Jak jsem vybíral cyklistický dres

1. ledna 2018

Lang: cs

Jízda na kole je specifický pohyb a proto kdo k pohybu používá hodně kolo, neobejde se bez vhodného oblečení. Jízda na kole má mnoho výhod. Je velmi ekologická. Prospívá zdraví, což uvítá v dnešní technologické době velmi mnoho pracujících. Je úspornější pro peněženku. A v konečném důsledku, když se jezdí na kole i do za práce uspoříte čas.

Pro mnoho lidí stejně tak pro mě jako IT specialistu je nutné pohyb/sport začlenit do každého dne, jinak bude tělo chátrat.

Zárodek myšlenky

Letos jsem se opět hodně věnoval cyklistice. Hlavně z důvodu rehabilitace po úraze. Původní kraťasy z dresu jsem měl roztrhané, tak byl čas na nový dres. Již dlouho jsem uvažoval o novém dresu, protože jezdit s dresem za tým SSC Železný Brod, kde již nejsem členem je absolutně zbytečné a matoucí. Původně jsem přemýšlel o založení týmu cyklistů a borců a udělat týmový dres. Nakonec myšlenka dozrála k verzi udělat si vyloženě osobní dres, který bude maximálně plnit moje potřeby. Dres pak bude sloužit nejen jako oblečení při dopravě na kole, ale plocha dresu bude využita i k informování o mojí odbornosti. A vše při zachování vysoké funkčnosti a elegantního designu.

Základem cyklistického dresu jsou vždy kvalitní kraťasy a dle mého názoru musí mít šle. Kvalitní kraťasy by měli mít rovné švy a kvalitní vložkou.
Že cyklistické kraťasy jsou na kolo téměř nutností je většině lidí jasné. Ale i svršek je potřeba cyklistický, už jenom proto, že má jiný na kolo vhodnější střih, například zadní díl je delší. Pokud jde o svršek je složen z různých materiálů, hlavně přední strana je méně prodyšná a zadní více. Letní verze mají běžně v podpaží a na boku průdušný materiál.

dres-josefjebavy

Výběr cyklistického dresu

Já mám vynikající zkušenost s dresem, který má odepínatelné rukávy, a který je od firmy ATEX. Odepínatelné rukávy jsou výborná věc pro intenzivně jezdícího pracovníka. Ráno se jede do práce s rukávem a odpoledne se rukáv odepne. Na základě této zkušenosti a dostatečné délky rukávů, jsem se rozhodl pro stejný dres a tedy firmu ATEX.
Někdy mohou být ideální i 3/4 kraťasy. Na zimu se pak hodí dlouhé zateplené cyklistické kalhoty, teplá cyklistická bunda a na hlavu kukla.

Zvolil jsem následující kusy dresu:

Dres s krátkým rukávem jsem zvolil proto, že je méně silný a tak je vhodnější pro vyloženě teplé měsíce navíc má krátký zip, takže lépe obepne trup. Pokud je jezdec shrben, u dresu, který má zipem přes celý dres, může zip pak mírně překážet - zip není pružný jako látka dresu.

dres-josefjebavy-2.jpg

Zhodnocení dodaného zboží

Před výrobou jsem proměřoval délku rukávů a na základě toho jsem si je nechal udělat delší, než je standardní rozměr. Díky tomu mám rukávy dostatečné dlouhé :-) .
Kalhoty mají dobrý střih a jsou dobře sešité. Manžeta je dobrá její pružnost je zajištěna i přidanou gumovou vrstvou - uvidíme jak dlouho to vydrží. Vložka kraťasů je také dobře tvarovaná a měkká. Mile mě překvapilo, že je gumová, takže na rozdíl o molitanových nesaje vodu! Na nohavicích jsou našité dokonce malé odrazky.
Kalhoty i oba dresy padnou výborně. Materiál, ze kterého je dres vyroben, je na dobré úrovni.

Grafický návrh, který mně zpracovala designérka dopadl velmi dobře. Krom nedokonalosti, kdy na zádech chybí drobná modrá linka v logu design přesně padl, tak aby vše bylo vidět. Musím pochválit i pana Martina Vodu z firmy ATEX, který proaktivně přistupoval k přípravě diskových podkladů.

Výsledek můžete vidět na fotkách

res-josefjebavy-3.jpg

Články na podobné téma

Interaktivní mapy tras závodů Jičínské cykloligy
Jak trénovat a regenerovat
Jak se má sportovec správně stravovat
Moje cyklistická sezóna 2013
Silniční kolo Canyon Roadlite AL 6

Horské kolo Duratec Torain C1 29inch

Cyklistika

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+