Co je pracovní náplň programátora

19. října 2018

Lang: cs en de es

Hodně lidí, kteří si nevyzkoušeli jinou profesi, běžně mají neočekávané představy o profesi druhých. Obzvláště nereálná představa je o práci kancelářských pozic, takovým příkladem je i programátor/vývojář. Co je pracovní náplní programátora? Co dělá? Jak vypadá jeho práce?

Někteří lidé si říkají, že programátor jen sedí u počítače. Takový názor však plyne z neznalosti a z komplikovaného ohodnocení náročnosti práce programátora. Stejně tak by se dalo říci, že řidič sedí jen za volantem nebo učitel si chodí hrát s dětmi. Náplní řidiče však je bedlivě sledovat provoz a naplní učitele je pracovat s dětmi a pomáhat jim růst.

Vaše otázka zní: Co dělá Programátor?

Sháníte-li programátora jukněte na článek co by měl umět dobrý programátor

Programátor je často používaný termín, ale skrývá se pod ním mnoho konkretních činností a různých specializaci. Obecně programovat znamená vytvářet kód, ale tento kód musí i někdo vymyslet a úplně nejdříve navrhnout koncept celé aplikace. Hodně se to blíží konceptu architekta, proto se lidem, kteří dělají pouze činnost návrhu aplikace říká softwarový architekt.

Slovem programátor se dá označit hardware, který slouží k nahrání software zařízení, nebo člověk, který tuto činnost provádí. Označení pro člověka, který program tvoří je vhodnější termín softwarový vývojář. Toto slovo už samo naznačuje, ze se jedná o kreativní činnost.

Práce mimo kancelář

Napsat kód programu je už vyloženě ta poslední věc . Vývojář musí nejdříve vše promyslel a při této činnosti nemusí na klávesnici ani sáhnout, dokonce nemusí ani sedět u počítače. Zkušení programátoři tak program často vymýšlí vyloženě mimo počítač, třeba při procházce nebo v lehátku na zahradě. Ať už jsou kdekoli, důležitý je pro návrh aplikace a algoritmů po delší dobu klid na přemýšlení.

Programy často obsahují různé matematické funkce a logické vztahy. Proto se programování dá přirovnat k hodinám matematiky. A pro koho byla matematika lehká? Programování softwaru, pak můžeme přirovnat k písemkám z matematiky. Pokud jde o vývoj SW, kde se řeší nové věci, to bych přirovnal k řešení matematických a fyzikálních olympiád. Já jakožto absolvent olympiád a úspěšný řešitel úloh, mohu potvrdit, že po celo-dopoledním řešení přicházelo vyčerpání.

Programování však není jen o psaní kódu. Kvalitní vývojář software, běžně vytvoří kódu méně, ale kód je přehlednější, udržitelnější a bezpečnější. Musí ovládat také mnoho nástrojů nejen nástroje pro vývoj, ale také pro verzování kódu, testování atd... Navrhnout a řešit možnosti testování aplikace je také důležité, hlavně z pohledu efektivnosti kvůli opakovanému testování při průběžném vývoji.

Povídání na téma programátor

Koukněte se i na video kde taktéž vysvětluji různé významy slova programátor


Administrátor serverů

Obdobně jsou na tom s prací i správci serverů. Zde jsou však již dvě typické skupiny:

  • Správci Windows PC a serverů
  • Správci Linux systémů a jiných Unixů

Windows admin

Správci počítačů s Windows obvykle počítače neustále obíhají, až s infarktovou grimasou. Správu Windows, zle sice automatizovat a řešit vzdáleně, ale jen z části a bohužel této možnosti správci příliš nevyužívají. Ale zásadní problém je, že Windows jsou samorozbíjecí ...

Linux admin

Správci Linuxových serverů a jiných Unixů, běžně práci automatizují. Operační systém GNU/Linux je stabilní. Programy vytvořené primárně pro Linux jsou vytvořené pro jeden konkrétní účel a díky tomu svojí úlohu plní perfektně. Velkou výhodou je a přehledná textová konfigurace. Ve výsledku pak kvalitní správce serverů má nohy na stole a řeší jen nenadále události jakou jsou problémy s hardwarem. Průběžně však neustále posouvá schopnosti serverů a rutinní práci automatizuje. Například pro automatizaci instalace a konfigurace serveru slouží nástroj Ansible.

Práce programátora

Přesně řečeno se jedná o práci vývojáře softwaru. Většina lidi si myslí, že programátor jen sedí u počítače. Asi na základě vlastní zkušenosti, kdy si například koukají na web. Ale skutečnost je úplně jiná.

Programátor nejen sedí u počítače a konzumuje obsah. Jeho činnost je hlavně o velkém soustředění a přemýšlení, kdy je cílem vytvořit řešení zadaného úkolu. Práce programátora se tak dá přirovnat například k řešení matematické nebo fyzikální olympiády. A jak si asi už každý dokáže představit to není nic jednoduchého! Pro takovou práci je potřeba absolutní klid, dostatek času a často se při tom může člověk velice zapotit a extrémně vyčerpat. Není pak divu, že programátorská činnost patří k jedněm z nejnáročnějším duševním pracím. Výkonní a schopní programátoři jsou pak velmi dobře placeni. Ovšem pokud si takový programátor neumí dobře organizovat práci, pracovní prostření a hlavně neumí odpočívat a regenerovat, není divu, že programátoři často jako ještě mladí vyhoří.

Vývoj softwaru je navíc výhradně sedavá práce. Proto jsou programátoři často tlustí a mají jiné zdravotní problémy. Zchátralá tělesná schránka však ovlivňuje člověka jako celek a tak i pro duševní práci je potřeba si udržovat fyzickou kondici. Proto programátorovi nezbývá než se pravidelně věnovat sportu a mít tak šanci si udržet si zdravé tělo a tím pádem i zdravého ducha.

Výsledek práce ajťáka

Výsledkem práce programátora nebo linux admina má být ulehčení práce ostatním. Doufám, že tak to je i ve Vašem případě.

Články na podobné téma

Jak použít aplikaci MailCatcher pro testování emailů
Návod: Python OpenAI API
Vytvoření WebSocket webové aplikace a nastavení proxy
Řízení projektů: Agilní vývoj softwaru
Jak provozovat staré PHP aplikace
Co by měl umět dobrý programátor
Programovací jazyk Rust
NodeJS: vývoj, konfigurace serveru
Nette security bug CVE-2020-15227
Jak porovnat dvě stejné databáze?
REST API: API platform
Vlastní web a mail hosting se softwarem ISP Config
Programovní v SQL: PostgreSQL, MySQL/MariaDB
HTTPS: zabezpečený web
NoSQL databáze Mongo DB
Připojení k Microsoft SQL Serveru z Linuxu
Lokalizace aplikací v jazyce Python
Jaký mail a web hosting vybrat
How to make wireless low power Arduino
Digispark - Programujte mikrokontrolér Atmel ATtiny pomocí Arduino IDE
Program Roulette
Vývoj pro procesory ARM s Arduino IDE
Wireless low power Arduino
Pyradio - Python program for receive Internet radio with text user inteface
UPS monitor pro Android
Bezdrátový bateriově napájený WiFi teploměr
Jak programovat WiFi procesor ESP8266
Comparison IQRF vs Wireless Arduino
Jakou platformu zvolit pro eshop? Například Prestashop
Development kits and gateways for wireless platform IQRF

OpenStreetMap a GPS trasy v mapě na webu
Quickplay
Java program pro přehledné monitorování záložních zdrojů
Čipové kontaktní a bezkontaktní karty Java Card OpenPlatform
Otevřený chytrý telefon s Linuxem - Openmoko Neo FreeRunner
Vývoj pro bezdrátové moduly s procesorem PIC pod GNU/Linux - IQRF
Grafický program pro embeded/mobilní zařízení na vyhledávání dopravního spoje.
O programování a ruzné programy v jazyce Java, Python a dalších
Java program a applet Kalkulačka
Java program na výpočet kvadratické rovnice

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+