Nextcloud - data a aplikace v cloudu

6. září 2021

Lang: cs en de es

Pokud preferujete cloudová řešení a chcete tedy mít data v cloudu a provozovat cloudové aplikace, avšak provoz chcete mít pod kontrolou, bude potřeba to provozovat na vlastních serverech, pak si můpžete nainstalovat NextCloud. Co vše krom ukládání dat NextCloud umí?

Pokud chcete mít svoje data v cloudu a zároveň na svých serverech, tak použijte nástroj Nextcloud, který vám umožní mít data uložená centrálně v Internetu a sdílet je mezi zařízeními, uživateli nebo poskytovat dalším lidem. Krom toho můžete doinstalovat i různé další cloudové aplikace. Nextcloud můžete provozovat na vlastním serveru a díky tomu mít aplikaci i uložená data pod svojí kontrolou.

Co je Nextcloud?

Nextcloud je software v tomto případě serverová aplikace, která poskytuje centrální úložiště a běh/provoz cloudových aplikací. Umožňuje tak jednoduše sdílet data mezi lidmi, v pracovním týmu nebo na Internetu a díky tomu zefektivňuje vaši práci.

Nextcloud video

Video popis co je to Nextcloud a co umí:

Vlastnosti Nextcloudu

Nextcloud je open-source software, takže aplikaci máte pod kontrolou. Můžete ji provozovat na vlastním serveru a v případě potřeby ji i upravovat. Nextcloud je webová serverová aplikace, takže k provozu vám stačí běžně dostupný typický linuxový server. Následně si nainstalujete klienta na mobilní telefon nebo desktop a tento klient vám umožní automaticky na pozadí sychronizovat data. Pro více funkcí a použití cloudových aplikací slouží webové rozhraní nástroje Nextcloud. Z webového prostředí můžete spravovat uložené soubory, administrovat Nextcloud a používat implikace, které si do Nextcloudu doplníte.

Technické požadavky

Nextcloud můžete provozovat na relativně běžném serveru typicky s OS Linux + web server Apache a databází MySQL/MariaDB. Je možnost zvolit i jiné komponenty více viz dokumentace: system requirements.

Instalace Nextcloudu se provádí jako většina typických středních webových aplikací.

Funkce

Základní funkce, které Nextcloud poskytuje:

  • Centrální úložiště souborů
  • Sdílení souborů (uvnitř i vně organizace)
  • Uživatelské aplikace pro: desktop, mobil, webový prohlížeč
  • Provoz cloudových aplikací

Úvodní stránka webového rozhraní Nextcloud verze 21:
nextcloud

Aplikace

Aplikace jsou způsob jak rozšířit funkce Nextcloudu a jak následně intenzivněji využívat uložené soubory a pracovat s nimi pokročilejším způsobem.

Seznam základním běžně dostupných aplikací:

  • Správa kontaktů
  • Poznámky
  • Úkolovník
  • Kanbanboard - správa úkolů formou nástěnky
  • Mail klient - integruje více mail účtů
  • Mapy - zobrazení dat v mapách
  • Sdílení rozpočtů
  • Video chat (osobně na video cally používám Jitsi)
  • Textový procesor
  • Kalendář
  • Měřič času
A k dispozici jsou i další aplikace pro Nextcloud.

Aplikace je možné velice pohodlně instalovat nebo aktualizovat přes webové administrační rozhraní Nextcloudu:

Použití

Osobně se mě osvědčilo pohodlné použití, kdy něco vyfotím pomocí smartphonu, fotku nahraji pomocí mobilní aplikace na Nextcloud a daný soubor se mě následně sesynchronizuje na disk. Také mohu dalšímu uživateli nasdílet soubor nebo cizímu člověku poslat HTTP odkaz na daný soubor.

Mail klient umožňuje pohodlně používat pomocí jednoho webového nástroje více emailových schránek. Někteří lidé si ho obzvlášť chválí jako náhradu za Outlook.

Poznámky jsou klasické textové soubory, takže je můžete editovat i na počítači běžným textovým editorem. Nebo poznámky hromadně automatizovaně prohledávat jako textový soubor, například pomocí nástroje grep.

Začněte s Nextcloudem

Začít s Nextcloudem je jednoduché, první věc kterou využijete je úložný prostor a postupně se můžete seznamovat s dalšími funkcemi a aplikacemi.

Podrobnější informace jsem sepsal v serii článků Nextcloud pro portál server root.cz.

Články na podobné téma

Tisk obrázků v Linuxu
Umělá inteligence: Dalle2, Chat GPT
Návrh aplikací technikou UML za použití nástroje Umbrello
How to install clubhouse to Android?
GitLab - nástroj na správu, verzování, CI/CD a vedení projektů

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+