Shrnutí roku 2021

28. ledna 2022

Lang: cs en de es

Jedním z mých pravidelných rituálů je shrnutí předchozího roku. Proč to dělám? Abych mohl promyslet vize pro další rok, je nejdříve potřeba zhodnotit rok předchozí. V tomto článku shrnu jak jsem se v roce 2021 posunul pracovně a osobně, co jsem se naučil a kde jsem cestoval.

Shrnutí roku 2020 najdete v dřívějším článku.

Cíle roku 2021

  • Cestování: po republice, na Slovensko a do ciziny.
  • Získat nové zákazníky.
  • Naučit se něco nového pro osobní potřebu i pro práci.
  • Poznat nové zajímavé lidi.

Co jsem se naučil

  • Seznámil jsem se s dalšími možnostmi web serveru nginx.
  • Vyzkoušel jsem programovací jazyk RUST, který má velký potenciál a již nyní se výrazně prosazuje.
  • Pracoval jsem se Shoptet API.
  • U souborového systému btrfs jsem si nastudoval quoty a začal je aktivně používat.
  • Na profesní sociální síti LinkedIn jsem začal používat události.
  • Pokročileji jsem začal používat virtualizační nástroj proxmox a vyzkoušel s ním různé experimenty.
  • Vyzkoušel jsem distribuci pfsense a opensense, které slouží jako linuxový firewall.
  • Seznámil jsem s novým linuxovým firewallem nftables. Více viz nf_tables root.cz.
  • Vyšla nová verze distribuce Debian, takže jsem Debian ve verzi 11 vyzkoušel a na nových strojích ji již provozuji.
  • Často používám webový framework Nette, takže jsem si rozšířil znalosti o další a nové rozšiřující komponenty.
  • Vyzkoušel jsem HTTP2 a zprovoznil ho u web serveru Apache2 a Nginx
  • Více jsme se seznámil s JavaScript frameworkem SvelteJS a začal ho mírně používat v některých projektech.
  • Naučil jsem se jezdit na skateboardu přesně řečeno na longbordu.
  • Piloval jsem plavání obzvlášť kraul a znak.
  • Začal jsem aktivně zkoušet používat TikTok

Cestování

Jak jsem čekal covid a korona politika probíhala dál. Takže jsem nebyl zaskočen tím, že se věci nevrací do normálu. A jelikož už před koronou jsem měl spolupráci nastavenou remote, nebyl pro mě žádný problém ani v roce 2021 pracovat . Měl jsem spoustu pracovních nabídek, kde požadovali občasné docházení do kanceláří, ale ty jsem, vzhledem ke korona situaci rovnou odmítal. Pracovat v dnešní době pro firmu, která potřebuje docházení do kanceláří je extrémně špatná volba.

kaplicka-cyklistika

Byť korona politika výrazně omezila a znesnadnila cestování, naopak jsem cestoval víc. Ostatně víc jsem se i na cestování zaměřoval. Je potřeba se nenechat omezovat překážkami, obzvláště těmi, které jsou, uměle a zbytečně vytvořeny. Kdo za takové situace cestuje, tak získá mnohem víc a je tak ve výhodě.

Ze začátku léta jsem cestování obnášelo hlavně kempování přes víkend. Pak jsem střídavě týden byl doma a týden kempoval. A následně jsem s prací byl na cestách i čtrnáct dní.
V půlce července jsem vyrazil směr Plzeň a Šumava a pak to otočil přes Moravu na Slovensko, kde jsem pobyl většinu srpna. Na konci listopadu jsem vyrazil na Kanárské ostrovy do města Las Palmas, kde jsem strávil prosinec a odtud i píši toto shrnutí roku 2021. Las Palmas je ve Španělsku a všude se tam dobře najíte.
jidlo-tapas

Podrobnosti o mém pobytu Las Palmas najdete v samostatném článku Nomádění v Las Palmas

Místa

Jaká místa jsem navštívil? Procestoval jsem skoro celou Českou Republiku, objel celé Slovensko a dostal se až do Polska a Maďarska. A na závěr roku jsem se přesunul na kanárské ostrovy do města Las Palmas.

Zde je stručný seznam mís kde jsem byl:

  • Orlické Hory
  • České Švýcarsko
  • Ústí nad Labem
  • CHKO České středohoří
  • V Praze, kde jsem jezdil na kole
  • Posázaví
  • Plzeňsko - obec Stříbro
  • Šumava
  • Znojemsko
  • Jižní Morava: Mikulov, Valtice, Hodonín
  • Slovensko
  • Železné hory
  • Las Palmas

Samozřejmě z většiny míst mám i GPS záznam tras, takže si místa já i vy můžeme zpětně prohlédnout. Záznam tras:

Delší období jsem strávil u Plzně blízko města Stříbro. Kde byly dobré podmínky pro kolo a bylo se kde koupat a navíc počasí vyšlo. Krásna místa jsem viděl v Českém Švýcarsku a úžasná nádrž k plavání byla u Ústí nad Labem. Když jsem byl Šumavě projel jsem všechny známá místa jako Kvilda, Modrava, Poledník, kde je rozhledna. Dostal jsem se až k pramenu řeky Vltava. Lehce jsem si připomněl, že na těchto místech jsem byl na sportovním soustředění v rámci vysokoškolského studia na ČVUT.

Slovensko jsem objel celé dokola. Byl jsem jak na jihu a na kole se dostal až do Maďarska. Na východě jsem byl až ve městě Michalovce a u nádrže Žemplínská šírava. A mezi slovenskými horami pak jel zpátky.
Foto plačické strážní věže u nádrže Žemplínská šírava:
slovensko-strazni-vez-plavcika Foto před taranem německého a ruského tanku v Dukelském průsmyku:
nemecky-tank-cyklista-josefjebavy

Na všech místech jsem hledat a zkoušel spoustu vodních nádrží k plavání a když jsem se pak vracel na stejné místo, byla velká výhoda vědět, kde se po náročném tréninku zastavit a zaplavat si v horkém dni v příjemně chladivé vodě. Jen řeka na Šumavě řeka Otava byla studená až moc.

spanelsko-laspalmas-josefjebavy

Fotky z cest najdete na mém Instagramu

Osobní setkání

Při cestách jsem navštívil své zákazníky a lidi, které jsem nově poznal díky aplikaci Clubhouse nebo mém YouTube kanálu.

Namátkou jsem vybral několik YouTube videí s rozhovory lidí, s kterými jsem se nově osobně setkal:


Samozřejmě jsem měl příležitost při svých cestách potkat mnoho nových lidí a různorodé lidi poznat na kanárských ostrovech ve městě Las Palmas.

Práce a podnikání

Díky tomu, že odborné služby jsou ceněny nebyl problém sehnat nové zákazníky. V roce 2021 se me podařilo získat další/nové kvalitní zákazníky. Vzhledem k tomu, že s uplatněním na trhu rostla moje hodinová sazba, mohl jsem pečlivěji vybírat zákazníky a hodinová sazba od určité výše sama od filtruje i ty zákazníky, s kterými je komplikovaná spolupráce. V první řade se tak odstranilo různé prázdné domlouvaní a dohadovaní, které spotřebovalo mnoho času aniž by přineslo hodnotu a bylo zaplaceno. Celkově jsem zoptimalizoval proces se zahájením spolupráce a to umožnilo menší časové ztráty. Hlavním záchytným bodem pro poptávající mám stránku s informacemi jak zahájit spolupráci a jak funguji. Sepsaní teto stránky mě umožnilo si uvědomit jak chci a je třeba fungovat a poptávající mají všechny hlavní informace stručně a navíc daná stránka slouží i jako dotazník. Ve výsledku, mě tak šetří časové ztráty.

Pokud jde o finanční ztráty, tak v roce 2021 jsem se nesetkal s vyloženými neplatiči. A to díky jedné věci, práci pro nové zákazníky zahajuji zaplacením zálohy. Tímto nutným bodem v procesu zahájení spolupráce jsem tak odfiltroval i různé nesmyslné poptávky ve stylu modré z nebe.
Všem posílám pro forma faktury. Pro nové zákazníky je to platba zálohy. Při dlouhodobé spolupráci a vykonanou práci. Mohu tak dostatečně potěšit úpravy, když se objeví nějaký překlep. (na vydané faktuře by se už nemělo) Zároveň mě nevisí v systému nezaplacené faktury, které např při plátcovství DPH jsou problém, protože se z nich platí DPH - čili z práce kterou vám nikdo nezaplatí. Zároveň je přesně jasné co se objednává, udělalo a je nebo není zaplaceno. Zároveň forma fakturu používám jako nabídku. Na faktuře je napsané o co se jedná a tak je jasné co kdo platí a dostal. Poptávající má rovnou platební údaje a zaplacení peněz je jasný akt potvrzení, že má o vykonání práce vážný zájem. Ušetřím tak mnoho času s domlouváním hlavně pokud jde pak o neobjednanou práci.

Čas a finance jsou dva zásadní body, které ve výsledku jsou stejný problém, tedy že pracujete málo, ale příjem nemáte. Nezaplacení práce je jasně viditelný problém. Pak tu jsou, ale ještě lidé, kteří poptávají složitá řešení, ale přitom požadují provést analýzu zdarma.

Další potencionální a typický problém v IT je nacenění. To se dá vyřešit jedině placenou analýzou z které vnikne soupis rizik a odhad, případně i prototyp a následná práce je fakturována od hodiny Fixní cenu je možné dát jedině na známý, přesně definovaný a opakovatelný úkol.

Téma neplatiči a dobré nacenění by bylo na celý článek nebo video

. Celé by to vilou na článek nebo na video či samostatné školení

Do ostrého provozu jsem pustil zálohování, které je jednoduše a rychle nasaditelné a zálohovaná data jsou ochráněna i před útoky typu ransomware nebo vyloženě cíleným útokem. Když nebudu počítat svůj čas, tak je služba rozhodně v kladných číslech a generuje mě pasivní příjem.

Konference

Korona politika moc neumožnila realizaci konferencí osobně, takže všechny konference se rovnou připravovali, tak že budou online.

Já jsem v roce 2021 přednášel na konferenci OpenAlt:

Přednášel jsem na akci Posobota:

Seznam všech zajímavých akcí, kde jsem přednášel a z nich záznam najdete na mém webu včetně slajdů.

Blog

Úspěšně jsem na tento svůj blog cca každý měsíc publikovat článek - celkem 12 kusů v roce 2021. Jak už jsem si dal pravidlem, tak většina článků je na odborné téma z oblasti informačních technologií. Umožňuje mě to tak předávat moje znalosti, propagovat se a vždycky to slouží minimálně jako moje vlastní dokumentace. Ale protože jsem multipotenciál, tak přibyly články i na další témata například jak začít levně cestovat.

Youtube

Počet účastníku na mém YouTube kanále razantně stoupl. Hlavně díky mé aktivitě okolo Clubhousu. Byl jsem a stále občas jsem aktivní na této síti a účastnil jsem se vývoje neoficiálního klienta pro Android jménem HouseClub v době, kdy provozovatel ještě nedokázala udělat oficiálního Clubhouse klienta pro Android.
Z koncem roku počet odběratelů byl okolo 750, což je cca dvojnásobný nárůst. Předpokládám tak, že v roce 2022 překonám hranici 1000 odběratelů, která mě pak umožňuje využívat další funkce YouTube.

Pokud jde o témata mám jich v zásobě mnoho, jen chybí čas na podrobné rozpracovaní a sepsání nebo natočení.

programator-linux-admin-josefjebavy

Shrnutí

Rok 2021 byl opět náročný, ale kdo nestál na místě, ale pracoval na sobě se posunul. A i přes všechny překážky zatím byla příležitost si stále i život užít.

Články na podobné téma

Shrnutí roku 2023
Shrnutí roku 2022
Shrnutí roku 2020
Shrnutí roku 2019

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+