Reportáž z účasti na konferenci OpenAlt 2017

17. ledna 2018

Lang: cs

Ještě během konference OpenAlt 2017 mě Jan 'Ivir' Mareš požádal, bych na základě účasti sepsal článek. Původně jsem si říkal, že je to zbytečné, protože o takové kvalitní akci každý odborník ví. Ale pak jsem si vzpomněl, jak nevěděl o jakou konferenci se jedná zaměstnanec RedHatu, přitom je to firma, která je hlavním partnerem této konference, a tak jsem si uvědomil, že sepsání článku je potřeba. Zároveň článek slouží mě jako připomenutí a dokumentace akce.

Motivace k vytvoření přednášky

Ještě dlouho před termínem konferencí OpenAlt mě Franta 'xkucf03' Kučera připomínal, abych opět připravil přednášku na moji nejoblíbenější konferenci - OpenAlt A tak jsem se i roce 2017 zúčastnil konference OpenAlt jakožto přednášející. Posledně jsem měl přednášku jednodeskovém počítači Banana Pi R1.

Historie konference

Konference OpenAlt probíhá tradičně v Brně na Vysokém učením technickém fakultě informatiky VUT FIT. Konference OpenAlt vnikla spojení konference LinuxAlt, kde hlavním organizátorem bylo občanské sdružení Liberix, a konference Openmobility, kterou pořádalo sdružení Openmobility, kde jsem byl jedním ze zakládajících členů.

Lidé

Na konferenci přednášejí převážně nezávislí odborníci a profesionálové, vetšinou na téma open-source, otevřeného hardwaru a otevřených dat. Pro mě je to vždy příležitost dozvědět se novinky a špeky o technologiích, se kterými nepracuji každý den. Také se na konferenci po dlouhé době vždy setkám s mými známými navíc i těmi, které znám převážně z online komunikace nikoli od piva nebo z kola. Takže jsem mohl dát řeč s Petrem Stehlíkem o bezdrátových modulech a ESP8266 atd. , Petrem Krčmářem, Pavlem Kovářem, Martinem Kolmanem, již zmíněným Honzou a Frantou, `Vespem` a dalšími.

U jednoho stánku, kde prezentovali zpracování dat nad Open Street Mapami jsem se setkal a osobně seznámil s autorem MTB map Martinem Tesařem. Společně jsme pak dořešili zobrazení jeho mapových podkladů v mém projektu zobrazeni GPS logů.

Organizace konference Open Alt

V roce 2017 se konference OpenAlt konala ve dnech 4.-5. listopadu.
Organizace byla tradičně na vysoké úrovni, není divu když se o to starali členové a příznivci sdružení OpenAlt, kteří jsou všichni velice akční.

Ubytování bylo tradičně zajištěno v Hotelu Vista.
Ranní svítání nad Brnem:
brno-svitani.jpg

Kvalitní snídaně je základ pro podávání kvalitních výkonů každého profesionála ať už se jedná o sportovce, IT vývojáře, horníka nebo přednášejícího:
openalt2017-snidane.jpg

Jelikož stávám zodpovědně brzo ráno, tak jsem s Honzou na konferenci dorazil na před začátkem konference, kdy se prostory připravují na akci. Bylo potřeba umístit naváděcí šipky a poutací letáky:
openalt-2017-letacek.jpg
Chopili jsme se tedy vylepování plakátů a navigačních šipek:
openalt-lepeni-plakatu
Pro všechny přednášející jsem připravili visačky:
openalt-2017-visacky.jpg
Vše připraveno čekáme na návštěvníky:
openalt-2017-zahajeni.jpg

Navštívené přednášky

Velice zajímavá byla přednáška Hacking team, z které nebyl pořizován záznam, ale článek na základě přednášky je na serveru root.cz: článek na základě přednášky Hacking team Přednáška byla velmi výborná - extrémně dobře odborně zpracovaná a velmi vtipně podaná.

SmartCard

Byl jsem na přednášce na téma SmartCard. Tato přednáška mě oživila informace z dob, kdy jsem pracoval se SmartCart typu OpenCard, které se dají programovat v jazyce Java.

openalt-smard-cards.jpg

IQRF

Byl jsem na přednášce o IQRF, která byla vhodně odborně pojatá pro vysoce odborné publikum, které chodí na konferenci OpenAlt.
iqrf-eon.jpg

Open-source IoT hardware

Petr Stehlík ukazoval a popisoval různý HW , který má v domácí dílně a s kterým lze pohodlně vyvíjet rozličné projekty. Často takové moderní projekty, které dneska nesou označení IoT.

Laserová střelnice

Opět byl k vidění stánek s laserovou střelnicí , kde se používají pistole vytištěné na 3D tiskárně. U tohoto stánku jsem tak mohl prodiskutovat moje dotazy. Díky tomu, až bude čas, budu moci lehce dokončit pistoli, do které jsem se pustil ve spolupráci GeekLab.
K vidění byly i nové typy pušek:
3d-laserova-puska.jpg

Periférie

Při večerní diskuzi u piva nikdo nevytáhl legendární OpenMoko Neo Frerunner . Zato jsem si vyfotil zajímavé mobilní periferie:
mobilni-klavesnice.jpg

Moje přednáška

openalt-2017-josef_jebavy-1.jpg

Neboť jsem před akcí rehabilitoval v lázních, měl jsem na promyšlení tématu a konceptu přednášky dost času. Následně sepsání přednášky už bylo o schopnosti najít si čas a napsat ji. (Pro tvorbu přednášky jsem použil technologii LaTex)
Já jsem na tento ročník dorazil s přednáškou "Btrfs aneb zapni počítač a měj zazálohováno" , která jak název napovídá je o filesystému Btrfs. Tento file-systém se dá výborně použitelný i k zálohování dat.

Moje video-pozvánka na konferenci OpenAlt 2017:

Záznam z mé přednášky o Btrfs a zálohování:

Více o konference OpenAlt 2017

Přednášek bylo mnoho a jelikož jsem nemohl obsáhnout všechny i kdybych chtěl, odkáži milé čtenáře na program konference OpenAltu roku 2017 a video záznam přednášek konference OpenAlt roku 2017

Na sociální síti Twitter, jsou příspěvky z akce k dohledání pod hastagem #openalt.

Články na podobné téma

Kalendář akcí
Jak na video konference
Relaxační a růstový pobyt v Huttendorfu
Konference OpenCamp Bratislava 2019
Seznam videí na mém Youtube kanále
Ebook: Poznámky správce linuxových serverů
Odborné videology

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+