Zálohování dat

11. dubna 2017

Lang: cs en de es

Počítače jsou běžnou součástí osobního i pracovního života. Při práci na počítači uživatel vytváří data ve formě jedniček a nul. Data ukládá na disk ve formě souborů a více se o nic nestará. Jedná se však o soubory, které daly uživateli mnoho práce, často je tvořil mnoho hodin a nikde jinde nejsou k dispozici. Když pak operační systém Windows zkolabuje, při cestování upadne externí disk a rozbije se nebo uživatel nechtěně data smaže, je veškerá zdlouhavá práce pryč. Aby jste o svoji práci nepřišli je potřeba zálohovat! Jak zálohovat? Jaké jsou možnosti zálohování se dozvíte v tomto článku.

Aktuální stav zálohování

Z pohledu zálohování se dají rozdělit počítačoví uživatelé do třech skupin:

  1. Nezálohují
  2. Zálohují
  3. Jsou schopni obnovit data ze záloh
Kontrola možnosti obnovy dat je potřeba proto, aby snaha obnovit data nedopadla jako v případě firmy GitLab, které selhaly všechny způsoby zálohování.

data

Jak zálohovat

Laickému uživateli obvykle stačí mít vyhrazený například jeden pevný disk, který používá výhradně k zálohování. Na tento disk jednou za čas ručně nakopíruje soubory, o které nechce přijít.

Pro kvalitní zálohování a zefektivnění práce je však lepší použít nějaký nástroj. Například Program

Rsync

, který slouží k synchronizaci dat. Pomocí něho se dá jednoduše vyřešit automatické kopírování. Odpadne tak ruční práce a nemůže se vám stát, že byste na nějaký soubor zapomněli. Zároveň je program rychlý, protože kopíruje pouze změněné soubory.

Pokročilejší volbou jsou nástroje, které drží i historii záloh, například rdiff-backup.
Nebo je možno použít nástroje, které zálohy ukládají na server. Díky takovému řešení jsou data oddělena i fyzicky a zálohy jsou pak odděleny od veškerých problémů na pracovním počítači.

Díky nejmodernějším file-systémům, jako je například BTRFS, jde zálohování posunout ještě dále. Je možné zálohy provádět velmi často - během mžiku.
Je možné BTRFS zkombinovat s programem rsync nebo jiným nástrojem.
Mou oblíbenou volbou je BTRFS používat k automatickému provedení zálohy kompletního počítače při jeho spuštění. Díky použití BTRFS mám veškerou historii mojí tvorby z každého dne a je lehce dostupná.

V případě Windows je výhodné data ukládat na síťovém disku, který je na serveru v lokální síti, a zálohování zajistit na serveru. Vyřeší se tak dvě mouchy jednou ranou, jak uložení a vzdálený přístup k datům, tak jejich zálohování.

Možností jak zálohovat je mnoho a záleží na konkrétních potřebách a zařízeních. Proto je vždy potřeba řešit zálohování na míru vašemu řešení.

Bezpečnost dat

Zálohovaní je potřeba nejen proto, že může být problém na straně hardwaru nebo kvůli chybě uživatele, ale v případě dobrého návrhu, zálohování zajišťuje i bezpečí dat před útokem. Typickým problémem je situace, kdy jednotlivce nebo firmu napadne ransomware a přijdou tak o aktuální pracovní data i jejich kopie.

Zálohování by mělo být automatizované, jednoduché na použití a bezpečně oddělené. Například, moje předpřipravená služba snapbackuper, jednoduchost a bezpečnost splňuje.

Video jak na zálohovaní

V tomto videologu se dozvíte základní věci ohledně zálohování dat:

  • co je to zálohování
  • rozdělení podle způsobu zálohování
  • software pro zálohování
  • kontrola funkčnosti zálohování

Více videí s informacemi nejen o počítačích na youtube kanále.

Články na podobné téma

Průmyslový počítač IPO ODYSSEE 18WT
Jakou myš k počítači vybrat?
Monitor Samsung S24H850
TUXEDO Pulse 15 - Gen2
Jak propojit počítač s mobilní telefonem, na kterém je Android
Embedded World 2016
Banana Pi R1 case
Počítač s deskou MSI B85-G43 a procesorem Intel Xeon E3 1226
Jednodeskový ARM počítač Banana PI R1
Jak použit SSD disk a TRIM
VDSL internet a modem Comtrend VR-3026e
Použití TouchBooku v praxi
Compal FL90 a GNU/Linux
Moje počítače
ThinkPad 600 a GNU/Linuxem
Výměna chladiče na čipsetu
Počítačová bedna Thermaltake Matrix VD2000BNS
Rozebraný počítačový disk
WIFI
Digitální fotoaparát HP photosmart 735

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+