Umělá inteligence: Dalle2, Chat GPT

27. února 2023

Lang: cs en de es

Poslední měsíce je móda umělá inteligence. Konkrétně praktické využití pro generování obrázku a chat GPT, který slouží pro generování textů a programového kódu. Samozřejmě jsem to vyzkoušel a vydím v tom zajímavou novou technologickou výhodu. Ovšem je to opravdu převrat?

Umělá inteligence (anglicky artificial intelligence má zkratku AI) je obor informatiky, který se zabývá vývojem algoritmů a systémů, které jsou schopny provádět úkoly, které obvykle vyžadují lidskou inteligenci. Tyto úkoly mohou být například rozpoznávání obrazů, řešení složitých problémů, překlady z jednoho jazyka do druhého, analýza a predikce dat, plánování a rozhodování. Umělá inteligence využívá různé metody a techniky, včetně strojového učení, neuronových sítí, rozhodovacích stromů, fuzzy logiky a dalších. Tyto metody umožňují systémům AI zlepšovat své výkony na základě dat, která sbírají a analyzují, a také umožňují lidem interagovat s těmito systémy pomocí přirozeného jazyka a hlasových rozpoznávačů. AI se využívá v mnoha oblastech, jako jsou autonomní vozidla, robotika, zdravotnictví, finance, marketing a další. Jeho využití se neustále rozšiřuje a v budoucnu by mohlo mít významné dopady na společnost a hospodářství.

PS: základ tohoto úvodního textu jsem vygeneroval pomocí Chat GPT.

Typicky když je něco velké téma, tak se o tom víc mluví než to má reálný přínos. Stejný předpoklad uplatňuji i na novinky. Avšak abych si to v daném případě potvrdil, je potřeba tento předpoklad prověřit. Proto jsem vyzkoušel AI jak pro generovaní textů, tak pro generování obrázků a kódu aplikace. A jako správný podnikatel svoje zkušenosti a závěry shrnul v tomto článku, který mě plní úlohu mého osobního marketingu.

Generování pomocí AI

Aktuálně se dá použít AI ke generování:

  • obrázků
  • textů
  • programů
  • překladů
Jaký je výsledek?

Generování obrázků

Pro generování obrázku jsem vyzkoušel technologii Dalle2, kterou naleznete na adrese: https://openai.com/dall-e-2/. Konkrétně pracovní rozhraní je na adrese: https://labs.openai.com/

Založit si účet může kdokoli a dostane zdarma malý kredit, který se průběžně obnovuje. Požadavky se zadávají lidskou řečí, tedy běžnými větami. Můžete použít češtinu, ale můj výsledek byl, jako by mě AI pořádně nerozuměla. Můj závěr tedy je, že je potřeba psát anglicky. Ale v tom vám může pomoci jiná AI, kterou použijete k tomu, aby váš text přeložila do angličtiny.

Uměla inteligence umí velmi dobře generovat obrázky ryb:

Pokud chcete generovat lidi a zvířata výsledky nejsou nic moc. Lidi ve výsledcích často dopadnou jako mutanti s více končetinami nebo aspoň končetinami, které vyrůstají na rozličných atypických místech. I na tech dobrých výsledcích jsou vidět chyby. Vtipné jsou vetšinou ty, kde je skupina lidí. Vygenerovat cyklistu, také nemělo příliš dobrých výsledků. Zde jsou ty lepší výsledky:

Zkusil jsem vygenerovat několik nějaké technické objekty, konkrétně něco na téma serverů.Výsledek je zde, kde první obrázek je typická ukázka slátaniny a druhý obrázek je výsledek, který by byl použitelný například jako ilustrační obrázek:

Ilustrační obrázek ke článku jsem vygeneroval pomocí AI.

Otázky a generování textů

Pro generování textů a získání odpovědí na otázky můžete použít https://chat.openai.com/

S Chat GPT si můžete povídat i česky, jen občas se náhodně přepne do angličtiny. A je vidět, že vygenerovaná čeština je často krkolomná.

Nechal jsem si vygenerovat článek na téma10 výhodu Linuxu. Článek shrnuje obecně uznávané pravdy, a je tedy pravdivý a správný, v články se však nedozvíte, žádné podrobnosti ani konkretní fakta. Článek je pravdiví, ovšem nic praktického se nedozvíte. V reálu tak stejně budete potřebovat buď nabýt osobních praktických zkušeností nebo mít při ruce odborníka, s kterým vaši situaci zkonzultujete.

Druhý článek vygenerovaný pomocí AI Jaké jsou výhody virtualizace Proxmox?

Zkoušel jsem se ptát i na témata, která jsou tabu... na něco AI odmítá odpovídat. A je vidět, že AI má naučeny nebo dokonce nastaveny feministické názory.

Otázka:
proc by mel uzivatel zvolit operacni system windows?
Odpoveď:
Kompatibilita: Windows je nejběžnější operační systém na trhu a je kompatibilní s většinou hardware a software. To znamená, že uživatelé mohou používat své oblíbené aplikace a hardware bez problémů.

  • Ověřená stability: Windows je operační systém, který byl na trhu již mnoho let a jeho stabilita a bezpečnost byly ověřeny za tuto dobu.
  • Podpora: Windows má širokou podporu od Microsoftu a od třetích stran, což znamená, že uživatelé mohou snadno najít řešení pro své potřeby.
  • Uživatelská přívětivost: Windows je jednoduchý operační systém, který je snadno ovladatelný pro uživatele bez předchozích zkušeností s počítači.
  • Spousta aplikaci a programu, které jsou primárně k dispozici pro Windows
Je důležité si uvědomit, že volba operačního systému závisí na individuálních potřebách a preferencích uživatele.

Otázka:
proc je windows spatny operacni system?
Odpoveď:
Existuje několik důvodů, proč by mohl někdo považovat Windows za špatný operační systém:

  • Bezpečnostní rizika: Windows je často terčem různých bezpečnostních hrozeb, jako jsou viry a malware. Tyto hrozby mohou způsobit škodu na počítači a osobních údajích uživatele.
  • Problémy s stability: Windows může být někdy náchylný k různým chybám a selháním, což může být frustrující pro uživatele.
  • Vysoké náklady: Windows je komerční software, který se prodává za vysoké ceny, což může být pro některé uživatele neuspokojivé.
  • Omezená kontrola: Windows je kontrolován Microsoftem, což znamená, že uživatelé mají omezenou kontrolu nad svým operačním systémem a mohou být omezeni ve svých volbách.
  • Závislost na aktualizacích a podporu od výrobce, která může být nedostatečná nebo přestat být nabízena po určité době
Opět, je důležité si uvědomit, že volba operačního systému závisí na individuálních potřebách a preferencích uživatele.

Otázka:
proc je linux spatny operacni system? Odpoveď:
Existuje několik důvodů, proč by mohl někdo považovat Linux za špatný operační systém:

  • Steep learning curve: Linux má pro některé uživatele stoupající křivku učení, protože má jinou strukturu a konfiguraci než Windows nebo Mac OS.
  • Omezená podpora softwaru: Linux má menší množství podporovaného softwaru než Windows nebo Mac OS.
  • Omezená podpora hardwaru: Linux má menší podporu hardwaru než Windows nebo Mac OS.
  • Omezená podpora pro hry: Linux má menší podporu pro hry než Windows nebo Mac OS.
  • Některé aplikace nejsou dostupné nebo se chovají jinak než na jiných operačních systémech.
  • Někteří uživatelé mohou mít problémy s kompatibilitou nebo s konfigurací periferních zařízení.
Opět, je důležité si uvědomit, že volba operačního systému závisí na individuálních potřebách a preferencích uživatele.

Otázka:
proc je windows dobry operracni system? Odpoveď:
Existují několik důvodů, proč by mohl někdo považovat Windows za dobrý operační systém:

  • Přívětivé uživatelské rozhraní: Windows má intuitivní a přívětivé uživatelské rozhraní, které je snadno ovladatelné pro většinu uživatelů.
  • Široká podpora softwaru: Windows má širokou podporu softwaru, včetně aplikací pro práci, hry a zábavu.
  • Široká podpora hardwaru: Windows má širokou podporu hardwaru, což znamená, že mnoho různých typů periferních zařízení bude fungovat s operačním systémem.
  • Spolupráce s MS Office: Windows je optimalizován pro spolupráci s kancelářským balíkem MS Office, který je široce používán v kancelářích a školách po celém světě.
  • Dlouhá historie: Windows má dlouhou historii a mnoho let zkušeností, což znamená, že má rozsáhlou komunitu uživatelů a širokou podporu.
  • Spolehlivost: Windows je celkově stabilní a spolehlivý operační systém, který poskytuje vysokou úroveň stability a spolehlivosti.
Opět, je důležité si uvědomit, že volba operačního systému závisí na individuálních potřebách a preferencích uživatele.

Na odpovědích je vidět, že AI odpovídá generickými odpověďmi jakých najdete na internetu tisíce.
Odborníci Windows za bezpečný operační systém nepovažují. Windows bude vhodnější pro ty kteří používají software, který je na Windows závislý. Linux je často vhodnější pro všechny ostatní a v podstatě nutnou volbou pro IT vývojáře.

Máte běžný uživatelském problém s počítačem, nedočkáte se od Umělá inteligence, lepší rady než co napadne samotného laika.
Otázka:
jak zprovnit, aby v programu davinci fungovali videa formatu mp4, ktere jsou z gopro kamery? Odpoveď:
Pokud máte problém s otevíráním souborů MP4 z kamery GoPro v programu DaVinci Resolve, můžete zkusit následující kroky:

  • Aktualizujte program: Ujistěte se, že máte nejnovější verzi programu DaVinci Resolve. Často jsou aktualizace programu přidávány pro podporu nových formátů videa a zlepšení kompatibility.
  • Nainstalujte kodeky: Pokud máte problémy s kodeky, můžete nainstalovat některé z externích kodeků pro Windows, jako je K-Lite Codec Pack nebo VLC Media Player, které mohou pomoci při správném dekódování videa.
  • Změňte formát videa: Pokud se vám nepodaří otevřít soubory MP4 v programu DaVinci Resolve, můžete je převést do jiného formátu pomocí konvertoru souborů, jako je například Freemake Video Converter nebo Any Video Converter. Pokud převod souboru nepomůže, můžete také vyzkoušet importovat video do jiného programu pro úpravu videa a poté jej importovat do DaVinci Resolve.
  • Použijte Proxies: Pokud máte problém s otevíráním souborů MP4 v programu DaVinci Resolve kvůli nízkému výkonu počítače, můžete zkusit vytvořit proxy soubory pro videa z kamery GoPro. Proxy soubory jsou menší soubory s nižším rozlišením, které jsou snazší pro programy pro úpravu videa zpracovat. V DaVinci Resolve lze snadno vytvořit proxy soubory pro videa. Stačí vybrat soubory, kliknout pravým tlačítkem myši a zvolit "Generate Optimized Media".
  • Zkontrolujte výkon počítače: Pokud máte stále problémy s otevíráním souborů MP4 v programu DaVinci Resolve, může to být způsobeno nedostatečným výkonem počítače. Zkontrolujte, zda máte dostatečně výkonný počítač pro zpracování videí ve vysokém rozlišení a vysoké kvalitě. Pokud ne, můžete zkusit upgradovat hardware počítače nebo zvolit jiný program pro úpravu videa.

Překlady textů

Již dlouho dobu existuje goole tranlate, který můžete použít nejen pro překlad, ale i pro přednes textu. Například já, když se pro pobyt na kanárských ostrovech učím španělsky, tak hlasovou konverzi používám, abych si poslech výslovnost.

Lepším řešením je deepl. Deepl má i API, které můžete použít pro automatizaci překládání. Já jsem například naprogramoval funkci, která přeložila kompletně všechny produktu v eschopu z jednoho jazyka do druhého. A následně průběžně překládá i nově přidané produkty. Díky tomu se ušetří velké množství lidské práce, která by trvala dlouho a nespíš by se ani nezaplatilo.

Pomocí AI jsem si nechal přeložit i článek, který mě AI předtím vygenerovala, výsledek anglického článku na téma: What are the benefits of Proxmox virtualization?.
Stejně tak jsem nechal přeložit druhý článek:
10 advantages of Linux
Myslíte, že by anglický překlad provedený pomocí AI potřeboval korekturu?

Další ukázka vygenerované článku Proč je dobré cvičit a následně přeloženého why is it good to exercise

Generování programů

Pro generování programů, tedy přesně řečeno částí kódů opět můžete použít Chat GPThttps://chat.openai.com/

AI umí obstojně vygenerovat základ nějaké jednoduché funkce. Například vám může vygenerovat jednoduchý bash script. Aby to používal laik není vhodné. Ale IT specialista si tak může ušetřit čas. Část kódu si nechá vygenerovat a pak ho díky své odbornosti zkontroluje a dle potřeby opraví či upraví.

Zkusil jsem zadat AI úkol vygenerovat jednoduchou webovou aplikaci v PHP. Kopletní aplikaci vám nedodá. Ovšem dodá vám použitelnou HTML šablonu. Triviální PHP kód. A SQL pro vytvoření DB struktury.
Jako základ pro vytvoření nějakého příkladu pro školení základu webových aplikací to je použitelné

Jiní uživatelé si pochvalují generovaní boilerplate code pro JavaScript technologie

Rizika AI

Při pomyšlení, že AI generuje obrázky, texty nebo programy, člověka napadne, že tyto pracovní pozice budou nahrazeny pomocí AI a lidi půjdou o hladu. Pokud to tak nastane, tak je třeba si připomenout, že nic není konstantní, situace se vždy mění a hlavní výhoda člověka je, že se umí rychle a dobře přizpůsobit.

Tuto otázku jsem položil i AI: prijdou lidi diky AI o praci?

Její odpověď: Využití umělé inteligence (AI) v některých odvětvích může mít dopad na zaměstnanost v krátkodobém horizontu. Pokud se například výrazně zautomatizují určité úkoly, mohou být lidé, kteří tyto úkoly dříve vykonávali, nahrazeni stroji. Avšak v dlouhodobém horizontu by AI mohla také vytvářet nová pracovní místa, protože může být využita ke zpracování a analýze velkého množství dat, což může vést k vytvoření nových oborů a pracovních pozic. Například v oblastech jako je vývoj, údržba a implementace systémů AI, marketing, výzkum a vývoj, právo a dalších. Je důležité poznamenat, že dopad AI na zaměstnanost závisí na mnoha faktorech, včetně rychlosti a rozsahu přijímání nových technologií, schopností pracovníků přizpůsobit se novým technologiím a potřebám trhu práce a také na způsobu, jakým bude regulována a využívána AI v jednotlivých oblastech.

Z výsledků generovaných obrázků je vidět, že výsledky jsou zajímavé a hezké nikoli však dokonalé. Určitě se dají použít jako ilustrační obrázky. Pokud však máte vážný obsah například návod nebo popisujete skutečnost. Stále bude lepší udělat reálnou fotku schopným fotografem nebo si nechat nakreslit ilustraci.

Spisovatelé se bojí, že je nahradí generování textů. Kreativitu však AI nenahradí. Generování textů jde použít k popiskům zboží v eshopu nebo pro tvorbu marketingovým článků. Ovšem i u takových článků je vidět, že obsah není ničím zajímavý a jedná se jen o generický text. Skutečný smysl, tedy předání informace, takový článek postrádá. Ano pokud potřebujete vytvořit obsah pro web nebo školní práci, tak AI využijete. Ovšem pozor na to že již existují nástroje, které se snaží rozpoznat takový vygenerovaný text

Nahrazení programátorů nevidím jako reálné. Již dávno IT svět funguje tak, že se zefektivňuje a automatizuje. Úkolem IT profesionála tak je neustále se posouvat. A řešení složitých problémů, návrhu komplexních struktur a kreativitu AI nezvládne. Naopak bude vznikat mnoho nových uplatnění, které bude stavět na možnostech AI.

V AI vidím další přínos pro všechny, v současném stavu minimální riziko a rozhodně né velký převrat.

Povzbuzení

Umělé inteligence se nebojte a určitě ji vyzkoušejte. Zajímavá je minimálně pro pobavení nebo ji může již dneska uplatnit při vašem koníčku či práci.

Články na podobné téma

Tisk obrázků v Linuxu
Návrh aplikací technikou UML za použití nástroje Umbrello
Nextcloud - data a aplikace v cloudu
How to install clubhouse to Android?
GitLab - nástroj na správu, verzování, CI/CD a vedení projektů

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+