Platby v cizích měnách při cestování a na Internetu

15. září 2021

Lang: cs en de es

Platby v cizích měnách. Né každý má několik účtů a s různými měnami a k nim platební kartu. I kdyby ano nechcete používat mnoho karet. Zároveň se hodně cestuje a je pořád mnoho měn. Jak efektivně řešit platby v cizích měnách na Internetu a při cestování se v tomto článku.

Cestoví a platby

Při cestách člověk řeší různé problémy. Jak už nejsem vázán na jedno pracoviště, tak mnohem více cestuji a i do ciziny. Jednou z věcí, kterou pak člověk řeší je jak platit v zahraničí tedy hlavně jak platit v cizí měně. Tradiční postup předchozí generace, bylo před odjezdem si propočítat výdaje a danou částku si vyměnit za hotovost. Pokud máte pouze jednu cílovou destinaci a přesný plán tedy i rozpočet proč ne, ostatně hotovost berou všude. Dneska se však mnohem méně plánuje a více dynamicky mění plány. Cestuje se i do více zemí. Kdyby ČR měla jako měnu euro a cestovali by jste pouze po Evropské unii, byla by to pohoda. Často se však cestuje do vzdálenějších zemí a potřebujete různé měny. Můžete měnit hotovost v cílové destinaci, ale záleží na jakou směnárnu nebo bankomat narazíte. Narazit můžete na různé poplatky nebo i nechutné poplatky bankomatů viz Zdeněk Rubeš. Bankomaty Euronet.

Osobně se mě stalo, že jsem platil zbytečný poplatek za výběr, měl nevýhodný kurz, nebo došlo i k dvojímu nevýhodnému směnění peněz. Jak tedy platiti v cizí měně, aby to bylo pohodlné a nebylo zbytečně drahé?

Více měn více karet

Nejjednodušší je tak platit kartou a kartou v dané měně. A pro menší výdaje třeba udělat na počátku i jeden výběr hotovosti. To předpokládá, že máte více účtů v různých měnách a k nim různé karty.

revolut curve cards

Curve karta

Pokud se vám jako mě nechce vozit více karet doporučuji pořídit kartu Curve, která umožňuje pomocí jedné karty a přepínání v mobilní aplikaci měnit, z které koncové karty se mají peníze čerpat. Když na danou kartu napojíte i firemní karty, můžete tak pohodlně místo svazku třeba osmi karet nosit pouze jednu. Navíc mobilní aplikace vám i okamžitě ukazuje online přehled plateb a můžete tak lépe vaše platby sledovat.

Revolut karta

Revolut karta podporuje různé měny na jedné kartě. Revolut karta umožňuje také výhodnější kurz na směnu peněz. Typické použití je, že si kartu nejdříve nabijete a následně dle potřeby peníze směníte do měny země v které jste.

Revolut kartu jsem používal na Slovensku, Polsku, Rakousku i pří nomádském pobytu v Las Palmas na Kanárských ostrovech.

revolut aplikace

Nabití

Nabít kartu můžete pomocí platby jinou kartou nebo převodem. Nabití platbou kartou je samozřejmě nejrychlejší.

Převod peněz

Kartu můžete výhodně využít místo směnárny nebo výběru v bankomatu a to za velmi výhodný kurz. Přitom kdykoli chcete a velmi rychle. Nemusíte hledat směnárnu ani bankomat a podstupovat riziko, jestli jsou slušní.
Kartu můžete použít i jako pouhou směnárnu peněz,. Pošlete si tam peníze a po výhodné směně, peníze v nové měně pošlete na bankovní účet.

Platby

Platby kartou Revolut můžete provádět online, na terminálu nebo mít výběr hotovosti v bankomatu, vždy v měně dané země, jen musíte mít dostatečnou částku dané měny na kartě.
    Proces je typicky následující:
  1. Na Revolut si převedete peníze v měně, kterou máte (u nás CZK).
  2. Peníze si na eura převede v mobilní aplikaci ve všední dny. Tím získáte eura nebo jinou měnu za výhodný kurz. Nenabijete EUR z CZK karty , protože pak vám směnu, která není optimální, udělá vaše banka!
  3. Následně již můžete s daným množstvím EUR nakládat běžně jako s jinou kartou. Nebo peníze převést na účet.

Podmínky

Je dobré si nastudovat podmínky Revolutu!

Měsíčně můžete bez oplatku směnit určité množství peněz - 25tiskč
Bezplatně se dá vybrat v bankomatu 4500kč
Limity jsou nastaveny asi pro každou zemi v její měně.
Za výměnu měny v pracovních dnech (od neděle 17:00 EST do pátku 16:00 EST) neúčtují poplatek (krom nestandardních měn).

revolut limity

Další funkce

  • Okamžité posílaní plateb dalším lidem co mají Revolut
  • Sledování transakcí a statistiky.
  • Nákup akcií, krypto měn atd (pozor krypto měny nejsou ve vaší peněžence, ale u poskytovatele)
  • Virtuální karta slouží k jednorázové platbě.

Další sympatické výhody

Aplikace v mobilu si drží poslední známé informace, takže i bez internetu se můžete kouknout na poslední staženy stav částek a historie plateb. Pro aktualizaci je samozřejmě potřeba internet. Mobilní aplikace nepotřebuje rychlí datový tok, takže funguje i tam kde je špatný Internet např jen EDGE.

Elektronické platby jsou pohodlí

Osobně preferuji platu v hotovosti. Nemusíme přece všechno mít digitálně a navíc spravované centrálními organizací, ale tyto karty mě přináší takové výhody, že je při cestách využívám. Jinak vidím budoucnost v decentralizovaných měnách jako je Bitcoin atd.. Přidávám i odkazy na směnárny krypto-měn: Bit.plus, Coinbase, Coinmate.

Odkazy na dané služby jsou affiliate odkazy, takže pořízením služby přes daný link mě zároveň podpoříte.

Když budete chtít převádět větší částky za výhodný kurz použijte: https://www.europlatba.cz/ https://www.citfin.cz/ https://www.roklen.cz/ a další.

Články na podobné téma

Cestování: kempování a nomádění
Nomádění ve Wroclawi
Nomádění v Las Palmas
Jak začít cestovat. Kde vzít čas a peníze?

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+