Jak použit SSD disk a TRIM

5. ledna 2015

Lang: cs en de es

Pořízení SSD disku může vylepšit výkon PC a zpříjemnit tak práci, ale nejdříve je potřeba se s technologií SSD disků a jejich použitím seznámit, aby jsme SSD disk správně používali a těžili tak z jeho výhod.

Podpora SSD disků a TRIM

Co je to SSD disk a jak se liší je k dočtení na Wikipedii.

    Aby jste mohly využít TRIM musí být splněny následující podmínky:
  • Linux kernel 2.6.33 nebo novější
  • souborový systém: ext4, Btrfs, swap
    (časem bude podpora určitě i u dalších souborových systémů)
  • SATA řadič a SATA disk

Správné zprovoznění SSD disku

První co je potřeba udělat je zvolit souborový systém. Pro mě je jasnou volbou souborový systém Btrfs. Kvůli bezproblémovému bootu jsem však potřeboval mít jiný souborový systém pro oddíl s jádrem a zavaděčem pro tento oddíl jsem zvolil souborový systém EXT4. Swap jsem nepoužil, protože ho při dostatku RAM nepotřebuji, navíc tak ušetřím drahocenné místo, kterým SSD disky příliš neoplývají. Je to také šetrnější řešení pro SSD disk.

Další základní otázkou je jak rozdělit disk. Jak jsem zmínil výše vytvořil jsem oddíl pro /boot. Vzhledem k velikosti SSD disků je však vhodné ho příliš nedělit. Jednou z výhod souborového systému Btrfs jsou i snapshoty/subvolume při jejich vhodném využití ani není třeba oddíly vytvářet! Rozhodl jsem se tedy vytvořit velký oddíl přes celý disk, jen jsem si ponechal místo na oddíl, který bude sloužit pro instalaci a testování jiných distribucí.
Tak jako u disků s velkými 4K bloky je i u SSD disků potřeba dát pozor na zarovnání oddílů. Disk je potřeba zarovnat po sektorech! Vhodné zarovnaní je například po 1Mb, jak je i nyní zvykem. Ale pozor instalátor Magei 4 neumí správně zarovnat oddíly na SSD disku. Zarovnaní je možno udělat pomocí výborného programu parted a jeho grafickou nadstavbou GParted. Disk je tak potřeba před instalací připojit k jinému PC nebo nabootovat systém z live CD, které gparted obsahuje.

Optimalizace nastavení systému pro SSD disk

Vhodné je upravit soubor fstab a přidat u SSD disku parametry: noatime,discard. Adresáře například home, který chceme pravidelně zálohovat pomocí snapshotů přesuneme do samostatné subvolume a následně do fstab přidáme parametr s názvem subvolume:

 
UUID=195e609d-3daf-427c-a160-a86a1be464b9 /home btrfs subvol=HOME,noatime,discard 0 0
Pokud kořenový adresář, chceme mít také jako subvolume i do jde :-) . Kromě fstab je potřeba říct i zavaděči, že kořenový adresář je na subvolume. Zavaděči Grub tuto informaci předáme v konfiguraci zavedení systému parametrem:
 
rootflags=subvol=subvolume-name
Ve výsledku tak v kořenovém adresáři máme jen snaphoty jednotlivých subvolume.

Pro ruční spouštění uvolnění prázdných bloků na SSD disku, slouží program fstrim, který vybere prázdné bloky a následně se označí příkazem TRIM jako prázdné.

fstrim -v /home 
Uvolňování bloků smazaných dat však průběrně provádí přímo souborový systém obzvláště pokud se daný oddíl připojuje právě s parametr discard.

Jako samozřejmost i na počítačích s rotačními disky považuji, že adresář /tmp je v RAM. Ti kdo mají u počítačů s SSD diskem adresář /tmp na disku, by měli upravit konfiguraci systému. Stačí do /etc/fstab přidat řádek:

none /tmp tmpfs defaults 0 0

Praxe

Při dodržení těchto zásad, Vám bude disk podávat vysoký výkon a to po dlouhou dobu. Nezapomeňte však, že nic není věčné a jisté a proto svoje cenná data zálohujte! S SSD disky je zálohování možná ještě důležitější.

Výborný zdroj informací o použití SSD disků Mageia howto - SSD disk

Články na podobné téma

Průmyslový počítač IPO ODYSSEE 18WT
Jakou myš k počítači vybrat?
Monitor Samsung S24H850
TUXEDO Pulse 15 - Gen2
Jak propojit počítač s mobilní telefonem, na kterém je Android
Zálohování dat
Embedded World 2016
Banana Pi R1 case
Počítač s deskou MSI B85-G43 a procesorem Intel Xeon E3 1226
Jednodeskový ARM počítač Banana PI R1
VDSL internet a modem Comtrend VR-3026e
Použití TouchBooku v praxi
Compal FL90 a GNU/Linux
Moje počítače
ThinkPad 600 a GNU/Linuxem
Výměna chladiče na čipsetu
Počítačová bedna Thermaltake Matrix VD2000BNS
Rozebraný počítačový disk
WIFI
Digitální fotoaparát HP photosmart 735

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+