSI B85-G43 a procesorem Intel Xeon E3 1226
Jednodeskový ARM počítač Banana PI R1
Jak použit SSD disk a TRIM
Použití TouchBooku v praxi
Compal FL90 a GNU/Linux
Moje počítače
ThinkPad 600 a GNU/Linuxem
Výměna chladiče na čipsetu
Počítačová bedna Thermaltake Matrix VD2000BNS
Rozebraný počítačový disk
WIFI
Digitální fotoaparát HP photosmart 735

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+