Nomádění ve Wroclawi

26. srpna 2022

Lang: cs en de es

Zimu jsem strávil v Las Palmas na kanárských ostrovech. Návrat byl příjemný přes město Vídeň, ale jakmile jsem se vrátil domů přepadla mě děsná nuda a monotónnost. Koncept nomádské práce na Kanárských ostrovech se mě extrémně osvědčil a tak aniž-by začal čas dovolených rovnou jsem se rozhodl zase někam vyrazit. Volba padla na město Wroclaw v Polsku. Jak hodnotím město Wroclaw a co zajímavého jsem tam zažil se dozvíte v tomto článku.

Zde je předchozí článek jak jsem strávil zimu v Las Palmas.

Původně jsem plánovat cestovat jako minulý rok, tedy mít dovolenou s stanem. Viz shrnutí roku 2021. Plánoval jsem je někam na východ, ale vzhledem k situaci jsem začal uvazovat o Polsku a postupně Polskem projet až k moři.
Samotné cestování je však náročné na organizaci a ve spojení s cyklistikou a i fyzičku. Dlouhodobě tak cestovat je velmi náročné. Navíc kempování se s prací spojuje těžko a já se rád pracuji jako IT konzultant, vývojář softwaru a správce serverů.
Nomádění je tak způsob jak pohodlně propojit práci a cestování dohromady. Můžu tak poznávat nové místo a jiné lidi. Z špatného počasí pracovat a hezkého počasí pracovat jen dopoledne a zbytek de strávit venku u vody nebo na kole. A vím, že večer se vrátím do zázemí pohledného bytu.

A bych se co nejrychleji a nejjednodušeji někam vydal zvolil jsem město Wroclaw. Česky-slovensky nazývané Vratislav.
Proč jsem zvolil Wroclaw? Wroclaw je blízko, není to ani malé ani přerostlé město. A jak se záhy ukázalo a vy se dozvíte dále, byla to nad očekávání dobrá volba.

Doprava

Výhoda v rámci Evropy je, že se dá použít auto. Takže tak jako bych jel kempovat jsem sbalil věci do auta plus monitor navíc a se vším hlavním co jsem potřeboval a dostatek oblečení pohodlně vyrazil. Protože bylo hezké počasí, tak jsem vyrazil o den dříve a první den tak strávil na kole a v noci jsem přespal ve stanu. Stanování je ideální způsob jak pružně řešit přespání pokud se nepohybujete ve velkém městě.
Po Polsku byly velmi dobré silnice. Nejhorší část trasy byl při překročení hranic.

Díky tomu jsem si tak vzal sebou i kolo a cyklistický dres!
/worclaw-cysklista-josefjebavy

Město Wroclaw

Město Wroclaw má cca 638tis obyvatel, což je skoro dvakrát tolik co Brno nebo LasPalmas. Město se nachází okolo řeky Odry a leží na rovině. Město má dobrou infrastrukturu a historický střed, kde to žije. Ve městě je mnoho studentů, tedy mladých lidí a firem. Má tedy výhody obřích měst, ale s výhodami návrh umístěním a zachováním kvality života jako většího města jako je například Hradec Králové. Celkově jsem měl tak dojem pravě jako žít v Hradci Králové, ale s výhodami velké populace jako je v Praze.

Ve městě je mnoho parků, všude jsou dobře navržené cyklostezky. Centrum města žije místním společenským životem.

Ubytování

Jak je mým zvykem bydlení vyhledávám přes AirBnb. Tato moderní platforma výrazně usnadňuje při cestování hledat bydlení.
Podstatné pro mě bylo vybrat něco, kde bude solidní stůl. A mít samostatný pokoj, abych měl klid na práci a na spaní. Vybral jsem místo, které i v reálu bylo velmi pěkné a dobře vybavené a velmi vstřícný majitel. Né jako jedna nemilá zkušenost s bydlením v Las Palmas. Majitel mě dokonce koupil lepší židli.

Moje pracoviště ve Wroclawi. Na obrázku vidíte notebook Thinkpad X1 carbon na stojánku, externí monitor,vertikální myš a rozpůlenou klávesnici. Vše pro maximální pracovní ergonomii.

Koupání

Přímo ve Vratislavi není moc míst ke koupání. Navíc koupání v řece je zakázané. Ve městě je přírodní placené koupaliště nebo se dá jet k řece kus za město. Řeka se jmenuje Odra.

koupaliste-wroclaw

Cyklistika

Město je na rovině a důsledně budováno pro lidi, tedy i pro cyklisty. Jsou tu parky lavičky, pěší zóny a cyklo-stesky. Vše budováno tak, aby to bylo přehledné a dobře použitelné.
Za celou dobu mého pobytu ve Wroclawi jsem tak neměl ani myšlenku na to jet městskou hromadnou dopravou a ani auto jsem nepoužil.

Po městě jsem se pohyboval na kole a typicky i víkendu vyrazil i za město. Zde je screenshot toho jak jsem se ve Wroclavi pohyboval na kole, pěšky a na lonboardu.
polsko-wroclaw-cycklisticke-trasy.
Seznam mých GPS logů tras ve Wroclawi a okolí.

cyklistika-reka-wroclaw

Workout

Jak je dneska zvykem v každém městě najdete workatouvé hřiště, kde se můžete věnovat posilovávání nebo potkat jiní lidi, typicky místní, kteří vám dají rady ohledně lokálního života.

wroclaw-trpaslik

Meetupy

Wroclaw je velikostí větší než Brno. Wroclaw má 638 tis obyvatel. Takže se tu konají i odborné technické meeetupy. Já jsem se zúčastnil třech meetupů:

  • Rust
  • Embedded
  • Ryanair Labs

Regenerace

Bohužel jsem nesehnal maséra, ale vzhledem k délce pobytu a nabitému programu mě to nevadilo.
Co člověk však může pro regeneraci udělat sám je: dostatek pravidelného spánku, kvalitní strava, žádný alkohol a strečink. Téměř každé ráno jsem proto chodil dělat do parku strečink, který se stává z mnou speciálně vybraných protahovacích a posilovacích cviků, některé pocházejí z jin jógy.

Jídlo

Zásoba sýrů cottage v lednici je pro mě základ.
Jak je mým zvykem, vařil jsem si sám, abych měl zajištěnu kvalitní a bohatou stravu bez komplikací. Byt měl velmi dobře vybavenou kuchyni, takže vařit tam byla radost.

lokomotiva-monument

Ženy

Jedna z hlavních oblastí, které se teď věnuji je, že leveluji svůj skill v oblasti vztahů a to primárně romanticko-asexuálních se ženami.

Kde potkat ženy? Alkoholičkám se vyhýbám, takže typicky se seznamuji s ženami venku na náměstích v parcích nebo mě píšou přes seznamovací aplikace.

Hnedka první večer jsem se seznámil s několika lidmi, ženami a muži. A získal první kontakt na jednu dívku.... A první rande měl rovnou první týden.

Počet oslovených žen jsem přestal počítat . Počet získaných kontaktů byl cca 49.
Podstatné je pro mě, aby daná žena byla schopná komunikovat. Každého pak budou zajímat nějaké konkretní výsledky, čili absolvované rande.

Za dobu 2,5 týdne jsem absolvoval 8x rande. Jednou jsem měl i dvě rande po sobě. Ale organizačně i časově mě to nepřijde jako rozumná volba. Nicméně vyzkoušet se má všechno.
Na několik rande jsem neměl čas a s některými jsem nestihl nic podniknout, protože jsem pak odjížděl. Některé mě pak psaly ještě dodatečně.

Ideální by bylo mít jedno rande denně a mít na to pevně vyhrazený časový blok v diáři. Ale domluva a spolehlivost není na takovém standartu, na který jsem zvyklý. Ale i nekomunikace je způsob jak komunikovat :D.

wroclaw-nadrazi

Před několika lety jsem se rozhodl, že špatným lidem se budu vyhýbat a tak se až na vyjím setkávám s kvalitními lidmi. Stejně tak většina absolvovaných sekání byla dobrá nebo velice příjemná.
Atypické historky však se vždy najdou a jsou to ty co druhé lidi pobaví.

Ruska hledá podporovatele

Setkal jsem se s jednou Ruskou. Bylo vidět, že se prezentovala fotkami, které byly výrazně mladší. Tato žena se snažila vést diskuzi stylem pohovoru a stěžovala si na Wroclaw a na to že to je studentské město. Byla relativně chladná a odměřená. V jednu chvíli oznámila "každý asi hledá něco jiné" a následně se zvedla a odešla.

Lesba na rande

Domluvil jsem si rande s jednou slečnou, která mě v průběhu rande oznámila, že je lezba. Nevím jestli to byl ženský test, ale stejně se mě tolik nelíbila ani mě při delším setkání nepřišla sympatická.

Rande z ulice

Dvakrát jsem absolvoval rande, rovnou z ulice. Tedy jsem sbalil slečnu na ulici a šli jsme si pak spolu sednou na drink a popovídat.

S jednou takovou slečnou jsem obešel několik podniků. Byla hezká a evidentně toužila po intimní společnosti, ale byla nějaká labilní a depresivní. Situace kdybych na jednu noc někomu léčit nějaké mindráky mě nelákala. Takže jsem situaci nechával pouze vlažnou a nakonec se pozdě večer bez rozloučení vytratila. Čímž potvrdila mojí představu nespolehlivého člověka.

Články na podobné téma

Cestování: kempování a nomádění
Nomádění v Las Palmas
Platby v cizích měnách při cestování a na Internetu
Jak začít cestovat. Kde vzít čas a peníze?

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+