Jak začít cestovat. Kde vzít čas a peníze?

27. srpna 2021

Lang: cs en de es

Lidi rádi poznávají jiné a nové pokud mají jistotu, že se mohou vrátit do zázemí, které se typicky nazývá domov. Cestování je oblíbená kratochvíle mnoha lidi. Jen je potřeba mít na cestovaní čas a finance. Finance však nejsou zásadní dá se cestovat i levně! Důležitější tedy je, mít čas nebo spíš umět s vlastním časem dobře nakládat.

I mě společnost indoktrinovala myšlenku, že musím neustále pracovat a chodit do zaměstnaní. A jednou za rok na týden maximálně čtrnáct dní vyrazit na drahou luxusní dovolenou. Ovšem pravidelně se přesouvat na místo kanceláří zaměstnavatele je časově velmi náročné a stojí i nějaké peníze. Od chvíle kdy jsem se stal nezávislým profesionálem, jsem začal být pánem svého času, a tak jsem si mohl denní a týdenní harmonogram naplánovat dle sebe a hlavně začít efektivně nakládat s časem a i s cestovními náklady

zamek v obci Halič

Čas

Průměrný člověk má den rozdělen na tři části:

  1. Spánek
  2. Práce
  3. Osobní čas
Šidit spánek není dobré a v dlouhodobém pohledu se to ani nevyplatí. Pokud nejste syn rentiéra, tak pracovat musíte. Zbývá vám tedy efektivně naložit s osobním časem. Úmyslně ho neoznačuji jako volný.

Lidé stráví mnoho času cestou do práce a z práce. Ve chvíli kdy toto plýtvání přestane dělat, při průměrné 1 hodině cesty do práce, ušetříte za měsíc celý pracovní týden. Navíc ušetříte i náklady na cestu (benzín/nafta, amortizace auta, jízdenka).

kostel Trnava

Peníze

Jezdíte-li do práce autem, pokud začnete pracovat z domu najednou vám zbudou peníze, které můžete použít na dopravu při cestování. Někteří lidi rádi koukají po nóbl hotelech, ale je potřeba vzít v potaz, že za cenu jedné noci v hotelu můžete strávit celý týden v kempu. Ostatně, při cestování, v hotelu stejně jako v kempu akorát potřebujete přespat.

tank T-32

Co navštívit

V první řadě je potřeba si rozmyslet co navštívit, podle toho bude vybírat oblast a konkretní místo. Já osobně mám rád cyklistiku, přírodu, historické památky, klid a tak jezdím do míst, kde je se dá jezdit na kole a okolo jsou památky a příroda. Proto vyhledávám jako základnu spíše menší města, která jsou obklopena přírodou, lesy a místy ke koupání. Historické památky a zajímavá místa jsou kdekoli.

Jakožto informatik a introvert mám rád klid. Ale to nezaznamená, že se vyhýbám lidem. Naopak cestování je příležitost navštívit známě, příbuzné, kamarády a zákazníky. Často i podle toho navrhuji cestovatelské trasy. A navštívit někoho je velmi jednoduchý způsob, jak někomu udělat radost.

Ubytování

Jak už jsem zmínil, ubytování v kempu je cenově nenáročné, dost kempů je dneska velmi dobře vybavena, ale hlavní výhodu vidím v tom, že cestování můžete plánovat podle nálady, časových možností a počasí. Takže pak nemusíte příliš plánovat, nikde nic domlouvat a jen dorazíte do kempu.

Věci do kempu

Co vzít do kempu sebou? Tento odstavec nejen vám, ale i mě bude sloužit jako dobrá dokumentace.

Oblečení

V potaz je potřeba vzít délku cesty. Čím delší cesta tím víc oblečení potřebujete, protože nebude příležitost prát, ale hlavně se může změnit počasí a v lehkém oblečení chlad budete tečko snášet. Ale kdo není malé dítě ví jak se obléknout

Jídlo

Typicky vařím rýžové nebo kukuřičné těstoviny s olivovým olejem goudou a balkánským sýrem. Z koření přidávám, bazalku nebo libeček, sůl pepř. Plus olivy.

Jako zeleninu si beru okurku nebo si udělám salát z ledového salátu ideálně s balkánským sýrem nebo mozarellou.

Snídaně

Snídani si vždy dělám sám, aby byla dostatečně kvalitní a bohatá. Většinou dělám rýžové těstoviny.

ryzove testoviny se syrem

Oběd

Pokud je výlet celodenní a intenzivní, radši oběd vynechám. Pokud plánuji jen krátký výlet např 2-3 hodinky. Zajdu si na oběd do restaurace a na výlet vyrazím až ve 14 hodin. Pokud mám volný den, nebo jen pěší prohlídku památek, chodím na oběd do restaurací. Jak už se mě osvědčilo při pracovních cestách do Prahy, jistota rozumné stravy jsou pro mě asijské restaurace. Např Křupavá kachna s rýží bez omáčky je jistota.

Večeře

Noc je doba kdy má tělo čas regenerovat a trávit, takže je nutné nezapomínat na večeři a zvolit kvalitní a bohaté jídlo. U mě to jistí, že si večeři udělám sám. Většinou vařím kukuřičné těstoviny.

Strava na výletu

Při turistice je ideální doplňovat cukry nejlépe formou ovoce. A nutné doplňovat vodu. Jak se stravovat zdravě a jak se stravovat při sportu viz moje další články. Často při cestách narazíte na ovocné stromy nebo dokonce sady. Čerstvé ovoce a zeleninu také můžete koupit u místních prodejců

Kolo

Co si sebou vzít na cyklistické výlety a akce mě naučila zavodní cyklistika. Baťůžek s nejnutnější výbavou: pumpička, lepení, nýtovačka je nutností. Beru sebou i několik náhradních duší a jednu mam v baťůžku, abych při výletu jen duši vyměnil a nemusel nic lepit.

Technika

Mobilní telefon je dneska základní lidská pomůcka. Cyklistovi pomáhá hlavně s orientací v terénu a může i navigovat. Při dlouhých výletech je nutností i power-banka, která zajistí dostatek energie pokud jedete neznámými místy a tak potřebujete v průběhu celého dne mít často puštěný displej s mapou.

Zemplicka šíirava mustek plavcika

Denní režim

Vždy a obzvláště při sportu je dobré dodržovat den a noc jak udává denní doba. Navíc v kempu v noci je minimum světla, takže nemá smysl ponocovat.
Vzhledem k tomu, že délka dne a noci se v průběhu roku mění, je dobré při dlouhých vyjížďkách zkontrolovat v kolik hodin se bude stmívat!

Kdy vyrazit na výlet

Když jedu na celo denní výlet vyrazím hned po snídani. Cestou vytrávím a večer je velký hlad.
Když musím popojet autem, tak snídám brzo. Snídaně 8 max 9hod, 9:30 vyrazím autem a tím pádem např v 10:30 budu na místě a od 11hod už je krasné teplo a hurá na výlet.
Když potřebuji udělat ještě nějakou práci, udělám ji po snídani nebo se někde, typicky na oběd zastavím a zbytek dne pak mám klid na výlet.
Pokud nejdu nikam na Internet ušetřím dost času. Ostatně celodenní cyklovýlet zabere čas obzvlášť pokud se zastavují po památkách.

hory boudy cyklistika

Fotky

Více fotek nareznete na mém Instagram profilu Josef Jebavý

Hurá na cesty

Doufám, že vás článek motivoval místo výmluv někam také vyrazit a poznat něco nového.

Pokud rádi cestujete způsobem, že autem se dopravíte do kempu, kde se spí v kempu a okolí se poznává na kole, tak se ozvěte a můžeme se domluvit na společných výletech.

Pokud se chce inspirovat místy, kde jsem já byl na kole koukněte na GPS záznamy tras.

Články na podobné téma

Cestování: kempování a nomádění
Nomádění ve Wroclawi
Nomádění v Las Palmas
Platby v cizích měnách při cestování a na Internetu

Odběr novinek

Pokud máte zájem dostávat příležitostně na email novinky.
Můžete se vyplněním emailu registrovat k odběru novinek.


+