Shrnutí roku 2019

6. ledna 2020

Lang: cs en de es

Nový rok je nejlépe začít shrnutím roku předchozího. Jaký byl můj rok 2019? Kde jsem byl a co se naučil? Jak jsem splnil cíle?

Shrnutí jakékoli činnosti nebo období, je základní způsob jak zhodnotit cíle v daném období a možnost jak udělat závěry, jestli se cílů dosáhlo a s jakým úsilím. Následně se stávají takové závěry podkladem pro další plánování, protože pouze na základě informací se dá zvolit, zdali se něčemu věnovat a jestli držíme dobrý směr.
Obzvlášť pro mě mladého člověka a podnikatele je to důležité, protože většina životní cesty je přede mnou a tak je potřeba správně jít.

Shrnutí minulého roku, tedy roku 2018, jsem udělal formou videa, které je zde:

Rok 2019 jsem se pro změnu rozhodl shrnout písemně.
Jako podklady jsem si shrnul dohromady: papíry z nástěnky, deník, diář, faktury a další. Takže jsem měl vskutku z čeho vycházet.

Priority

Priority jsou základ úspěchu obzvláště u freelancera. Ty jsem si sepsal jasně:

  1. zdraví
  2. spor/pohyb
  3. blízcí lidé
  4. cestování
  5. poznat nové lidi
  6. práce
  7. variabilita
Mít práci na prvním místě je potenciální problém. To se mě stávalo, když jsem byl zaměstnanec, a i pro freelancera je to velké riziko. Přitom práce se mezi ostatní aktivity vždycky nějak vejde. Ostatně práce stejně zabere nejvíce času života, hnedka po spánku, takže je jasné že se na práci nezapomene.

Propagace

Relativně nedávno jsem si uvědomil, že je k ničemu, když něco umíte, když to o sobě neumíte říct a dát o sobě vědět.

Proto jsem se snažil být aktivní. Pro mě jako odborníka a introverta se na propagaci hodí sociální sítě.
Byl jsem tedy pravidelně aktivní na všech sociálních sítích, kde mám účet:

Facebook se stal pro mě překvapivě sítí, která je k něčemu dobrá. Asi díky velké mase uživatelů. Jen je potřeba zrušit sledování tam, kde obsah nepřináší nic pořádaného nebo dokonce jen trolení.

LinkedIn jsem si oblíbil pro diskuze, které často přináší zajímavé informace nebo pohledy na věc. Na LinkedInu je dobré cíleně rušit spojení s HR slečnami, protože jejich příspěvky jsou ve valné většině ztráta času. Samozřejmě výjimky se najdou.

Krom cyklistického dresu, mám nyní i propagaci na autě. Jak jsem prováděl polep a jak výsledek vypadá se můžete kouknout zde:

Youtube videa

Na Youtubu jsem byl aktivní. Točil jsem videa na moje témata: IT, technika, sport, strava, filozofie a pravidelně každý týden v pondělí je vydával. Dělal jsem i livestreamy. Z časových důvodů jsem se držel toho dělat jeden nebo max dva livestreamy za měsíc. V dalším roce v livestreamech však nebudu pokračovat, protože mít vyhrazen pevný čas je pro mě dost zátěž a vhledem k malé účasti ani livestream nemá tu hlavní výhodu - tedy interakci. Proto se budu soustředit víc na natáčení videi, kdy si dané téma dokáži lépe připravit a natočený materiál následně sestříhat a případně doplnit. Video materiálu mám navíc v zásobě dost a nestíhám ho stříhat.

Můj Youtube kanál rostl, aktuálně mám přes 200 odběratelů, což je 2x tolik než minulý rok.
Tématicky se stále budu držet témat: IT, technologie, filozofie, sport, životospráva a osobní růst.

Blog

Zde na tomto webu jsem chtěl každý měsíc vydávat článek. A to se mě přibližně podařilo. Tematicky se držím oboru, který mě živí, informační technologie. A takto budu i pokračovat. Jak jsem na volné noze tak mám stále z čeho nového čerpat. A díky výbornému SEO jsou články i dobrá propagace, což jsem si ověřil.

Jelikož mám nějaký seznam kontaktů, tak jednou za čas rozesílám nějaké zajímavosti nebo novinky, které se týkají mě. Například kam pojedu na konferenci nebo jakou novou technologii mám v portfoliu. Až na pár exotů většina lidí je ráda. A díky emailu, který jim párkrát do roka dorazí, aspoň ví, že ještě žiji.

Technologie

Obor informačních technologií je široký a neustále se posouvá, proto je potřeba se neustále učit. Cíleně jsem si tedy řekl, že se budu učit nové technologie. (V zaměstnání jsem málem ztratil smysl se učit.) Výběr dělám na základě toho, že to nesmí být alternativa k technologii, kterou již ovládám (tu si naopak musím prohloubit). Ale musí to být technologie, která je doplňkem nebo řeší nově vzniklé potřeby nebo něco co budu brzo potřebovat. Technologií je mnoho a tak nemá ani smysl se učit něco do zásoby, ale je dobré se na ně aspoň kouknout, aby člověk předem věděl o co se jedná, když se s tím pak setká. Kdysi jsem se například učil do zásoby s PostgreSQL, ale pak se ukázalo, že většina firem požaduje MySQL. Letos jsem však znalosti PosgreSQL oprášil. Dle toho co jsem viděl o kolo, že se hodí a používá jsem například začlenil znalost technologie Docker, kterou nyní aktivně a čím dal častěji používám i Docker školím.

IT technologie, které jsem začlenil do své znalostní báze a portfolia v roce 2019 jsou tyto:

  • PHP-FPM
  • Gitlab
  • NginX
  • Icinga
  • Svelte
  • Proxmox
  • Docker
  • Python web server+Django
  • PostgreSQL

Součástí vzdělávaní je i četba knih. Oblíbil jsem hlavně knihy, které pojednávají o různých oborech a převážně mě zajímá oblast soft-skillů, které jsou potřeba jak pro podnikaní tak pro běžný život. Co čtu najdete v mojí knihovničce.

Práce

Přesto, že jsem byl na různých místech, makat jsem musel a tak k údivu některých lidem, většinu času sedím u PC nebo o práci přemýšlím, ale to já jako freelancer naštěstí můžu dělat klidně v přírodě na procházce.

it nomad prace

Pracovně to pro mě bylo náročné. Ostatně práce IT specialisty není žádné foukání do odkvetlých pampeliška.
Držel jsem se toho, že jsem nepřijímal, žádnou neodbornou práci a práci na švarc. Základ byl tedy rozpoznat a porozumět typům práce. V tomto již dokonce poskytuji konzultace jiným, často zaměstnancům, kteří se uchází o práci v neznámé firmě.
Ostatně na toto téma jsem měl jeden livestream a dvě videa: Lustrování firem , Jak rozeznat špatnou firmu od dobré? , Proč nedělat ve firmě, která bere dotace? .

Ač se podnikání pojí s podnikatelským rizikem, nešel jsem do žádných projektů, které by byly rizikové, tak že by byly mimo moje schopnosti a příliš velké sousto a navíc riziko padalo na mě a smetanu pak lízal někdo jiný někde jinde. Dle toho jsem bral zakázky, které budou buď malé nebo stavět na mých znalostech. Požadavky v neznámé oblasti řeším placenou analýzou.

Finančně jsem nestrádal, ale to není divu vzhledem k mojí výdajové skromnosti. Peníze jsem tedy utrácel za to co by mohla byt investice: HW, cesty na konference, pracovní prostředí a podpora zdraví.

Mít více zákazníků je základ! Protože riziko je tak diverzifikované.
Zákazníkům, kteří spolupracovali jsem vycházel vstříc a ty druhé řešil s nižší prioritou. Bral jsem jak menší jednorázové věci tak dlouhodobé projekty. Každé má něco a různorodost je dobrá i v tom, že člověka víc posune. Podstatné však bylo pokud něco vyvíjím vyhradit si na daného zákazníka/práci celý den a věnovat se jenom jednomu velkému úkolu.

Ve výsledku jsem zjistil, že fungovat jako nezávislý profesionál je výhodnější pro obě strany. Pro zákazníka hlavně díky širokému spektru schopností a efektivitě. Pro mě hlavně proto, že můžu dělat odbornou práci a je možný ba nutný odborný růst. A z pohledu administrativy bez diskuze. Nemusím řešit docházku, dovolenou, nemocenskou a další papírování. Stačí jenom vydat fakturu.

Finance jsou důležité téma na obou stranách, to je prostě fakt.
Pokud děláte levně, budou vám dávat kdejakou neodbornou práci. A já chci tu odbornou. Čili dělat levně při požadavku na odbornou práci nemá smysl.
S větší hodinovou sazbou tedy spíš dostanete odbornější práci. Ve výsledku pak můžete mít čas na sebe. Také tím pádem budete mít čas i na vzdělávání :-) . Ostatně sedět každý pracovní den 8 hodin u PC se nedá. Řešení požadavku/problému je potřeba nejdříve vymyslet a to nemusíte v sedě u počítače.
Větší cenu typicky akceptují i pohodovější zákazníci a zákazníci se zkušenostmi. Což je důležitý faktor pro dobrou realizaci projektu. Vyšší cena donutí lidi si požadavek i dobře promyslel, připravit a sepsat. Takže šetří čas a starosti oboum stranám.
Cenou se navíc ani nedá konkurovat. Důležitá je odbornost a to je důvod proč za mnou zákazníci jdou.

Všiml jsem si i jedné věci, jelikož schopný člověk nakonec z firmy buď odejde nebo tam zakrní. Tak je podezřelé pokud někdo dělá jako zaměstnanec a navíc roky v jedné firmě.
Ostatně mě se už dávno divili, že nepodnikám. A když to vidím zpětně mohl jsem začít podnikat klidně už na vysoké nebo střední škole, kdyby mě to napadlo.

Sport

josef jebavy sportovec

Pravidelně sportovat, je zásadní priorita, protože to je základ dobrého zdravý, dobré nálady a chuti do práce.

Priority v tomto roce byly jiné. A po sportovní stránce jsem se už dostal tam, kde je rozumný poměr investice/výkon. Stravu a metabolismus znám z pohledu sportu lépe než kdejaký lékař. Metodiku tréningu znám lepé než vysloužilí hobby závodníci. Po zlomenině kotníku, už ani nemohu konkurovat těm co neměli zdravotní problémy. Takže závodění šlo úplně stranou.

Kolo je však pro mě zásadní a tak jsem dle časových možností a v rámci schopnosti regenerovat na kole samozřejmě jezdil. Vyjížďky jsem se snažil brát vážně, ale rozhodně se nejednalo o systematický tréning. Takže jsem vyjížďky ani poctivě nezaznamenával.
Shrnutí roku 2013, který byl vyloženě cyklistický, je tak pro mě užasnou vzpomínkovou výkonů nejen na kole, ale i v oblasti přípravy techniky a vaření jídla a zajištění zázemí, což jsem si všechno obstarával sám.

K vodě chodím rád. V horkém letě je to obzvlášť super a když je chladno je to otužování. Plavat na rybník jsem začal už v dubnu a celkem pravidelně trénoval techniku plavání hlavně kraul, který jsem se za předchozí dvě léta sám naučil, tak že někteří plavci si myslí, že jsem letitý závodník :-) . Ale pokud jde o kraul ještě je hodně co zlepšovat, jak techniku, tak výdrž.

josef jebavy krkonose

Do svého pohybového itineráře jsem zařadil i chůzi. Takže jsem vyrážel pešky, různě do přírody a i na tůry po Krkonoších s kamarády nebo děvčaty.

Pro kempování a turistiku jsem si nakoupit i další výbavu: hole a stoličku:
hole sedacka plyn

Cestování a setkávání

Když jsem byl zaměstnanec neměl jsem na nic čas, ani na cestování a různé akce a nakonec ani na sport a cvičení. Se získáním kontroli nad vlastním časem, jsem si však aktivně dával do diáře různé akce.

Pro cestovaní je dobré mít variabilnější denní rozvrh a celkově mít kontrolu nad plánováním vlastního pobytu. Výhoda cestování je, že poznáte nové věci a tak se vám rozšířit rozhled. Navíc to umožňuje poznávat nové lidi, ženy i muže a poznat tak i spoustu schopných a milých lidí.

Konference Praha, Brno, Bratislava. Některé jsou pro mě známe a mají jisté místo v kalendáři, některé byly nové - například konference OpenCamp Bratislava 2019.

Zúčastňoval jsem se i sezení Smart city ve městě Vrchlabí. Kde jsem byl mile překvapen jejich akčností a komunikativností. Pro mě to byla zajímavá zkušenost jak funguje úřad.

klaster zeliv

Cestování jsem splnil na výbornou. Navštívil jsem mnoho měst. Tolik, že výčet napíši jen namátkou a vynechám ty velká. Navštívil jsem a prohlédl si tato města: Křižanov, Želiv, Jihlava, Boskovice, Červená voda, Branžež, Benátky nad Jizerou, Hamr, Humpolec, Jeseník a další.

cabo de roca

Splnil jsem i návštěvu ciziny. Slovensko neberu tak docela jako cizinu. Letecky jsem byl v Portugalsku, kde jsem týden a kousek byl v Lisabonu s fajn lidmi. Krom města jsme byli i na nedalekém hradě a na nejzápadnějším cípu Evropy Cabo de roca.

lisabon

V plánu jsem měl i v klidu pobýt delší dobu v Praze. To jsem splnil na podzim, kdy jsem v Praze pobyl 10 dní v kuse. Odpoledne jsem v Praze většinou pracoval a ráno nebo večer byla setkání nebo různé akce, kterých jsem se zúčastnil.
Všechny návštěvy v tomto roce mě pomohly překonal nechuť z Prahy, když se nyní už v Praze setkávám převážně s dobrými lidmi.

Postupně z mých cest budu opět vydávat videa na mém Youtube kanále v playlistu cestování.
Pár fotek z mých cest v časové chronologii je k vidění na mém Instagramu.

Závěr

Rok 2019 byl plný aktivit pracovních, osobních a cestování. Také jsem musel absorbovat spoustu nových informací a změn. Byl to pro mě náročný rok, ale neustále jsem se posouval dopředu. A v tom všem musím vyrvat i v dalším roce, protože nejen pracovně jsem zamrzával když jsem byl zaměstnanec, ale i v ostatních oblastech se nyní mohu posunout. Takže musím držet tempo v házení uhlí to kotle mašiny, na které jedu kupředu.

Články na podobné téma

Shrnutí roku 2023
Shrnutí roku 2022
Shrnutí roku 2021
Shrnutí roku 2020

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+