Akvaristický vzduchovací motorek

13. srpna 2014

Lang: cs

Kompresor vzduchu patří k základní výbavě akvaristy. Vzduchové motorky se odlišují množstvím vzduchu, který "vyfoukají". Pro pěstírny a chovny , kde je velká rozvodová síť vzduchových hadiček, se pak používají výkonnější kompresory, která mají i jinou konstrukci a vytváří i mnohem větší tlak vzduchu oproti běžně prodávaným kompresorům v akvaristických obchodech.

Já spokojený s kompresor Elite 802 a Maxim-R, což jsou dva nevýkonnější modely od stejné značky Hagen.
Kompresor je potřeba občas zkontrolovat. Hlavně pokut má filtr horší výkon. Nejdříve je potřeba vyčistit filtrační hmotu a zkontrolovat přívod vzduchu jestli není zúžen nebo ucpán. Pokud žádný takový problém neobjevíte může být závada s kompresorem.
Se vzduchovými motorky není většinou problém a kompresory je výborný služebník,. ale občas i kompresor nějakou údržbu nebo opravu potřebuje.
Výhoda pak je, že v případě závady se dají všechny náhradní díly koupit a šikovný člověk tak svépomocí vzduchovací motorek opraví.
Největší problém, který může nastat je vykoření trafa v kompresoru. To se pozná tak, že motorek už nevydává žádný zvuk a je cítit po spálení. Takový problém je velice závažný a nevím o tom, že by se náhradní trafo dalo koupit, takže takový problém je pro běžného kutila neopravitelný. Nejméně závažným problémem muže být ucpání nebo zalepení průduchů v kompresoru. To se dá lehce vyřešit rozebraním a vyčištěním.
Můžou se uvolnit matky zdrží membránu, pak je potřeba membránu umístit spět na správné místo a dotáhnou matky.
Při hrubé manipulaci se může ulomit vývod, pak je potřeba koupit nový Bubínek. Náhradní stojí cca 50-60kč.
bubínek do komresoru Elite
bubínek do vzduchoveho motorku Elite
V bubínku jsou i malé membrány, které časem taky přestanou správně pracovat. Kvůli ním není třeba kupovat celý noví bubínek, ale stačí vyrobit doma nové například z gumové rukavice.
malá membrána do kompresoru Elite
Docela častý je i problém kdy odejde velká membrána, která je navlečení na bubínku, jejímž pohybem se vytváří proud vzduchu. Její pružnost časem mizí a pak se v ní utvoří díra. Náhradní membrána stojí cca 30-40Kč.
membrána do komresoru Elite membrána do vzduchoveho motorku Elite
Ramínko s magnetem, ke kterému je membrána připevněna se dá také koupi, ale s tím jsem nikdy neměl žádný problém.
Těmito to vzduchovými motorky již létá poháním filtry v mých akváriích a mám s nimi lepší zkušenosti než s jinými typy filtrů. A úspěch s pěstováním akvarijních rostlin i chovem akvarijních ryb.

Rozvod vzduchu

Pro nejlepší výkon je potřeba mít co nejlepší tlak. Proto je dobré použít tlusté hadice na vzduch, obzvláště při dlouhém vedení vzduchových hadic. Jako redukce doporučuji použít profesionální redukce a spojky, kterou jsou tlusté. Takové používají například ve fabrikách.
spojky-potrubi
Do takové spojky se hadice strká, na rozdíl od tenkých akvaristických redukcí, které se strkají do hadičky. Je to zbytečná ztráta tlaku. Největší ztrátou tlaku je však zpětný ventil, který je v podstatě zbytečný a způsobuje největší ztrátu tlaku.
Pokud dobře vyřešíte rozvod vzduchu, dá se úplně bez problému jedním kompresorem, který má dva vývody pohánět čtyři molitanové vzduchem poháněné filtry

Články na podobné téma

Jak pěstovat akvarijní rostliny
Vnitřní vzduchem poháněný pěnový filtr do akvária
Akvarijní osvětlení
Akvaristika
Anubis zakrslý
Čichavec Zlatý
Hnědovka Křidlatá
Jávský mech
Jeskyňka do akvária
Kančík Zelenooký
Karas Zlatý
Kryptokoryna červená
Kryptokoryna Kalatkolistá
Růžkatec ponořený

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+