Sportovní GPS hodinky Xiaomi amazfit GTS

19. února 2021

Lang: cs

Můj starý sporttester Polar dva tachometry a jedny hodinky, odchází. S koncem roku 2019 Polar vypnul službu synchronizace a neuvolnil dokumentaci. Proto jsem si pořídil nové zařízení, konkrétně chytré hodinky Xiaomi amazfit GTS, které mají měření tepu a záznam GPS, takže se hodí pro moje sportovní aktivity. GPS log, měření tepu a synchronizaci s aplikací strava.com, byly důvody proč jsem si z rovna tyto hodinky pořídil. Mile mě však překvapilo, jaké další funkce hodinky mají.

Vyvinout takové hodinky vzhledem k dnešním technologiím je hračka. Kdysi jsem si totiž říkal, že bych si vyrobil vlastní tachometr a měřič tepu. Také znám lidi, kteří si měli vytvořený prototyp chytrých hodinek.... Samozřejmě dá to práci, ale masová výroba pak umožní nízkou prodejní cenu. Hodinky tak na konci roku 2020 stály 3tis kč a cena jde dolu. Na začátky roku 2021 stojí už pouze necelé 2tis kč.

Parametry

  • s vypínáním displeje mají vydržet mnoho dni
  • GPS - chci jednoduše logovat moje trasy a cesty
  • měření tepu
  • měření spánku
  • podpora strava.com
  • vyměnitelná baterie

Měření tepu sice není tak přesné jako sport-tester s hrudním pásem, ale mě to bude stačit. Navíc oproti mému sport-testeru PolarCS 200 mají hodinky záznam naměřeného tepu v čase. Můj starý sport-tester jsem zaznamenával pouze průměr a maximální tep. Měl jsem ke sport-testeru i čidla na kolo včetně měření kadence, hodinky dva tachometry, ale tyto věci, když nezávodím tolik měřit nemusím a jiné nové funkce hodinek jako je GPS a záznam tepu v čase, mají pro mě větší důležitost, než přídavná čidla na kole.

Hodinky podporují propojení se strava.com , kam jde velice pohodlně následně odeslat záznam tréningu nebo jiné pohybové aktivity.

Zde je můj účet na strava.com. Jinak se snažím vést tréningy v české aplikaci mytreneek.

Každé zařízení by mělo mít možnost výměny baterie, protože je zbytečné a neekologické vyhazovat funkční zařízení, jen proto, že baterka ztratila významnou část svojí kapacity. Dle ukázky videí na Youtube by měla jít baterie vyměnit v podmínkách běžného kutila.

hodinky-xiaomi-amazfit-gts-box

Obsah balení

Balení krom pěkného obalu a krabičky obsahuje

  • hodinky
  • manuál
  • nabíjecí kabel

Vybalené hodinky Xiaomi amazfit GTS:
hodinky-xiaomi-amazfit-gts-elektronika

USB zdroj pro možnost zapojit nabíjecí kabel tedy již musíte mít doma. Nabíjení se provádí přiložením magnetického konektoru na zadní stranu hodinek.

Hodinky jsou dodávány s manuálem v češtině.
hodinky-xiaomi-amazfit-gts-manual

Technické provedení

Hodinky se propojují s telefonem pomocí BlueTooth a telefon pak data z nich odesílá do Internetových aplikací nebo z Internetu stahuje data a aktualizace.

Senzor pro snímaní tepu je pod hodinkami.

Hodinky Xiaomi amazfit GTS mají pěkný asi standardní řemínek, který je lehce vyměnitelný. Dámy tak můžou klidně střídat denně řemínky tak aby jim barevně seděli s uniformou.

Hodinky mají dotykový displej a jedno tlačítko, které vzhledem připomíná kolečko pro natahování mechanických hodinek.

Vzhled displeje je možno změnit. Přesně řečeno jak bude vypadat ciferník a co na něm má být zobrazeno.

Funkce

Hodinky mají mnoho dalších funkcích, o některých jsem ani nevěděl. Některé jsou velmi zajímavé některé praktické pro každodenní použití. funkce:
  • zobrazení času a data
  • měření tepu - z toho to orientačně počítá kalorie
  • záznam tepu v čase
  • záznam GPS
  • export dat na strava.com
  • hodinky
  • budík na ruce
  • měření kvality spánku
  • count down - odpočet
  • krokoměr
  • předpověď počasí
  • hledání telefonu
  • ovládání přehrávání muziky na mobilu
  • notifikace z mobilu
  • upozornění na dlouhé sezení
  • a další

U spánku to měří mělké a tvrdé spaní a snění. Můžete tak sledovat nejen délku spánku, ale délky jednotlivých fází. Také jestli usínáte rychle a pravidelnost spánku.

Odpočet pravidelně používám při vaření - typicky když vařím těstoviny.

Hodinky ukazují předpověď počasí. Předpověď si stahují z Internetu. A následně ji je možno zobrazit na telefonu pro aktuální den, nebo procházet předpověď na 7 dní. Zároveň ukazují v jaké denní fázi se zrovna nacházíte, Rychle tak můžete odhadnou, kdy přijde západ slunce.

První kroky po koupi

Jak probíhá první zapnutí a co je potřeba udělat pro jejich zprovoznění?

Pro plnohodnotné použití se neobejdete bez chytrého telefony (smartphonu) Nejprve je potřeba stáhnout aplikaci do mobilu. QR kód s adresou najdete v manuálu, který je samozřejmě dodávan v češtině.

V manuálu je QR kód, který odkazuje na aplikaci pro mobilní telefon:
hodinky-xiaomi-amazfit-gts-manual

Pro komunikaci s hodinkami Xiaomi amazfit GTS se používá aplikace Zepp je to oficiální aplikace pro Xiaomi hodinky a je náhradou aplikazi Mi Fit, která je také je oficiální applikací, ale používala se u starších modelů hodinek firmy Xiaomi.

Po stažení aplikace spárujete hodinky se svým smartphonem a následně se hodinky aktualizují. Provede se aktualizace: os hodinek, gps, knihovny, písma.

NFC platby myslím hodinky nepodporuji.

Synchronizace

Synchronizaci s cloudovými službami zajišťuje aplikace nainstalovaná v telefonu

Krom strava.com umožňují hodinky i nahrávání dat na: webchat, googlefit, relive.

Je potřeba vzít v potaz, že použití všech techto služeb je předávání osobních dat třetím stranám.

Pokud jde o propojení s jinými službami, je to vždy na libovůli výrobce.

Obecně výrobci neposkytují otevřené API k hodinkám, aplikacím cloudovým službám. Tak aby si například programátor mohl data stáhnout a dělat s nimi věci dle vlastní vůle. Ostatně např Polar a Strava.com se snaží, aby z jejich služeb data jednoduše stahovat nešla - tedy hromadně automatizovaně.

Také je riziko, že výrobce skončí s podporou zařízení nebo prostě vypnou službu. Jak se pravě stalo mě u Polaru.
Já si proto radši zajímavé GPX trasy pak stahuji do PC a nahravám do mojí mapové aplikace, tím mám zajištěno zálohování . Když strava.com skončí budu mít data pořád k dispozici. Když výrobce přestane hodinky podporovat, tak je pak nespíš budu moci zahodit. Hold ekologie korporace nezajímá.

Zkušenosti z použití

Ovládání je celkem intuitivní. Mnohem více věcí je pak možno nastavit z mobilní aplikace.

Typicky na hlavní obrazovce hodinek si nechávám krom času a aktuálního data zobrazovat i aktuální tep, počasí a počet kroků.

GPS venku chytá signál, ale vevnitř ne dokonce ho tam ztrácí, předpokládám, že GPS asi nebude nejmodernější. GPS totiž již výrazně pokročilo, nebo i vznikly nové technologie jako je GLONASS nebo Galileo.

Hodinky nabízejí zaznamenávat pohybovou aktivitu jako několik typických sportů

Naměřený tep je možno přímo na hodinkách zobrazit i formou grafu v čase.

Synchronizace se strava.com mě dva dny nefungovala. Pak po aktualizaci hodinek (což je divné) se data odeslaly do Stravy.

Negativa

Co mě na hodinkách vadí? Málo co .... Ale velmi mě irituje, jak i v noci se displej automaticky rozsvěcí. Typicky když spím a mám mělké spaní, tak se pohnu rukou s hodinkami a hodinky si dam někam do prostoru nebo nedejbože k hlavě a hodinky najednou svítí. Update: toto chování (asi po nějaké aktualizaci) nakonec zmizelo.

Po dokončení aktivity (tréninku) hodinky ukazují přehled, včetně náhledu GPS trasy:
hodinky-xiaomi-amazfit-gts-trasa

Screenshoty

Zde jsou screenshoty z aplikace Zepp

zepp Screenshot_spanek-1 zepp Screenshot_spanek-2 zepp Screenshot_tep-1 zepp Screenshot_tep-2

Celkové zhodnocení

Po dvou měsících užívání jsem z hodinek nadšen. Pomáhají mě v každodenním životě. Pomáhají mě logovat GPS trasy a budou mě pomáhat lépe a pohodlněji sledovat i moje sportovní aktivitu. A určitě i dalším lidem mohou pomoci správně trénovat.

Aktuálně mám hodinky Xiaomi Amazfit GTR 2e. Protože u původních se mě rozbil nabíjecí kabel a na rychlo jsem potřeboval něco nového.

Články na podobné téma

Jak vytvořit zdravý pracovní prostor
Zlomená noha, následná rehabilitace a pobyt v lázních

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+