Konference OpenCamp Bratislava 2019

21. května 2019

Lang: cs

Dne 13.4.2019 se v Bratislavě v prostorách vysoké školy FIIT STU konala konference OpenCamp. Jednalo se o druhý ročník této konference, která je zaměřená na otevřené technologie. Takovéto konference jako jsou OpenAlt nebo Linux Days jsou ideální nezávislý zdroj informací pro každého studenta, nadšence a nebo profesionála a proto můžu návštěvu takových konferencí jen doporučit. Konference byla velice dobrá...

Web Fakulty informatiky a informačných technologii v Bratislavě. Web konference OpenCamp.

Pozvánka na konferenci OpenCamp 2019

Abych podpořil konferenci propagačně natočil jsem i pozvánkové video:

Kdo žije na Slovensku, tak měl příležitost se zúčasnit a nabrat nejen nové zajímavé informace, ale i osobně se setkat s mnoha schopnými a akčními lidmi a odborníky v oblasti informatiky.
Já jsem se rozhodl také pomoci rozšíření obsahu přednášených témat a tak jsem přijel se svojí přednáškou na téma "Filesystém BTRFS a zálohování".
Zároveň to byla výborná příležitost opět vidět Bratislav. Také jsem se domluvil a setkal další den i s kamarádem Markem Beliškem a mohly tak podiskutovat o práci i životě..

img/opencamp-bratislava-2019-nadrazi-josef-jebavy.jpg

OpenCamp Bratislava 2019: BTRFS

Konference nebyla natáčená, ale protože já mám vlastní youtube kanál a základní ale širokou techniku k natáčení, tak jsem svoji přednášku natočil a následně sestříhat. Byla to pro mě opět zkušenost natáčet a stříhat záznam přednášky, ale Workshop: Střih videa v Linuxu mě ukázal jak na to.

Více o konference OpenCamp Bratislava 2019

I přesto, že konference měla pouze druhý ročník program byl bohatý. Tři přednáškové lajny a jeden workshop. Konference byla jednodenní, což beru jako výhodu, protože neděle byla volná a tak jsem se mohl projít po městě Bratislavě. Jen ta cesta domu do Krkonoš z Bratislavy byla dlouhá. Cestu tam jsem si však naplánoval z Prahy, takže jsem jel na-přímo RegioJetem a to byla pohodová cesta.

Na sociální síti Twitter, jsou příspěvky z akce k dohledání pod hastagem #opencampba.

Přednášek bylo mnoho a tak jsem nemohl obsáhnout všechny i kdybych chtěl. Mě osobně zaujaly dvě přednášky, které nejsou vyloženě IT obory a kterým se již také věnuji. První byla z oboru statní správy: eGovernment v praxi obce a druhá z oboru personalistiky: Existuje niečo ako dokonalý skillset?

eGovernment v praxi obce

Obor informační technologie je sám o sobě k ničemu. Veškerá technologie má pomáhat lidem a tak by mohla a měla i ve statní správě. Proto je zajímavé si vyslechnout jaká je reálná situace. Navíc pro mě jako občana České republiky bylo zajímavé jak eGovernment řeší na Slovensku, jaké mají problémy a úspěchy a v čem jsou rozdíly a slovenský pohled na statní správy na informační technologie.

Existuje niečo ako dokonalý skillset

Po letech práce v různých firmách, pro různé subjekty, v různých městech a zkušeností z pohovorů a informací ze zákulisí od HR a majitelů firem se stále více zabývám trhem práce ať už samotným nebo trhem práce specialistů techniky a obzvlášť ICT. A tak mě zajímal pohled člověka, který si kladl otázku jestli existuje superman, a co by měl vlastně umět.
Opět se ukázalo, že krom masy dělníku z HR, personální odborník má reálné představy, dokáže je popsat a i ví kam se ubírá budoucnost trhu práce.
Dělat jednu věc v jedné firmě celý život je už minulost. Budoucnost mají ti, kteří se umí neustále učit nové věci a hledat ve všech směrech dobré příležitosti.

img/opencamp-bratislava-2019-prednaska.jpg

Závěr

V Bratislavě se zavedla tradice svobodné konference, která jako ostatní je nezávislá na korporátech a hlavně se nejedná o propagační akci nějaké firmy a přitom je vstup zdarma. Konference tak přináší know-how a možnost růstu IT profesionálů, laijků i firem a celkový růst Slovenské metropole.

Články na podobné téma

Kalendář akcí
Jak na video konference
Relaxační a růstový pobyt v Huttendorfu
Seznam videí na mém Youtube kanále
Ebook: Poznámky správce linuxových serverů
Odborné videology
Reportáž z účasti na konferenci OpenAlt 2017

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+